Annonce
Sport

Fra tvangsfjernelse til OL-håb: Mette Graversgaard hopper over livets forhindringer

Mette Graversgaard er vokset op i Hvide Sande, men bor, træner og studerer nu i Aarhus. Foto: Axel Schütt
Hækkeløberen Mette Graversgaard er ikke som folk er flest. Ved fødsel blev hun tvangsfjernet og kom i plejefamilie, hvor hun voksede op i jantelovens højborg på vestkysten. Som 17-årig flyttede hun hjemmefra til Aarhus for at dyrke atletik, men det var ikke nemt med en diagnose på ryggen og et hårdt liv i gymnasiet. Men for nylig ændrede hun sit navn som et tegn på, at hun har fundet ro i sig selv.

ATLETIK: Umiddelbart ligner Mette Graversgaard en helt almindelig 25-årig studerende, når man møder hende. Men helt almindelig er hun ikke.

Til daglig læser hun godt nok molekylærbiologi på Aarhus Universitet, men udover det er hun også danmarkshistoriens hurtigste kvindelige hække- og indendørs 200 meter-løber. Håbet er at komme til OL, enten med 4 x 100 meter-landsholdet, som hun er en del af, eller individuelt i 100 meter hæk eller 200 meter.

Ikke nok med hendes ekstraordinære talent, har hun også en usædvanlig historie om et liv, der ikke altid har været nemt.

Tvangsfjernet

For nylig valgte hun at ændre sit navn til Mette Laugesen Graversgaard. Grunden ligger i hendes opvækst.

Fra fødsel blev hun tvangsfjernet fra sine biologiske forældre og kom i pleje hos familien Laugesen. Her fik hun en familie med to plejeforældre, som hun kalder mor og far, og fire storebrødre.


Jeg er nok ret præget af Jantelov. Der hvor jeg kommer fra, taler man ikke for højt om sine præstationer. Man må godt være god til noget, men man skal ikke gå rundt og være arrogant.

Mette Graversgaard


Så det var helt naturligt, da Mette Graversgaard officielt blev adopteret for fem år siden. Ikke fordi hun har noget imod sine biologiske forældre, men fordi hun har en meget tættere tilknytning til familien Laugesen. Hun tog dog ikke navnet til sig der.

Det skete først for nyligt, da hun vidste folk ville spørge til navneændringen, og hun derfor var nødt til at fortælle om sin barndom.

- Jeg ville gerne tage den i opløbet og fortælle åbent, hvorfor jeg har tilføjet Laugesen til mit navn. Mange ville måske tro, at jeg var blevet gift, eller have haft spørgsmål til det. Så var det nemmere at være åben omkring det. Det har jo også taget noget tid at finde modet, siger hun med henvisning til, at hun først tilføjede navnet som 25-årig i år.

Løb på græs

Mette Graversgaard er vokset op langt ude på vestkysten, nærmere bestemt Hvide Sande. Her startede hun til atletik, da hun var ti år gammel, fordi hun ikke kunne lave gymnastik om sommeren, så hendes mor meldte hende ind i den lokale forening.

Her var der kun en græsplæne, nogle hække og en lille sandgrav. Men der var ingen løbebane, som man er vant til at se på en atletikbane. Så de løb på græs og øvede sig i alle de forskellige discipliner i atletik.

Mette Graversgaard er gået fra løb på en græsplæne i barndomsklubben i Hvide Sande til hækkeløb på bane rundt om i hele verden som professionel atlet. Arkivfoto: Ole Nielsen.

Først kunne hun ikke lide atletik i starten, men hendes mor havde allerede betalt for kontingentet, så der var ingen vej udenom. Det viste sig, at hun havde talent for tingene. Hun var virkelig hurtig. Faktisk hurtigere end alle drengene i sin folkeskoleklasse.

- Jeg kunne faktisk ret hurtigt lide atletik. Det var jo meget simpelt i Hvide Sande med græsplænen, men jeg syntes, det var sjovt at konkurrere. Så sjovt at jeg endte med at tage på idrætsefterskole i Vejle og senere til Aarhus for at dyrke mere atletik, fortæller vestjyden.

Jantelov

Siden hun var helt ung, har Mette Graversgaard været et kæmpe konkurrencemenneske. Hun mener selv, at det startede med hendes 15 år ældre storebror, som hun dystede med i alt fra brætspil til minigolf til hvem, der kunne købe hurtigst.

- Da jeg var lille, tog han mig i hånden og løb så hurtigt, at jeg ikke kunne følge med. Han blev ved med at holde fast, selvom jeg ikke kunne følge med. Jeg ville altid gerne slå ham, og vi har altid konkurreret, så det er også bare en del af mig, at jeg godt kan lide at konkurrere, forklarer hun.

Så god er Mette Graversgaard

Danske rekorder: 

  • 100 meter hæk: 13.13 sekunder (udendørs)
  • 4x100 meter: 43.90 (udendørs)
  • 50 meter hæk: 7.28 sekunder (indendørs)
  • 60 meter hæk: 8.31  (indendørs)
  • 200 meter: 23.42 (indendørs)
  • 4x200 meter: 1.38.55 (indendørs)

Medaljer:

  • Otte DM-guld udendørs og tre DM-guld indendørs
  • En DM-sølv udendørs og fem DM-sølv indendørs
  • Tre DM-bronze udendørs og to DM-bronze indendørs

Den konkurrencevilje har været gavnlig for Mette Graversgaard i atletikken. Hun har sat dansk rekord i 60 meter hæk, 100 meter hæk og 200 meter sprint. Alligevel er hun ikke stor i slaget, når det kommer til hendes egne præstationer.

- Jeg er nok ret præget af Jantelov. Der hvor jeg kommer fra, taler man ikke for højt om sine præstationer. Man må godt være god til noget, men man skal ikke gå rundt og være arrogant. Det kan jeg godt frygte, at andre vil tænke om mig, hvis jeg taler godt om mig selv, selvom det nok ikke helt er sådan i virkeligheden. Min træner opfordrer mig også til ikke at være bange for at sige, at jeg godt kan finde ud af det her, smiler hun.

Flyttede hjemmefra som ung

Efter opholdet i Vejle flyttede Mette Graversgaard som 17-årig til Aarhus, hvilket ikke var nemt. Hun kendte ingen i byen og boede på elitesportskollegiet ved stadion, mens hun gik i Team Danmark klasse på Marselisborg Gymnasium, hvor hun ikke fandt sig til rette.

Mette Graversgaard har ADHD og kan derfor hurtigt miste fokus eller virke ligeglad. Klassekammeraterne forstod hende ikke helt, og hun fandt sig ikke til rette socialt. Hendes eneste tilflugtssted var atletikbanen, hvor hun trænede med ligesindede.

- Jeg gik rundt og var mut og usikker. Jeg følte ikke, jeg passede ind med de andre i klassen og følte ikke, at jeg kunne være mig selv. Jeg passede kun ind til træning, hvilket på en måde var det eneste, der holdt mig i gang, fortæller hun.

Det var ikke nemt for Mette Graversgaard, da hun flyttede til Aarhus som 17-årig. Heldigvis blev det bedre med tiden, så hun er glad for livet i Aarhus nu. Foto: Axel Schütt

Tingene vendte dog. Mette Graversgaard kom ind på biologi på Aarhus Universitet, hvor hun følte en helt anden frihed. Folk på studiet var meget mere sig selv og stod ved deres interesser og mærkeligheder, hvilket gav hende plads og mod til også at være sig selv. På studiet fik hun nogle gode veninder, som hun stadig ser i dag, hvor hun er skiftet studie til molekylærbiologi.

- Universitet var vendepunktet for mig. Mit liv blev så meget bedre. Det smittede af på mig, at folk stod ved sig selv og gav plads til andre. Jeg fandt mig selv og fik en helt anden ro, som har gavnet mit liv. Jeg tror også, det er godt for min atletik, at hele mit liv og humør ikke bliver hængt op på sporten, siger hun.

2020 har været et godt år

For de fleste har 2020 været et dårligt år. Corona lagde landet og verden ned i marts, og siden har det været en ny hverdag, de fleste har skulle vende sig til.

Men for Aarhus 1900-løberen har 2020 været et af hendes bedste år. Hun har slået rekord efter rekord efter rekord, hun er en del 4 x 100 meter-landsholdet, som har en reel chance for at komme til OL, og så er hun blevet mere modig og tør stå mere ved sig selv, hvilket navneændringen bevidner.

- Det virker nok lidt paradoksalt, men mit år har været virkelig godt. Jeg sætter hele tiden nye og større mål for mig selv, og det går jo meget godt. Der mangler selvfølgelig altid små detaljer, som skal på plads, før det virkelig gælder, men jeg er forhåbningsfuld, siger Mette Graversgaard, der kigger frem mod et kommende indendørs-EM og eventuelt OL næste år.

Om det bliver til OL næste sommer, vil tiden vise. Uanset påvirker det ikke Mette Graversgaard lige så meget, som det ville have gjort før i tiden.

- Jeg er i meget bedre balance nu. Jeg har fundet en ro og et liv i Aarhus, som indeholder mere og andet end kun atletik. Jeg kan stadig blive bedre til at tale godt om mig selv, men jeg er et helt andet sted, end da jeg gik på gymnasiet, siger hun.

Indendørs-EM bliver efter planen afholdt 5-7. marts 2021 og OL fra 23. juli til 8. august.

Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Aarhus

Undrer du dig også? Hvorfor er der blå plastre på havneskulptur?