Annonce
Byudvikling

Fremtidens brandstation på vej til Aarhus: Vil slukke brande med regnvand

Sådan kommer den nye brandstation med tårn til at se ud i Højbjerg. Stationen får også værksted for alle køretøjer under Østjyllands Brandvæsen. Og en underjordisk opsamlingstank til regnvand. Visualisering: CUBO Arkitekter
Nu er byggeriet af en ny brandstation i Højbjerg i gang. Den skal dække den sydlige del af kommunen med omkring 600 udrykninger om året.

AARHUS: Når brandbilerne fra 2024 rykker ud fra en kommende ny brandstation i Højbjerg, har de regnvand med i brandbilerne til at slukke brande med.

For den nye brandstation, der onsdag var første spadestik på, skal opføres både miljø- og klimavenligt med solceller og el-ladestandere og får i den forbindelse også nedgravet en stor opsamlingstank til regnvand. Vandet skal kunne påfyldes brandkøretøjerne, som dermed kan reducere mængden af drikkevand fra brandhanerne, som normalt anvendes til brandslukning.

Den nye station  bygges på Søren Nymarksvej 6W 8270 Højbjerg og benævnes station Aarhus Syd.

Annonce

Brandstationen skal primært dække den sydlige del af Aarhus Kommune og vil blive anvendt som supplement til styrkerne i Aarhus City og Aarhus Nord ved større eller samtidige hændelser.

Samtidig skal station Aarhus Syd også levere supplerende styrker ved større hændelser i Odder Kommune og Skanderborg Kommune.

Døgnbemanding og værksted

Station Aarhus Syd bliver døgnbemandet 24/7/365 med 1 holdleder og 5 brandfolk. Udrykningen skal kunne afgå øjeblikkeligt efter alarmering og specialdesignes til netop det formål.

Beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl og teamleder område syd Kirsten Dyrvig deltog onsdag i første spadestik på den nye brandstation i Højbjerg. Foto: Christian Gnutzmann

Stationen bliver udstyret med en autosprøjte, en drejestige og en tankvogn. Dermed har alle tre døgnstationer i Aarhus samme basiskøretøjer. Derudover arbejdes med placering af et specialberedskab på den nye brandstation, som skal stå klar i januar 2024.

Endelig får Station Aarhus Syd udover garage til brandkøretøjerne også garager til det servicecenter, som skal håndtere den samlede vognpark i brandvæsenet. Over 100 køretøjer skal årligt efterses og vedligeholdes i det nye servicecenter, hvor brandfolkene kommer til at arbejde på værkstedet, når de ikke er på udrykning eller øvelser.

Annonce

Arbejdsmiljø i verdensklasse

Brandfolkenes kendskab til deres eget arbejdsmiljø og deres arbejdsgange er integreret i projektet fra første streg ramte papiret hos arkitektfirmaet Cubo.

Den nye brandstation byder på et markant løft i brandfolkenes arbejdsmiljø. For eksempel  designes bygningen med ”beskidt-til-ren-løsningen”, som man også har på den relativt nye  station Aarhus Nord i Lisbjerg, hvor omklædning sluseinddeles.

Rådmanden for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Steen Stavnsbo (K) deltog i første spadestik som formand for det tværkommunale Østjyllands Brandvæsen. Foto: Christian Gnutzmann

Det vil sige, at hvis man kommer hjem fra brand med sodpartikler på inderbeklædningen, bliver disse partikler ikke trukket rundt i hele bygningen. Man kan komme af med inderbeklædningen direkte i en vaskemaskine. Man fortsætter så ind under en bruser og klæder om til ren mundering i den anden ende af slusen. Undervejs kan man også komme i sauna, så sodpartikler i huden kan svedes ud.

Den nye brandstation skal stå klar til brug 1. januar 2024. Indtil da rykker brandvæsenet fortsat ud fra den midlertidige brandstation ved siden af på Søren Nymarks Vej 4.

Ny Station Aarhus Syd

De står bag ny brandstation Aarhus Syd:

  • Bygherre: Østjyllands Brandvæsen.
  • Økonomi: Totalomkostning: 55 milioner kroner.
  • Totalrådgiver og arkitekt: CUBO Arkitekter A/S
  • Ingeniør og byggeledelse: Ingeniørfirmaet VIGGO MADSEN A/S.
  • Hovedentreprenør: Færch & Co.
  • Bygherrerådgivere: Aarhus Kommune og LB Consult
  • Byggestart: 4. maj.
  • Ibrugtagning: 1. januar 2024.
Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce