Annonce
Aarhus

Frederiks Plads går i højden

Frederiks Plads - i midten af billedet - nærmer sig målstregen. Byggeriet af de to bygninger i syv og 12 etager mod Spanien, hvor Nordea skal bo, går nu i gang. Derefter resterer kun det 24 etager høje bolighus ved siden af.Illustration: C. F. Møller
Med kontorhus i 12 etager tager Frederiks Plads næstsidste skridt. Planen er, at bolighus i 24 etager, bliver sidste skridt, der afslutter det nye bolig-og erhvervskvarter, der er vokset frem ved Spanien, hvor DSBs komponentværksted tidligere lå.

AARHUS: Med lejeaftalen med Nordea på plads, er færdiggørelsen af Frederiks Plads kommet et stort skridt nærmere.

Den betyder, at NCC nu går i gang med at opføre et erhvervsbyggeri i syv og 12 etager, der afslutter det nye bykvarter mod Spanien.

- Vi er glade og stolte over at have fået Nordea som lejer. Frederiks Plads er et projekt, vi har udviklet på siden 2012, og nu tager vi næste skridt, siger Frank Skov Jensen, projektdirektør, NCC Property Development.

Annonce

Frederiks Plads

Det er NCC Property Development og ejendomsselskabet Bricks, der har udviklet Frederiks Plads på området ved Spanien, der tidligere husede DSBs komponentværksted.

Hele projektet er tegnet af arkitektfirmaet C. F. Møller.

Samlet bliver Frederiks Plads til et bolig- og erhvervsområde på omkring 50.000 etagekvadratmeter og i højder på mellem fire og 24 etager. Fuldt udbygget får parkeringskælderen plads til 420 biler.

Dele af Frederiks Plads – tre boligejendomme og en kontorejendom - er færdig og taget i brug. Næste etape, der går i gang nu, er to kontorbygninger i syv og 12 etager, hvor blandt andre Nordeas århusianske hovedsæde får adresse.

Med kulbroen, der kommer til at forbinde Sydhavnen og Frederiks Plads får Frederiks Plads en central placering som bindeled mellem Sydhavnen, Bruuns Galleri, Aarhus H og bymidten.

Boliger og erhverv

I forvejen er der på Frederiks Plads opført tre boligejendomme med tilsammen omkring 150 ejerlejligheder og med butikker og restauranter i stueplan.

Færdigt er også første del af NCCs kontorbyggeri – et mindre Company House i fire etager mod Spanien. Bortset fra et butikslejemål er huset fuldt udlejet, og NCC solgte det omkring årsskiftet til PensionDanmark.

Næste etape, hvor Nordea skal bo, trapper op i først syv og siden 12 etager hen mod Værkmestergade. Mellem kontorbygningerne i fire og syv etager kommer kulbroen til at lande som en forbindelse fra Sydhavnen, hen over Spanien, til Frederiks Plads.

Bolighøjhus på bedding

Derefter resterer der kun det sidste høje hus mod Værkmestergade, før der er udsigt til, at Frederiks Plads er helt færdig.

Her planlægger ejendomsselskabet Bricks at bygge en 24 etager høj boligejendom lige overfor Aarhus City Tower.

Det projekt er for tiden sat lidt på stand-by, mens man afventer en opblødning af den såkaldte lugtparagraf i den nye planlov. Som paragraffen er nu, må mange af boligerne i højhuset ikke kunne åbne deres vinduer og ikke have altaner af hensyn til mulige lugtgener fra virksomheder på havnen. Håbet er, at en opblødning vil give mulighed for såvel åbne vinduer som altaner.

Stor plads mellem bygningerne

Byggerierne på Frederiks Plads grupperer sig omkring en plads – Frederiks Plads - med åbninger og indgange mod de omkringliggende gader. Pladsen er tænkt til passage, udeliv og udeservering blandt andet – og midt på pladsen står allerede et 12 meter højt egetræ, der var Aarhus Kommunes gave til kronprins Frederik ved hans 50-års fødselsdag sidste år.

- Man tænker sig det ikke lige, men faktisk er Frederiks Plads en lige så stor plads som Store Torv, siger Allan Schouv Jakobsen, udlejningsdirektør i NCC Property Development.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Annonce