Annonce
Aarhus

Fremtidsforsker: På de her syv områder vil coronaen forandre Aarhus

Vil vi bruge elevatorer i fremtiden? Og vil vi bo tæt? Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen giver sit bud på, hvad coronakrisen kommer til at betyde for Aarhus og resten af landet. Foto: Axel Schütt
Vil corona-pandemien sætte sig varige spor i Aarhus og resten af landet? Ja, i høj grad, mener fremtidsforsker Jesper Bo Jensen.
Annonce

AARHUS: Bliver det hele ikke snart normalt igen?

Mon ikke vi er mange, der har tænkt den tanke, siden statsministeren lukkede landet ned i marts.

Spørger man fremtidsforsker Jesper Bo Jensen fra Aarhus er svaret: Nej, det hele bliver ikke normalt igen!

Corona-krisen vil sætte sig varige spor over hele landet - og i høj grad også i landets næststørste by, mener fremtidsforskeren.

Meget vil være normalt til efteråret, vurderer han. Andre ting vil først have normaliseret sig til næste forår. Tidsperspektivet afhænger af, hvornår der bliver opfundet en behandling og en vaccine.

Men på flere områder vil corona-pandemien forandre Aarhus, mener han. Måske for altid.

Fremtidsforskeren snakker om "Den nye normal".

- Enhver alvorlig krise indebærer ændringer for et samfund, og også for byen Aarhus, siger han.

Her kommer fremtidsforskerens bud på de syv ting, han mener vil blive "Den nye normal" i Smilets By:

1 - Propfyldte skove

Skovene og strandene og andre naturskønne steder vil blive stopfyldte de kommende år.

- Masser af mennesker har de seneste uger oplevet, hvor skønt det er at komme ud i naturen, og den tendens tror jeg vil fortsætte efter, at coronaen er forsvundet, siger Jesper Bo Jensen.

For et par uger siden var tilstrømningen til Marselisborg Dyrehave og Marselisborgskovene så massiv, at politiet truede med at stange bøder ud. Folk myldrede ud med vandrestave, rygsække og madkurve.

- Vi har ganske enkelt vænnet os til at bruge naturen på en anden måde. Der er sat noget i gang, som jeg ikke tror stopper, siger fremtidsforskeren.

2 - Flere pladser på intensiv

Aarhus Universitets Hospital i Skejby vil sammen med andre hospitaler i landet få tilført betydeligt mere kapacitet på akut- og intensivafdelingerne, mener Jesper Bo Jensen.

- Holdningen vil være, at det her vil vi ikke opleve igen. Og derfor vil vi være beredt.

- Se hvor godt forberedt eksempelvis Sydkorea var på corona-pandemien, fordi de havde haft SARS. Jeg tror, at vi vil se en lignende udvikling i Danmark, siger han.

3 - Butikker får det hårdt

Butikslivet bliver aldrig helt det samme igen i Aarhus, mener Jesper Bo Jensen. Hverken i indkøbscentrene eller på Strøget og de øvrige gader.

- Man ser ofte, at tendenser, der er i gang, bliver forstærket under en krise. Og vores indkøb var allerede før corona-krisen godt i gang med at flytte fra de fysiske butikker til nettet.

Den tendens vil blive forstærket, mener fremtidsforskeren.

- Detailhandlen i Aarhus har i flere perioder haft det svært. Nu vil den få det endnu sværere, for folk har for alvor fundet ud af, at der findes et alternativ til at handle i de fysiske butikker.

Han mener, at nettet er i gang med at blive det primære indkøbssted for flere aldersgrupper end før.

- Jeg har en datter på 18 år. Hendes førstevalg er at købe på nettet - og det har det altid været. Det er det førstevalg, der lige nu er i gang med at brede sig til rigtig mange andre aldersgrupper. Fordi vi nu har øvet os på det.

Betyder det så, at detailhandlen i Aarhus er ved at gå under?

- Nej, bestemt ikke. Der vil altid være detailhandel i Aarhus, og vi vil nyde atter at sidde på Salling Rooftop igen og at handle i Latinerkvarteret. Men der er sat en bevægelse i gang. Hvad den præcist kommer til at betyde, er svært at sige. Men det er sikkert, at det fremover bliver det meget svært at være butik uden også at indtænke nettet.

4 - Hjemmearbejde vil fortsætte

Corona-krisen har gjort os gode til at arbejde hjemme, og de erfaringer vil vi tage med os, når krisen er over, mener Jesper Bo Jensen.

- Vi har lært os selv at arbejde mere digitalt og mere på afstand end før. For en del mennesker - ikke for alle - vil det være sådan, at en masse opgaver kan klares hjemmefra, siger han.

5 - Færre køer på vejene

Når corona-krisen er fuldstændig fortid - måske om et par år - vil vores erfaringer med at arbejde hjemmefra få betydning for myldretidstrafikken i Aarhus, mener Jesper Bo Jensen.

Mange vil måske begynde deres arbejdsdag derhjemme i stedet for at begive sig ud i myldretidstrafikken. Andre smutter fra arbejdspladsen før myldretiden og klarer resten af opgaverne hjemmefra.

- Jeg tror, at vi vil kunne se, at presset på indfaldsvejene om et par år vil være lavere, end det var før krisen. Mange vil finde ud af, at der er et alternativ til at hænge fast i køer i eksempelvis Aarhus Nord, mener fremtidsforskeren.

6 - Kram og kys på retur

Vil vi genoptage den gamle vane med at give hinanden knusere? I nogen grad, mener Jesper Bo Jensen.

- Hvis vi kigger tilbage på, hvad andre epidemier har gjort ved os mennesker, så har de nok afsat en form for permanent spor. Jeg tror i hvert fald at vi er færdig med at kysse og knuse hinanden til forretningsmøder og konferencer og den slags ting.

- Mellem gode venner vil den slags intime kontakt nok vende tilbage igen. Men meget afhænger af, om der kommer en behandling eller en vaccine, som er effektiv. Hvis der gør det, vil vi ikke længere være så bekymrede, siger han.

Skulle håndtrykket blive afskaffet, kan Jesper Bo Jensen leve med det.

- Jeg skulle engang holde foredrag i Aars for 500 deltagere. Inden vi kunne komme i gang, skulle jeg trykke hånd med samtlige deltagere, fortæller han.

7 - Færre vil bo tæt

Vil corona-krisen også afspejle sig i den måde, man bygger på? Ja, det er bestemt tænkeligt, mener Jesper Bo Jensen.

- I Aarhus har vi eksempel Den Spanske Trappe ved Vadestedet og trappen foran Dokk1, som begge er beregnet til at sidde på. Vil arkitekterne udtænke lignende ting i fremtiden? Det er jeg langt fra sikker på, siger fremtidsforskeren.

Han mener også, at især ældre i fremtiden vil have mindre lyst til at bo tæt. Eksempelvis i store lejlighedskomplekser.

- Folk vil foretrække at bo et sted, hvor der er grønt og åbent omkring dem, og hvor der ikke er så stor tæthed af mennesker, siger han.

Endelig vil elevatorer ikke være i så høj kurs fremover.

- Når otte mand står tætpakket i en elevator, er der langt op til 10. sal. Mange vil nok foretrække at tage trappen i stedet, siger han.

Coronakrisen kan også få betydning for hele bosætningsmønstret i Østjylland.

- Flere vil søge ud, hvor der er frisk luft. Og måske vil der blive stillet spørgsmålstegn til den fortætningsstrategi, som Aarhus i øjeblikket er i gang med. Færre vil have lyst til at bo tæt, forudser Jesper Bo Jensen.

Hvad kommer corona til at betyde?

I flere uger har corona-krisen fyldt det næsten alt i hele verden. På lokalt, nationalt og internationalt plan er der sket mange forandringer, men hvad kommer der til at ske bagefter, når krisen er slut?

Det har vi talt med tre århusianere om.

Lørdag var det erhvervsmanden Claus Hommelhoff, der gav sine bud på de forandringer, som han ser for sig.

Søndag var borgmester Jacob Bundsgaard (S), der taler ud.

Mandag er det fremtidsforskeren Jesper Bo Jensen, ser på tiden efter corona-krisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Stor stigning: Største antal nye smittede i Aarhus i en måned

Aarhus

Helt friske tal viser, at der stadig smittes for mange: Aarhus er langt fra igen at blive grøn kommune

Annonce