Annonce
Blog

Frelste århusianere under byens regnbueglorie

Aarhus er både for progress og diversitet, på Street Food samles alle verdens køkkener, og til Aarhus Pride mødes en stor variation af seksualiteter passende nok med regnbueflag under regnbuen for at hylde mangfoldigheden. Og så selvfølgelig også for at pudse glorien.

Annonce

‘The future is female’, siges der. De kvindelige værdier vinder frem, og byens fallos af et rådhustårn må se sig slået som vartegn nr. 1 af regnbuen over ARoS, cirklen slår linjen. På den politiske scene dominerer klimadagsordenen: For at undgå en fremtidig katastrofe må vi tage hånd om moder-naturs cyklus, udvikle uden at afvikle, re-thinke vores værdier, forbruge mindre og genbruge mere, og alt dét er noget, som glorien over ARoS og Den Uendelig Bro ved Varna Strand på underfundig vis minder mig om: Som borgere i Aarhus er vi nødt til at tænke mindre i linjer og mere i cirkler, sætte os i rundkreds og kollektivt beslutte os for ‘alternativet’, statuere et eksempel til efterfølgelse, være frontløbere, vise vejen for resten af klodens befolkning, prioritere kollektiv trafik som Letbanen uanset prisen, opsætte ladere til elbiler rundt omkring i byen og etablere gode betingelser for cykelkulturen (der var cirklerne igen). Ligesom den århusianske musikfestival Northside skal vi tage den grønne dagsorden alvorligt, gøre brug af bæredygtig emballage, lave fornuftig affaldssortering og erstatte engangskrus med nogle, der kan genbruges.

For at overvinde klimakrisen skal det være sejt at ‘gå grøn’, og heldigvis er smilets bys unge studiesmarte beboere meget optagede af at være blandt de seje, ingen skal kunne sætte en finger på os: Aarhus er både for progress og diversitet, på Street Food samles alle verdens køkkener, og til Aarhus Pride mødes en stor variation af seksualiteter passende nok med regnbueflag under regnbuen for at hylde mangfoldigheden. Og så selvfølgelig også for at pudse glorien.

For det er den anden side af sagen. Som Rune Lykkeberg, chefredaktør på Dagbladet Information og indfødt århusianer, engang skrev i Politiken, er Aarhus “en zone i Danmark, hvor janteloven er sat ud af kraft”: Aarhus er “stedet, hvor halvanden gade med brosten bliver udråbt til ‘latinerkvarteret’”, og det kan virke både opblæst og provokerende på folk udefra, når unge, studiesmarte århusianere forsøger at hævde sig over for alle andre. Også som tilflytter udsættes man let for et følelsesmæssigt opdrag: Ammende kvinder på spisecaféer er en god ting, og på Dokk1, dette multimulti-center med alt for få tilgængelige bøger, mødes børn, der skaber sig højlydt og stikker fingrene i kioskens kager, med overbærende smil.

I Aarhus er vi enige om at tolere normskred, vi afslutter samtaler med hjemløse med et obligatorisk ‘ha’ en god dag’, er i overskud, kaos-piloter, og det selvbillede kan selvfølgelig godt have positive følger. På ARoS glemmer de unge gæster måske helt at kigge på kunsten, fordi de har travlt med at lægge selfies på Instagram, der associerer dem med kunst og giver dem klasse; det hele er ét stort skuespil, også fra gaden er regnbuens gæster synlige, der går ud på at dokumentere, hvor og dermed også hvem man er, altså nysgerrige borgere med høj kulturel kapital, og denne attitude kan selvfølgelig være svær at udholde.

Men omvendt kan megalomanien også virke ansporende, som Lykkeberg er inde på. De frelste må leve op til deres rygte, glansbilledet forpligter, der må være sammenhæng mellem holdning og handling, hvis ikke man skal tabe ansigt, og så længe det øger tolerancen og gavner klimaet, så er det jo ikke helt skidt.

Kasper Dam Nielsen, kunstredaktør på Folkeuniversitetet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Ceres Park godkendt til tilskuere efter nye corona-regler: Billetsalget til FCK-kampen er i gang

Aarhus For abonnenter

Havneforening med nødråb: Spær p-pladser af for gæster på Aarhus Ø:

Aarhus

Har du oplevet ballade, hærværk eller bilræs?: Borgermøde om problemerne på Aarhus Ø

Annonce