Annonce
Erhverv

Fremtiden udfordrer vores arbejdsmiljø

- Danske virksomheder skovler arbejdspladser ud af Danmark til lande med billigere arbejdskraft. Virksomhederne skal indse, at de også kan udnytte den tendens den anden vej, siger ledelseskonsulent Tune Hein om mulighederne på fremtidens arbejdsmarked. Pressefoto
Ledelseskonsulent Tune Hein, der har skrevet flere bøger om disruption og digital transformation, forudser, at fremtiden bringer mindst tre store arbejdsmiljøudfordringer, som vi skal finde en løsning på. Vi skal indrette vores arbejdspladser på helt nye måder, siger han.

DANMARK: Fremtiden kommer til at give et bedre arbejdsmiljø, end vi har i dag.

Det er der ingen tvivl om, mener Tune Hein, der ledelseskonsulent og forfatter til flere bøger om ledelse i digitale organisationer. I takt med at robotter, digitalisering og flere flydende arbejdstagere kommer ind på arbejdspladsen vil det forandre vores organisationer mere i retning af at være netværksorganisationer, hvor ansættelsesformerne er mange andre end fast heltid.

Erhvervplus har spurgt Tune Hein, hvad de nye organisationer kommer til at betyde for arbejdsmiljøet:

- Først og fremmest byder fremtiden på et bedre arbejdsmiljø på mange punkter med mindre slid og færre rutiner. Sliddet fjerner vi, når robotterne tager det fysisk hårde arbejde, og rutinerne kan vi klare med kunstig intelligens.

Men Tune Hein mener også, at fremtidens virksomheder vil være mere datadrevne, digitale organisationer, der vil være digitale netværk af medarbejdere. Det kommer til at være agile organisationer, der kan adoptere nye ting og teknologier meget hurtigt.

Den slags organisation kommer til at give mindst tre store arbejdsmiljøudfordringer, som fremtidens ledere skal finde løsninger på, siger han.

Annonce

Global kamp om job

- Vi skal i en digital fremtid kæmpe meget mere om vores jobs. Som dansker skal du konkurrere med en ph.d. fra Indien, der koster 70 procent mindre, end du gør. Konkurrencen bliver så stor, fordi det bliver nemt for netværksorganisationer at arbejde sammen med underleverandører, freelancere og konsulenter på globalt plan over nettet, siger Tune Hein.

Tendensen er allerede i flere brancher, at danske virksomheder finder medarbejdere i andre lande end Danmark. Og hvis virksomhedsledere har den holdning, at outsourcing slår fejl på grund af kulturforskelle og bøvl med samarbejde, så er det fordi disse virksomhedsledere ikke selv har fundet en løsning på kulturproblemet endnu. Der er mange der dog har løst det problem, forklarer Tune Hein og fortsætter:

- Danske virksomheder skovler arbejdspladser ud af Danmark til lande med billigere arbejdskraft. Mange flyttede først arbejdspladser til Rumænien, derefter til Indien, og det har de sparet kassen på.

- Virksomhederne skal indse, at de også kan udnytte den tendens den anden vej. En netværksorganisation vil se ud og finde de rigtige kompetencer på et globalt marked og arbejde sammen over digitale platforme. Og det bringer os så til den næste udfordring for arbejdsmiljøet, siger Tune Hein.

Mangel på socialt nærvær

Hvis størstedelen af de mennesker, som du arbejder sammen med, ikke sidder ved siden af dig på kontoret, men på en strand på Bali igennem en skype-forbindelse, så mister du noget socialt samvær. Og det er ikke kun samværet med kollegerne, der forsvinder. Kunderne kommer fremtidens organisationer heller ikke til at møde fysisk ret ofte. Hvis det sociale betyder noget for os som mennesker, så skal fremtidens ledere finde ud af, hvordan man løser problemet med færre fysiske sociale kontakter:

- Hvis din kollega er på skype, så er det svært at være social. Hvad gør det ved dig, at alle dine kollegaer er på skype? Hvordan kommer du til at trives i de relationer? Hvordan bliver vi motiveret? Det er spørgsmål, som vi skal finde svar på, siger Tune Hein.

Og til spørgsmålet om, vi mennesker overhovedet kan trives på arbejde uden at se hinanden fysisk, svarer Tune Hein:

- Vi har intet valg. Netværksorganisationen kommer til at være mere effektiv og vil derfor udkonkurrere alle andre. Og ledere er lige nu ikke gearet til det. De fleste ledere er jo vant til at gå rundt på kontoret og hilse på alle om morgenen, og om fredagen, så giver han/hun te-birkes og hygger om kollegaerne. Det kan man ikke i fremtiden, når de ikke sidder sammen.

- HR-afdelingen og ledere skal begynde at tænke på, hvordan man bygger kultur, værdier og hygge op i en gruppe af mennesker, der kun ser hinanden over skype.

- Måske skal man skrue op for fysiske møder og holde seminardage flere gange om året. Måske skal man skrue op for det sociale i takt med, at man skruer op for teknologien.

Underlagt massivt læringspres

Når man skruer op for teknologien, render man også ind i tredje store arbejdsmiljøudfordring:

Teknologiers levetid kommer i en digital verden til at blive meget kort. Det betyder, at vi kommer under et massivt læringspres for hele tiden at være opdaterede og relevante for arbejdsmarkedet. Det betyder, at vi skal finde løsninger på, hvordan en allerede hårdt presset arbejdsstyrke skal kunne holde sig opdateret et helt arbejdsliv:

- Hvis der ikke kommer en fornuftig løsning på det, så bliver vi stressede. Mennesker kan ikke tåle hele tiden at føle sig inkompetente og hele tiden være i udviklingszonen. Mennesker har faktisk brug for at føle, at de mestre noget – at være i comfortzonen.

- Men den følelse af at mestre noget, den bliver sjælden i fremtiden, så hvordan skaber vi et miljø, hvor kravene er så hårde, men hvor folk trives?

- En af løsningerne må være at ”work smarter, not harder”. Altså simpelthen arbejde på en hurtigere måde i stedet for at gøre det samme hurtigere. Det er også det, som vi ser i sundhedssektoren lige nu. De kan ikke løbe to procent hurtigere end de allerede gør, men det skal de heller ikke. De skal begynde at arbejde på andre måder, lade teknologi hjælpe med at effektivisere dem. Hvis de ikke kan innovere to procent om året, så har de jo slet ingen innovation.

- Derfor skal ledere allerede nu give sig tid til at tænke fem år frem og løse nogle af de her problemer. De er alle meget ophængte allerede med at drifte deres forretninger. Men hvis de vil overleve, så skal de finde gode løsninger på fremtidens arbejdsmarked, siger Tune Hein.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Oversvømmelser fortsætter: Veje i det vestlige Aarhus lukket i 14 dage

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Annonce