Annonce
Syddjurs

Fregatten Jylland kampklar igen - og glasmuseet krystalklart

Direktør for Fregatten Jylland, Karin Buhl Slæggerup, glæder sig til at åbne museet igen onsdag 27. maj. Foto: Axel Schütt
To af Ebeltofts helt store turistattraktioner er klar til at genåbne i corona-tid. Fregatten har pudset kanonerne og glasmuseet tager publikum med bukserne nede.
Annonce

EBELTOFT: Fregatten Jylland er snart kampklar til at modtage gæster igen. Det samme er Glasmuseet i Ebeltoft. Krystalklart, fristes man til at sige.

Efter flere måneders lukning åbner Fregatten Jylland dørene igen og byder publikum velkommen fra onsdag 27. maj.

- Vi glæder os utrolig meget til at åbne igen. Det har været nogle helt surrealistiske måneder med megen usikkerhed, og muligheden for at åbne inden pinsen betyder rigtig meget for os og vores økonomi. Vi vil selvfølgelig overholde gældende retningslinjer og passe godt på vores gæster, siger Karin Buhl Slæggerup, direktør på Fregatten Jylland.

Opbygningen af årets særudstilling ”Fregatten Jylland – et skib med 1000 historier”, som har været sat på hold under nedlukningen, vil blive genoptaget og indviet så snart det er muligt, meddeler museet.

Skibet er i ventetiden blevet grundigt støvsuget, vasket og rengjort. Og både i museumshallen, ved museumsbutikken og overalt på Fregatten Jyllands område sørger museet for, at det bliver nemt at holde afstand, så gæsterne kan få en god og sikker oplevelse.

Glaskunstner Steffen Dam sørger for at gæsterne får en ekstraordionær oplevelse, når de fremover besøger toilettet på Glasmuseet Ebeltoft. Pressefoto
Annonce

En tur på toilettet

Glasmuseet Ebeltoft åbner ligeledes onsdag 27. maj, blandt andet med et helt nyt og permanent værk, som museet mener er ideelt at opleve i disse tider – helt alene med lukket dør: Et toiletrum er forvandlet til et kunstværk.

Publikum kan derfor vente sig en overraskelse, når de skal besøge ’det lille hus’ på Glasmuseet Ebeltoft. For når de træder ind på publikumstoilettet på 1. sal og lukker døren bag sig, befinder de sig midt i et kunstværk.

Her begynder ’Rejsen til M31’; en total transformation af toilettet til et personligt ’undrekammer’, skabt af den internationalt anerkendte glaskunstner Steffen Dam. Værket er unikt i dansk og international sammenhæng og er doneret af Ny Carlsbergfondet.

Til den ene side ligger barndommens land – kunstnerens erindringer om sommer på mormorens gård i Vistoft, blafrende bomuldsgardiner og duften af køer, hvor alting har sin orden og sin plads – illustreret ved et landkort over Mols.

Til den anden side er et kort over universet og Andromeda-galaksen, også kaldet M31, som i fremtiden vil opsluge Mælkevejen og danne en ny galakse.

Annonce

Med bukserne nede

Derudover er rummet udstyret med en værktøjstavle med fintfølende instrumenter og mærkværdige måleapparater beregnet til fremtiden, samt et stort medicinskab med rækker af prøver og præparater, som virker sært bekendte, men alligevel ikke ligner noget, vi har set før.

Oppe under loftet svæver et stort luftskib, og kigger man i spejlet, møder man, udover sig selv, en lille stjerne, der fortaber sig i uendeligheden.

Med et erklæret ønske om ikke blot at begejstre men også overraske gæsterne, ligger værket således helt i tråd med Glasmuseet Ebeltofts tanke om, at de mest mindeværdige oplevelser, er dem, der overrumpler os, og så at sige ’tager os med bukserne nede’, som museet selv formulerer det.

Steffen Dam har opnået stor international anerkendelse for sine originale arbejder i glas, som erhverves af museer og samlere verden over. Han er født på Fyn i 1961 og er udlært værktøjsmager. Han startede som glaskunstner i Aarhus i 1985 og havde fra 1990 fælles værksted i Aarhus med glaskunstner Micha Karlslund. I 2000 flyttede parret til Handrup på Djursland, hvor de bor og har værksted.

Ud over den nye permanente udstilling vil vil gæsterne kunne opleve en ny udstilling med nye værker fra museets samling samt de udstillingen Baltic Sea Glass, som er forlænget indtil 5. juni.

Verdens længste træskib, Fregatten Jylland, er i ventetiden blevet grundigt støvsuget, vasket og rengjort. Arkivfoto
Glasmuseet Ebeltoft råder over en anerkendt samling af moderne, international glaskunst, som er doneret eller udlånt til museet af glaskunstnere fra hele verden. Pressefoto: 3xn.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-podcast: Selvfølgelig skal AGF da gå benhårdt efter sølvet nu

Annonce