Annonce
Østjylland

Fred i Skanderborgs varmekrig

I efteråret beklagede Ejnar Grøn (t.v.), formand for Skanderborg-Hørning Fjernvarme,sig over byrådet. Nu har haft valgt at samarbejde. Her ses han sammen med driftschef på fjernvarmeværket på Danmarksvej, Peter Jensen. Arkivfoto: Bollerup

Kristian Skovhus fra Renosyd og Ejnar Grøn fra Skanderborg Hørning Fjernvarme satte sig sammen mand til mand for at bilægge fjernvarmestriden.

Annonce

I november sidste år indrykkede Skanderborg Hørning Fjernvarme en annonce i UgeBladet Skanderborg, hvor selskabet anklagede byrådet for uretmæssigt at spænde ben for, at selskabet får lov til at bygge et nyt biomassefyret værk ved Stilling.

Byrådet bremsede byggeprojektet med den begrundelse, at man først ville lave en varmeplan for kommunen.

Men Skanderborg Hørning Fjernvarme mente ikke, det var en legal grund. Man mente i stedet byrådet tænkte på at pleje interesserne i det kommunale affaldsvarmeselskab Renosyd. Skanderborg Hørning Fjernvarme klagede derfor over kommunen til Energiklagenævnet.

Annonce

Overraskende kovending

Konflikten udviklede sig i januar helt overraskende, da byrådet valgte at sætte arbejdet med at lave en varmeplan på stand by, så kommunen fik tid til at gå i dialog med Skanderborg Hørning Fjernvarme for at komme ud af den fastlåste situation.

Det mest overraskende var, at det skete på et forslag, der kom fra Ejnar Grøn, bestyrelsesformand i Skanderborg Hørning Fjernvarme.

Nu er disse drøftelser så endt med endnu en overraskelse. Der er fremlagt en plan om at fusionere den varmeproducerende del af Renosyd - som er et kommunalt ejet selskab, der blandt andet brænder affald for at lave varme. Og den varmeproducerende del af Skanderborg Hørning Fjernvarme.

Byrådet vedtog på den lukkede del af mødet i sidste uge i enighed en principiel beslutning om at gå videre med disse forhandlinger.

Annonce

Varmen i ét selskab

Ideen er at skabe en fusion af den varmeproducerende del af begge selskaber og samle disse aktiviteter.

Så Renosyd fortsat tager sig af al affaldsíndsamling og -behandling, mens affaldsforbrændinger indgår i et nyt selskab. Og sådan, at Skanderborg Hørning Fjernvarme bevarer sit lednings- og distributionsnet. Men lader den varmeproducerende del af selskabet indgå i et nyt selskab sammen med Renosyd.

»Det vil der være gode muligheder i, både på kort og lang sigt,« siger borgmester Jørgen Gaarde.

Det er samtidig en model, der ikke bør give problemer med Odder Kommune, der er medejer i Renosyd. De to kommuner vil fortsat kunne samarbejde om affald og genbrug.

»Det er ikke en enkel sag, men vi er nu enige om at afdække mulighederne,« siger Jørgen Gaarde.

Annonce

Stilling-projekt droppes

Planen betyder, at Skanderborg Hørning Fjernvarme dropper selskabets projekt og godkendelse til at bygge et biomassefyret varmeværk ved Stilling. I stedet er det ideen, at et fusioneret selskab skal bygge en tredje varmelinie til flis på Skanderborg Hørning Fjernvarmes værk på Danmarksvej.

Der skal formentlig også laves en rørledning til Danmarksvej fra Renosyds affaldsforbrænding på Norgesvej - så de to produktionsanlæg forbindes.

Annonce

Fordel for alle kunder

Samtidig er det planen, at Varmeplan Aarhus stadig skal kunne aftage varme i spidsbelastningeperioder fra Skanderborg i samme omfang, som det sker i dag fra Renosyd.

»Vi regner med, at vi skal indgå en ny aftale med Varmeplan Aarhus, der sikrer, at forbrugerne i Aarhus ikke bliver påført skade af konstruktionen i Skanderborg,« siger Ejnar Grøn.

»Og forbrugerne i Skanderborg og Hørning kan vente en besparelse af samme omfang - godt 2.000 kr. årligt - som vi havde stillet dem i udsigt, hvis vi havde bygget anlægget i Stilling,« siger han.

Annonce

Aarhus er med på ideen

Byrådsmedlem Kristian Skovhus (S), der er formand for bestyrelsen i Renosyd, siger, at de to selskaber er enige om intentionen i at samarbejde og finde en fælles løsning.

»Det er naturligt. Vi er jo to selskaber, der ligger med kun 50 meter afstand, der producerer det samme. Samtidig er netværket vigtigt, også til bedst muligt at udnytte den vedvarende energi. Men også, når varmeforbruget er svingende hen over året, mens mængden af affald til forbrænding stort set er stabil hen over året. I et fælles selskab kan vi meget lettere se på rentabiliteten,« siger Kristian Skovhus.

»Men det er jo et offentligt og et privat selskab, der skal lægges sammen. Så der er stadig udfordringer,« siger han.

Bjarne Munk Jensen, der er affalds- og varmechef i Affaldvarme Aarhus, er fuldt orienteret om planen.

»Han hilser den velkommen og vil gerne fortsætte samarbejdet,« siger Ejnar Grøn.

»Kristian Skovhus og jeg satte os sammen mand til mand i efteråret og sagde 'come on. Skal vi kigge på mulighederne for et samarbejde i stedet for at strides gennem advokater og Energitilsyn. Det var ikke værdigt for os, der reelt har de samme lokale varmekunder,« siger Ejnar Grøn, formand for Skanderborg Hørning Fjernvarme.

Kristian Skovhus, formand for Renosyd har denne vurdering:

»Det interessante er, at sætter sig sammen og begynder at tale sammen, så ligger løsningen ofte for én.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Smittetallet skal bankes ned i Aarhus: Kommunens våben er masser af detaljerede data

Sport

Diego Maradona er død af hjertestop

Aarhus

Stabilt men alt for højt: Corona-smitten har stadig godt fat i Aarhus

Annonce