Annonce
Kultur

Fred, fest og fede tider

Master Fatman opfordrede gæsterne til at kysse hinanden, for som han sagde, så var kærligheden det smukkeste ved 70'erne. Som sagt, så gjort. Foto: Axel Schütt

Åbningsfesten til Århundredets Festival stod i 70'ernes tegn. Med Stakladen som autentisk kulisse røg publikum tilbage til en tid med slagsange, ungdomsoprør og fri sex.

AARHUS: Røgelsen ligger som en sødlig dyne hen over foyeren, hvor et fad med sjove kager bliver budt rundt, mens en lille gruppe protestsangere med blokfløjte, tamburin og guitar er med til at sprede gode vibrationer.

Århundredets Festival er tilbage, og i år har Folkeuniversitetet startet tidsmaskinen for at tage publikum på en rejse tilbage til perioden 1950 til 2000.

Denne åbningsaften er dog helliget 1970erne, og det ses tydeligt på publikum og inviterede gæster, der har taget opfordringen om at møde op i tidstypisk outfit alvorligt. Der er batik, spraglede veste, pandebånd, islændertrøjer, bukser med svaj og blomsterkranse for alle pengene.

Historiker Bertel Nygaard skulle ikke en tur i genbrugen for at finde tøj til åbningsfesten. Han havde sin fars busseronne i skabet, købt på en rejse i Mexico i 1974.

- 1970'erne er en periode, hvor fremtiden og mulighederne står åbne for, at man kan forme sin egen verden. Eller sagt med andre ord, så er det der, hvor man få lov til at betræde græsset. Gamle hierarkier blev nedbrudt, så man for eksempel begyndte at sige du til hinanden, og de er aldrig rigtig kommet igen, siger Bertel Nygaard, der i løbet af festivalen holder flere foredrag.

- 70'erne er også et årti der på trods af politisk krise sker mange kulturelle ting. Et årti, hvor tømmermændene efter 60'erne sætter ind. Et mere radikalt årti, hvor der for eksempel også opstår to modsatrettede musikgenrer som punk og disco, en slags sen halvfjerdsernes Ying og Yang, siger Rasmus Rosenørn, historiker.

Sjove kager, blomsterbørn og protestsange satte stemningen i foyeren. Foto: Axel Schütt
Fællessang med 70'er klassikere i Stakladen. Foto: Axel Schütt
Annonce

Husker du

Susanne Jensen, Tilst, husker 70'erne for friheden, perlekæder, plateausko og partisaner tørklæder.

- Det var skønne tider, siger den 54-årige festivalgæst fra Tilst.

Hun synes, at Århundredets Festival er et godt tiltag:

- For de unge har også godt af at finde ud af, hvordan det var dengang. Og så glæder jeg mig til at høre The Savage Rose, dem har jeg ikke oplevet live før.

Sira Haunstrup og Christina Krämer Mathiesen har ikke selv oplevet 70'erne men med nogle hjemmelavede badges med Atomkraft Nej Tak og Røde Mor er de kommet i den rette stemning.

- Det er fedt og sjovt at være her. Det er meget levende, at præsentere historien på den måde. Det er en sjov kombi af foredrag og musik, mener Christina Krämer Mathiesen, der er inviteret til festivalen gennem sit arbejde portalen videnskab.dk.

- Og så er det noget, der kan samle forskellige aldersgrupper. Man får helt lyst til at hive sine forældre med, siger Sira Haunstrup og smiler.

Inde i Stakladen varmer Master Fatman op til den store fællessang med melodier fra 70'ernes sangskat.

- Det smukkeste ved 70'erne er kærligheden, og det er det vi skriger på i dag, siger han og får publikum i salen til at give deres sidemakker et ordentligt smækkys - helt i årtiets ånd.

Snart gjalder Kim Larsens udødelige klassiker, Joanna, ud over salen akkompagneret af Anette Trollegaard på guitar.

- I er velkomne til at svømme helt hen, råber hun.

Og så bliver der svømmet. Helt ud til drømmeland - der hvor man ka drømme...

Århundredets Festival løber til og med 12. marts.

Historiker Bertel Nygaard (tv) havde gravet sin fars busseronne anno 1974 frem fra skabet, mens andre havde lånt sig frem. Foto: Axel Schütt
Sang er den direkte motorvej til hjertet mente Master Fatman, der var aftenens DJ. Foto: Axel Schütt
Gæsterne kunne blive foreviget op mod en vaskeægte 70'er funky baggrund. Foto: Axel Schütt
Protestsange i forhallen satte stemningen. Foto: Axel Schütt
Publikum kunne selv lave badges med Stones karakteristiske mund, Røde Mor eller Net Til Atomkraft. Foto: Axel Schütt
Fællessang i Stakladen. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Søndagens coronatal: Stadig lavt smittetryk i Aarhus - men indlæggelserne stiger

Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Sport

Sanel Kapidzic trækker stikket fra den professionelle karriere: Familien, kammeraterne og baglåret har sendt det tidligere AGF-talent til Jyllandsserien

Aarhus

Et år med corona: Personligheder fra kulturlivet gør status på året der gik

AGF For abonnenter

Mens AGF (på ny) leder efter en sportschef: Her er fem akutte opgaver, der skal løses

Annonce