Annonce
Rejser

Fra travle liv i Storbritannien til ro på Bornholm: Katrin og Phil udlevede drøm om at drive glamping-sted

Phil Burston og Katrin Jennert-Burston sagde farvel til job i  en miljøbeskyttelsesorganisation og som universitetslærer og flyttede fra Storbritannien til Bornholm for at udleve en drøm om at drive et sted med glamping. Katrin er dog i gang med at læse til sosu-assistent. Phil og Katrin mødtes i et naturreservat i Wales for 28 år siden. Katrin er oprindeligt fra Tyskland, og Phil er fra England. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Det er seks år siden, at ægteparret Phil Burston og Katrin Jennert-Burston rev teltpløkkerne op i Storbritannien og flyttede til Bornholm. Siden da har de drevet Stavehøl Secret Camping and Guesthouse.

- Vi ville gerne flytte et sted hen, hvor der var stille, husker Phil Burston om nogle af de første tanker, som han og hans kone Katrin Jennert-Burston gjorde sig for lidt over seks år siden.

Dengang boede de på sydkysten ved Brighton i Storbritannien. De havde begge to travle job. Katrin som lektor på et universitet og Phil ved en miljøbeskyttelsesorganisation, Royal Society for Protection of Birds. Samtidig havde to små børn, tvillinger.

- Vi ville væk fra det travle liv, fortæller Phil nu mange år efter.

Annonce

Han sidder på en bornholmsk gård fra 1860, der har været familiens hjem og et overnatningssted for turister i seks år. Stedet har navnet Stavehøl - Secret Camping and Guesthouse. For at komme dertil skal man ned ad en lang grussti, så det føles ret hemmeligt og langt fra alting. Man kan næsten høre anemonerne gro, så stille er der på denne dag i begyndelsen af maj. Så Phil og Katrin har fået al den stilhed, de ønskede sig. Men en anden drøm er også gået i opfyldelse. Nemlig drømmen om at drive et glamping-sted.

Cool camping

Glamping er en sammentrækning af ”glamour” og ”camping”. En betegnelse, som Phil ikke er så vild med, fordi det indebærer en forventning om luksus. Ægteparrets overnatningssted betegner han mere som alternativ camping eller cool camping, som er et begreb, man bruger i England.

- Vi havde selv stiftet bekendtskab med den form for overnatning, inden vi flyttede til Bornholm. I Danmark var det ret nyt dengang, men ikke i England, fortæller han.

Nu har overnatningsformen efterhånden vundet indpas i Danmark og har fået sit eget website for booking med navnet Goglamping. Og Stavehøl - Secret Camping and Guesthouse er et af dem. Gården har to hektar med eng og skov, og i skoven ligger Stavehøl vandfald.


Glamping eller alternativ camping handler om masser af frihed og plads.

Phil Burston


Fra juni til slutningen af august ligger der også et lotus-formet klokketelt. Det samme gør der på engen, og lidt derfra en kirgisk jurt. Dem slår ægteparret op i løbet af foråret med hjælp fra venner. Efter mange år har ægteparret fået erfaring med at drive den form for camping.

- Det har været en proces at lære, hvordan man gør. I begyndelsen havde vi ikke ret mange danske gæster, men en feature i The Guardian og omtale i The Times gav os mange udenlandske overnattende, fortæller Phil og uddyber om udviklingen:

Kirgisk jurt ved Stavehøl - Secret Camping and Guesthouse. PR-foto

- Nu er belægningen tæt på 100 procent. Sæsonen er ret kort, men vi vil gerne holde det til den dejligste tid på året, hvor det også er varmt nok til at overnatte i teltene, forklarer han.

Annonce

På ferie på Bornholm

Da Katrin og Phil skulle flytte, havde de flere destinationer som for eksempel Portugal og Spanien i tankerne, men de valgte Bornholm af flere grunde. For det første, fordi de havde været på ferie på øen og opdagede potentialet. Her er nok turister om sommeren. For det andet, fordi prisen for gården ved Stavehøl var overkommelig og perfekt til turister. Det tog et års tid at rive pløkkerne op og tage fat på deres nye liv.

- Vi har ikke fortrudt vores beslutning. Vi kan lide at være her, og bornholmerne er venlige og hjælpsomme, fortæller Phil.

Stavehøl - Secret Camping and Guesthouse

I to hektar skov og eng ved siden af Stavehøl vandfald ligger Stavehøl - Secret Camping and Guesthouse.

Om sommeren byder stedet på overnatninger i to fuldt møblerede lotus-formede klokketelte og i en kirgisk jurt. Alle telte er velegnede til fire personer og kan bookes fra midten af juni til slutningen af august. For en overnatning i et klokketelt er prisen 700 kroner.

Hele året er det muligt at overnatte i to ferielejligheder på gården, der er fra 1860.

I gården bor også familien, der står bag overnatningsstedet - Phil Burston og Katrin Jennert-Burston og deres tvillingebørn.

Adressen er Stavehøl 3, 3760 Gudhjem.

Læs mere på www.stavehol.dk.

Fremtiden har ægteparret også gjort sig tanker om. Selv om der er masser af plads, kommer den dog ikke til at indebære flere telte.

- Stedet vil miste noget af sin ånd, hvis vi forsøger at overudvikle på det, selv om der er plads til flere telte. Glamping eller alternativ camping handler om masser af frihed og plads, mener Phil.

Klokketelt ved Stavehøl - Secret Camping and Guesthouse. PR-foto
Ferielejlighed i Stavehøl - Secret Camping and Guesthouse. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Åen, der løber ved Stavehøl - Secret Camping and Guesthouse. Foto: Birgitte Carol Heiberg

I stedet for overvejer ægteparret en sauna eller hottub, og Phil har en lille drøm om at arrangere guidede ture i den bornholmske natur og arkæologi.

- For her er ret enestående, fastslår han.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3.000-4.000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Er du klar til kaos på Oddervej? Bilisterne må regne med store forsinkelser - men mange kan faktisk helt undgå bilkøerne

AGF For abonnenter

Kommentar: Derfor gør Mustapha Bundu AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Se video og billeder: Så flot er havnens nye slæbebåd

Sport

Stor donation skal hjælpe atleter til OL: - Det giver mulighed for en mere professionel tilværelse

Byudvikling

Der skal mere gang i de mindre byer: Rådmand vil have endnu mere byliv i oplandsbyerne

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Rejser For abonnenter

Barcelona: Casa Batllo kaldes knoglernes hus og er skabt af Gaudi

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Aflyst, forsinket, tom og alt for dyr: Letbanen sætter sindene i kog, men er påstandene korrekte?

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Alarm 112

Dyr skudt med pil i Dyrehaven: - Det kunne godt ligne en 'mørkets gerning'

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

AGF

Efter voldsom ulykke i træningscenter: Spillerforening forventer, at AGF strammer op på sikkerheden

Annonce