Annonce
Aarhus

Fremtidens bydel i Årslev er gennem nåleøjet

En af idéerne med Årslev Fælled er, at i stedet for private parcelhus-haver skal nye beboere kunne gå direkte ud i fælledens natur fra deres bolig.

Visionen om fremtidens by ved Årslev har fået Aarhus Kommunes blå stempel.

ÅRSLEV: Det begyndte som en vision - en drøm at skabe en ny by, der er miljømæssigt bæredygtig og rummer nye boformer, deleøkonomi, nye transportformer og meget andet.

Nu er Årslev Fælled, som projektet hedder, ikke længere en vision.

Det er i stedet en del af Aarhus Kommunes overordnede planlægning. Årslev Fælled er en del af det nye forslag til kommuneplan 2017, som Aarhus Byråd nu har sendt i offentlig høring.

Det betyder, at der allerede i næste byrådsperiode - den, der begynder til næste år - skal indledes en proces om, hvordan området ved Årslev skal udvikles.

Byrådet har bestemt, at det skal ske i samarbejde med Brabrand-Årslev Fællesråd, projektgruppen bag Årslev Fælled, andre projektudviklere med interesse i området samt magistratsafdelingerne og de lodsejere, der har jord i området.

Som der står i den indstilling fra teknisk udvalg, som byrådet har vedtaget, skal Årslev Fælled udvikles i en åben proces "med en bred inddragelse af interesserede borgere, interesseorganisationer og gerne også potentielle fremtidige beboere, institutioner og virksomheder".

Først skal der fastlægges en organisation med styregruppe, projektgruppe og et kommissorium, der skal finde Årslev Fælleds værdigrundlag og struktur. Samt pege på de områder, hvor der først skal ske en konkret kommune- og lokalplanlægning.

Hvis vi nu vil lave et grønt højhus, der opsuger CO2 i en vertikal skov, hvorfor så ikke lave et, der er så interessant, at folk kommer kørende fra hele Skandinavien for at se det

Kim Bisgaard, talsmand for Årslev Fælled

Den første opgave bliver at gennemføre en række workshops. Resultatet sendes efter en offentlig høring til byrådet, der så træffer beslutning om områdets videre udvikling.

Det kommunale engagement i Årslev Fælled glæder Kim Bisgaard, der er talsmand for Årslev Fælled og direktør for Culture & Business by Innovation Lab.

- Mit håb er, at vi kan gøre projektet endnu mere ambitiøst, når kommunen nu sætter sig for bordenden, siger Kim Bisgaard.

De høje ambitioner gælder for eksempel håndtering af spildevand og infrastruktur.

- Når kommunen er med, er det ikke nok at tale om bæredygtige huse. Nej, vi skal tale om, hvordan vi indretter hele den del af Aarhus, så den giver mere end den tager fra miljøet. Hvordan skal vi for eksempel håndtere spildevand? Når kommunen først rykker ind, så er der ting, der kan løfte sig til nyt niveau. Kommunens ambitioner skal gerne være så høje, at vi andre får lyst til at oppe os endnu engang, siger Kim Bisgaard.

En fælled var i gamle dage landsbyens fælles græsningsareal. Ideen om at skabe en moderne fælled på markerne mellem Skibbyvej og Silkeborgvej ned mod Årslev Engsø har Kim Bisgaard og arkitekt Søren Leth, Sleth Arkitekter, som ophavsmænd.

Ideen er, at i stedet for private parcelhus-haver skal Årslevs nye beboere kunne gå direkte ud i fælledens natur fra deres bolig.

- Fortætning er et bærende princip i Aarhus Kommunes nye planstrategi. Det vil vi gerne i dialog om, men vi vil ikke gå væk fra princippet om en fælled. Vi må justere på, hvordan man gør det, men grundprincippet er at droppe parcelhuset, siger Kim Bisgaard

Ønsket om fortætning forestiller han sig for eksempel opfyldt ved at bygge lidt højere.

- Så tænker jeg igen på ambitionsniveauet. Hvis vi nu vil lave et grønt højhus, der opsuger CO2 i en vertikal skov, hvorfor så ikke lave et, der er så interessant, at folk kommer kørende fra hele Skandinavien for at se det, siger Kim Bisgaard.

Læs mere om Årslev Fælled

Husk du kan følge med på vores Facebook-side Byudvikling Aarhus, hvor vi samler alt om byens udvikling:

Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce