Annonce
Aarhus

Fredag åbner Illums Bolighus - få et smugkig her

<p>Foto: Flemming Krogh</p>

Fredag 28. oktober åbner Illums Bolighus i det gamle, fredede og historiske hus på Lille Torv 2. Engang byens mest statelige byggeri, som kongefamilien residerede i, når de var i staden.

Nu skal det igen være et af byens smukkeste steder - og en købmandsgård som den var, da det blev opført i 1816 af storkøbmand Harboe Meulengracht og blev kaldt »Det Meulengrachtske Palæ«.
<p>Journalist Helle Tølbøl har sammen med Deluca Film lavet fire tv-udsendelser om renoveringen af den gamle købmandsgaard. De skal sendes på TV2 Østjylland i december.</p>
»Vi glæder os helt vildt til at vise alle vores smukke hus. Vi har gjort os rigtigt meget umage med at bevare de smukke gamle stuklofter, trappen, vinduespartier og spærrene på loftet. Vi synes selv, at det er lykkedes rigtigt godt,« siger Susie Kristensen, der er administrerende direktør i Illums Bolighus i Aarhus, der er en søsterbutik til det på Amagertorv i København.
<p>Foto: Flemming Krogh</p>
»Vi synes at husets fine, gamle arkitektur passer helt fantastisk til vores designerinteriør og arkitekttegnede, klassiske møbler,« fortsætter hun, der har fået hjælp fra en farvekonservator og stadsarkivet i arbejdet med restaureringen.
Annonce
Væggene over trappens hvidetræpaneler skal være dyb, mat blå. Bolighuset efterlyser historiske fotos, der kan hænge der.
Et af de få nymodens og meget nødvendige indslag er rulletrappen, der skal føre kunderne op og ned mellem etagerne - hvis de da ikke vælger den fredede trappe med linoleumstrin, messingkanter og dybblå, matte vægge. På dem skal der hænge historiske fotos fra de 200 år, bygningen har eksisteret.
<p>Stuemøbler i en stue. Det familiedrevne bolighus bruger de hjemlige omgivelser.</p>
»Rulletrappen vender sådan, at man kan se byen ud af nogle store panoramavinduer, når man kører op ad den. På 3. etage, der engang var loft, kan man se over byens tage. Jeg håber, at folk vil tage hele turen op for at se det, uanset om de skal købe noget,« siger direktøren, der har arbejdet intensivt på at få det hele til at lykkes.
Det er sket i tæt samarbejde med arkitekt Jørn Poulsen fra Luplau og Poulsen. Han har udtænkt en række løsninger, der både tilgodeser de fredede bygninger og det nye varehus.
En del af baggården er blevet bygget ind i butiksarealet. Det betyder, at man kan se de rå ydermure og gamle vinduespartier inde midt i butikken. Det giver en flot oplevelse, at flere af de gamle mure med for eksempel metalindfattede vinduer og buede former er en del af butikkens indretning.

Stadsarkivaren fortæller

På 3. sal er der rå bjælker fra dengang, der var loft. Det blev lavet om omkring 1900-tallet, hvor huset fik et mansardtag og dermed en etage ekstra. Den indrettes nu til personalet.
»Vi har blæst bjælkerne rene og synes, det bliver et godt match at udstille klassiske møbler tegnet af Poul Kjærholm, Wegner og Arne Jacobsen op ad dem,« siger Susie Kristensen, der glæder sig rigtig meget til at vise det fine hus frem for alle.
»Det fortæller mig historier. Jeg ser for mig, hvordan kongefamilien måske har stået på den flotte balkon i 1800-tallet og vinket til folk. Jeg har spurgt stadsarkivet, om det rent faktisk fandt sted. Stadsarkivar Søren Bitsch Christensen har været en stor hjælp. Han kommer og fortæller om husets historie fra balkonen på åbningsdagen,« forklarer hun, der i årevis har drømt om at finde et sted i stil med den gamle købmandsgård - der så pludselig blev til salg i 2012.
Ejendomsinvestoren Niels Albertsen, NA Ejendomsservice, købte og har lejet det til bolighuset - foreløbig i 15 år.
Der er siden gået nogle år med at afvikle de lejemål, der var i bygningen, og sætte i stand. Det gamle hus har budt på mange overraskelser, så renoveringen har taget 14 måneder - to måneder mere end planlagt.
»Vi har skrællet mindst fire-fem lag af. Og vi kan se, at man i en ombygning i 1940erne og 50erne ikke var særlig nådig over for huset. Også de lave lofter fra 1970ernes oliekrise skulle fjernes. Sjove ting som et fadebur er dukket op,« fortsætter Susie Kristensen.
Blandt de gode overraskelser var nogle fine stuklofter, som gemte sig oppe over 1970ernes nedsænkede lofter.
»Vi blev meget positivt overraskede, da vi fandt den oprindelige stuk på hver eneste etage og derfor kunne få lavet gipskopier i Krakow, hos de dygtigste stukkatører i verden. Vi har også fået lavet gipskopier af de originale rosetter,« fortæller Susie Kristensen begejstret.
På tredjesal vil man desuden se et stykke gammel væg isoleret med hø, der stikker ud. Muren har mærker efter tidligere tiders hylder. Der har højest sansynligt været fadebur. På samme etage var der en elevatorskakt, som muligvis blev brugt til at sende herskabets middag ned i spisegemakkerne.
»Der er mange ting, som vi endnu ikke ved om huset og dets historie. Hvis nogen har gamle fotos eller ved noget, vil vi gerne vide det,« siger Susie Kristensen.
Hun ejer sammen med sin mand aktiemajoriteten i bolighuset i Aarhus. Deres søn arbejder også i firmaet, så der er tale om et familieforetagende.
Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Århusiansk skole ramt af corona-eksplosion: Mere end hver fjerde er ramt af corona

Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

Alarm 112

21-årig fik beslaglagt bil: Havde ingen kørekort, men en gaspistol, kokain og en kniv på bagsædet

Østjylland

Tiltalt fra Hobro nægter planer om masseskyderi mod Aarhus-skole: Det var fantasier

Fitnessdirektør Kaare Dahle giver politisk opsang: - Vi er ligesom minkbranchen blevet fuldstændig smadret af staten

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

Debat

En besked til både borgmesteren og avisen: Tal dansk, så vi kan forstå det

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Annonce