Annonce
Mad og drikke

Frankrig, vi ses igen

Sommerferien kommer til at foregå under danske himmelstrøg, og det bliver uden cikadernes aftenkoncerter i det varme Sydfrankrig. Derfor må der kompenseres med rosé fra Provence og kølig rødvin. Arkivfoto: Colourbox.
Sommervin behøver ikke at være hvid eller rosé; rødvin kan også drikkes afkølet, og i nogle tilfælde gør det vinen nemmere at drikke.

Denne skribent skulle have tilbragt sommerferien ved en pool under den sydfranske sol, afbrudt af ture til den nærmeste isbutik og vinbarerne i Nice. Aftenerne skulle nydes på en altan med udsigt over Middelhavet og lyden af cikader. Og så kom corona.

Bitter er som bekendt noget, man drikker, så nu er alt sat ind på en god ferie i Danmark, og længslen efter Sydfrankrig må plejes med god mad og vin og TV2’s genudsendelser af gamle Tour de France-etaper.

Der er ingen tvivl om, at højsæsonen for rosé er lige nu, hvilket supermarkedernes vinhylder også vidner om. De lyse, ofte provencalske vine er lavet ved enten at presse druerne med det samme, eller ved at knuse dem og lade dem udbløde i mosten i få timer. I nogle vinkældre slår man to fluer med et smæk ved at tappe en del af mosten til de kommende rødvine og bruge den til rosé. Det koncentrerer rødvinene (fordi mosten til dem fortsætter udblødningen med alle druerne), og den aftappede, blege most kan gære videre til en rosé.

Der ligger ikke mange timers udblødning af druerne bag dagens to roséer, som begge er hentet på Nettos hylder blandt Løgismoses sortiment. Rosé lever et taknemligt liv i Danmark; når blot solen skinner, og vinen i glasset er kølig, kan man bære over med meget, og til henholdsvis 60 og 80 kroner må man ikke forvente de dybeste vine. Vinen fra Provence er bredt anvendelig og lige lidt mere raffineret end Rosé no. 02, som er ligeud ad landevejen-vin med røde bær og roser i duft og smag.

Men kølig vin behøver ikke at være hverken hvid eller rosafarvet; rødvin kan også noget, når det bliver afkølet. En vin med stor frugtsødme - og en vin med begrænset syre - vil virke mere frisk og mindre kvabset og tung at drikke, hvis den serveres afkølet. Et godt eksempel er Bilkas 2016 Révélation Grenache-Mourvèdre, som ideelt burde have haft mere syre. Det kan man korrigere for ved at servere vinen ved 13-14 grader. Den temperatur kan du nå ved at lægge flasken i et isbad i en halv time eller ved at tage den fra et køleskab og lade den stå i stuetemperatur i cirka en time.

Lavere temperatur får alkoholen i vinen til at virke mindre påtrængende, så en rødvin med høj alkohol kan med fordel serveres køligere, end du ellers ville gøre. Rødvin med store tanniner og knap så dominerende frugt som eksempelvis barolo eller klassisk, ung bordeaux kan omvendt komme til at virke strammere, så her skal vinen ikke serveres for kold.

Blandt dagens rødvine er et par stykker, som vil egne sig fint til en aften med grillet kød. Domaine Lafages 2015 Tessellae Old Vines har en friskhed, der overrasker i betragtning af vinens alder og scorer højt på både syre, tanniner og mørk frugt. Der er lige så meget bundtræk, men også en anelse mere elegance i côtes du rhônen fra Charvin, og begge vine kan fint matche en god bøf fra grillen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Aarhus

Undrer du dig også? Hvorfor er der blå plastre på havneskulptur?

Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Annonce