Annonce
Aarhus

Fremtidens Kulbro: Her er de to finalebud

Forslag nr. 44423 er udarbejdet af Terroir med Latz & Partner og ISC som underrådgivere og Steffen Rasmussen som konsulent. Terrior har hovedkontor i Australien, men har også en afdeling i København. "Forslaget bevarer Kulkransporet som en struktur af skulpturelt format i Sydhavnskvarteret," lyder det i bedømmelseskomitéens begrundelse. Visualisering: Terroir

En bedømmelseskomité har nu udpeget de to forslag, som skal fortsætte arbejdet med at forbinde det gamle kulkranspor med det kommende sydhavnskvarter.

AARHUS: De seks forslag, som i begyndelsen af september var i spil til konkurrencen om at integrere Kulbroen i det nye sydhavnskvarter, er nu snævret ind til to.

En bedømmelseskomité bestående af rådmand Kristian Würtz (S), Kenneth A. Balfelt, fagdommer med særligt kendskab til kunst og socialt udsatte, arkitekt Søren Leth, fagdommer med indgående kendskab til området, Martin Thim, Kulbroens Venner, stadsarkitekt Stephen Willacy, Bente Lykke Sørensen, chef for Bolig og Projektudvikling og Carsten Lützen, planlægger i Center for Byudvikling og Mobilitet, har efter grundige overvejlelser udpeget to teams, som nu får mulighed for at arbejde videre med deres forslag til den endelige udformning af Kulkransporet.

Undervejs i processen har de seks forslag været anonymiseret, men efter udvælgelsen af de to projekter, som skal fortsætte i konkurrencen, er der nu kommet navn på.

Bag forslag nr. 10101 står den århusianske tegnestue Transform, der har Dissing + Weitling, Lendager Group, Vega Landskab og Søren Jensen som underrådgivere.

Forslag nr. 44423 er udtænkt af Terroir med Latz & Partner og ISC som underrådgivere og Steffen Rasmussen som konsulent. Tegnestuen har hovedkontor i Australien, men har også en afdeling i København.

- Tidligere førte Kulkranen kullene frem til ovnene på Midtkraftværket, da Sydhavnen var et industriområde. Kulkransporet får også fremover en nøglerolle både som adgangsvej til den nye, levende erhvervsbydel i Sydhavnen og som symbol på en hensynsfuld transformation af et erhvervskvarter, hvor der også i fremtiden skal være plads til kulturliv og socialt udsatte. Jeg ser frem til den kommende proces, hvor vi sammen med de to teams skal udfolde planerne for et af de mest spændende byrum i Aarhus, udtaler Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø.

I de to forslag gemmer sig blandt andet idéer om delebibliotek for startup-virksomheder, bynatur i Kulparken, et socioøkonomisk spisested, P-hus som aktivt byrum og et nyt bylivskontor for brugerne i området.

Bag forslag nr. 10101 står århusianske Transform, der har Dissing + Weitling, Lendager Group, Vega Landskab og Søren Jensen som underrådgivere. Tårne bygget af containere sender en reference til havnen. "Med stor indlevelse i byrummet betoner forslaget Kulkransporets funktion som sammenknytning af de høje byrum, som området giver mulighed for," lyder det blandt andet i dommerkomiteens begrundelse. Visualisering: Transform

Forslag 10101

Bag forslag nr. 10101 står århusianske Transform, der har Dissing + Weitling, Lendager Group, Vega Landskab og Søren Jensen som underrådgivere. Tårnene bygget af containere sender en reference til havnen.
Annonce

Containertårne og grøn eventpark

I oplægget til Sydhavnskvarteret lyder det, at det skal være en ny bydel kendetegnet ved erhverv, byliv og mangfoldighed:

"Kulkransporet skal styrke sammenhængen i hjertet af Aarhus og vise hvordan erhverv, byliv og social mangfoldighed kan berige hinanden. Ud over at være forbindelsesled mellem midtbyen og Sydhavnskvarteret, skal Kulkransporet være med til at skabe et nyt rekreativt byrum i sig selv med aktiviteter både på og under sporet."

Forslaget fra Transform sender referencer til havneområdet. Langs Kulbroen er der bygget tårne af containere og under broen, er der lagt op til et grønt eventområde, "Kulparken" nær Spanien. Et P-hus i nærheden af havenen giver mulighed for at skabe nye lokaler med lav husleje til gavn for iværksættere og kunstnere. Der lægges også op til dyrknings- og delefællesskaber som vi kender det fra Aarhus Ø og et bydelskontor, som på Godsbanen.

Om forslaget fra Transform skriver bedømmelseskomitéen blandt andet:

"Forslaget er kendetegnet ved en stor indlevelse i den forventede fortætning af bebyggelsen i Sydhavnskvarteret."

Terroirs forslag "udmærker sig ved at bevare Kulkransporet som en struktur af skulpturelt format i Sydhavnskvarteret", lyder det fra bedømmelseskomitéen.

I forslaget har den gamle kulbro fået en strømlignet overbygning af stål, hvor der bliver plads til møblering på broen, og som giver mulighed for opsamling af regnvand til gavn for plantebede med buske og træer på broen.

Under broen er der lagt op til en serie af pladser, der glider over i hinanden. Mod syd indtænkes "Kulpladsen", en form for park, mens et P-hus også kan bruges som en idrætsplads.

Det forventes, at der er truffet beslutning om Kulkransporets endelige udformning og identitet til februar 2018.

Indtil da kan man selv kigge nærmere på forslagene, der er udstillet på Bylageret på Kalkværksvej.

Konkurrencen om Kulbroen

26 teams havde søgt om at være med i en prækvalifikation om at udvikle området omkring det gamle kulkranspor, da fristen udløb 10. maj. Af dem blev seks teams udvalgt, som skulle udarbejde konkrete ideer og forslag til fremtidens Kulkranspor. 12. september blev de seks anonyme forslag præsenteret.

En bedømmelseskomité har nu udvalgt to teams, som skal fortsætte til det efterfølgende udbud med forhandling: Transform med Dissing + Weitling, Lendager Group, VEGA landskab og Søren Jensen som underrådgivere samt Terroir med Latz & Partner og ISC som underrådgivere og Steffen Rasmussen som konsulent.

En vinder bliver udpeget i slutningen af februar 2018.

Foruden de to udpegede projekter har Cubo Arkitekter, Henning Larsen Architects, SLA og Tegnestuen Vandkunsten deltaget i konkurrencen.

Alle seks forslag er udstillet på Bylageret, Kalkværksvej 11 A-B, Aarhus. Åbningstider: Torsdage kl. 14-16 og fredage kl. 10-12. Første lørdag i hver måned kl. 11-15.

Læs mere om kulbroen og konkurrencen her: www.aarhus.dk/kulkransporet

Annonce

Forslag 44423

Forslag nr. 44423 er udarbejdet af Terroir med Latz & Partner g ISC som underrådgivere og Steffen Rasmussen som konsulent. "Forslaget bevarer Kulkransporet som en struktur af skulpturelt format i Sydhavnskvarteret," lyder det i bedømmelseskomitéens begrundelse. Visualisering: Terroir
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Annonce