Annonce
Aarhus

Fransk brintinvestor bygger anlæg i Hobro

Tre af de danske partnere i HyBalance på byggegrunden for det kommende brintanlæg. Fra højre: Steen Vestervang fra Energinet.dk, Lars Udby fra Hydrogen Valley og Lotte Holmberg Rasmussen fra Neas Energy. Privatfoto

Et af Europas største og mest avancerede anlæg for produktion af grøn brint skal bygges i Hobro. Anlægget forventes at stå færdigt i 2017.

15 millioner euro eller godt 112 millioner danske kroner. Det er, hvad man forventer, budgettet for et af Europas største og mest avancerede brintanlæg kommer til at lyde på. Og anlæggget kommer til at ligge i indstriområdet på Langelandsvej i det sydlige Hobro.

Lars Udby er direktør for Hydrogen Valley/CEMTEC (Center for Energi og Materiale Teknologi), som forsker i brint og biogas og arbejder for at tiltrække investorer inden for området. Han har siden 2012 arbejdet hårdt på at gøre sin idé om et brintanlæg i Nordjylland til virkelighed, og kort efter nytår lykkedes den store indsats endelig.

Det er den franske gas-producent, Air Liquide, der sammen med danske og andre udenlandske partnere bygger det milliondyre produktionsanlæg i Hobro. Placeringen er valgt fordi, at Nordjylland igennem en årrække har opbygget viden og erfaring med brint som energibærer.

»I vores del af Europa har vi nogle rigtig gode infrastrukturer. I Hobro har vi vindmøllestrøm lige uden for døren. Vi har et velfungerende naturgasnet og vi har en masse potentiale for biogas, fordi vi ligger i et område med store landarealer. Hvis du blander de ting sammen, så har du et rigtig godt udgangspunkt for at være positioneret til den grønne omstilling af energisystemet, der er så meget fokus på i øjeblikket,« siger Lars Udby.

En af de største udfordringer, der er forbundet med omstillingen til grøn energi, er hvordan, man oplagrer al den overflødige strøm, der bliver genereret, når solen skinner, og vinden blæser, indtil man skal bruge den. Og her eksisterer ifølge Lars Udby altså en tro i Europa på, at en omdannelse af energi til brint er vejen frem.

Brintanlægget i Hobro er udset til at være en del af fremtidens nøgleteknologi. Her skal projektet, der kaldes HyBalance, vise, hvordan man i form af brint kan lagre vedvarende energi og flytte den over i for eksempel transportsektoren. HyBalance modtager bland andet støtte fra det danske ForskEl program, der administreres af Energinet.dk.

»De franske investorer tror på, at der for alvor begynder at køre brintbiler rundt på de danske landeveje inden 2020. En række af de helt store bilproducenter har fabrikeret brintbiler, som allerede er på markedet. I dag kan du købe en brintbil fra eksempelvis Toyota og Honda, og tanke den op på en af de 11 tankstationer til brintbiler, der allerede findes i Danmark. Og derfor ser franskmændene store forretningsmuligheder i Hobro,« siger Lars Udby og uddyber:

»De har lavet en strategisk investering, fordi de tror på, at der vil komme så mange brintbiler ud på landevejene, at de vil kunne skabe en god forretning på at sælge brint til de danske brintbilkunder«.

Hvorfor det lige blev Mariagerfjord og Hobro, der trak det trecifrede millionprojekt til sig skyldes ifølge Lars Udby, at den daværende Hobro Kommune i 2002 tog initiativ til Hydrogen Valley/CEMTEC, så man i dag råder over en vedvarende indsats i forhold til grøn omstilling.

»Vi har en kommune, der satser på grøn omstilling og har gjort det siden 2002. Når du kommer til Hobro og gerne vil investere i grøn energi, så står vi klar til at hjælpe med samt koordinere kontakten til myndigheder og eksempelvis forskningsgrupper på Aalborg Universitet. Det gør os altså lidt sjovere at snakke med end andre, når man kommer som investor fra det mere sydlige Europa og kun har et begrænset kendskab til Danmark,« siger Lars Udby.

Det nye brintanlæg i Hobro kommer helt komkret til at kaste fem faste arbejdspladser af sig. Dertil kommer byggeriet af selve anlægget, som med al sansynlighed også vil komme det lokale erhverv til gode.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Aarhus For abonnenter

Prisen er 1,4 millioner kroner per meter: Kommer du til at betale regningen for en Marselistunnel?

Annonce