Annonce
Aarhus

Fri bane for højrefløjen i Aarhus

<p>Det er i følge historiker og forsker i politisk ekstremisme Chris Holmsted Larsen har de højreradikale i Aarhus de senest par årtier nærmest haft et frirum, hvor de har kunnet aktionere uden den store risiko for at blive overfaldet af militante venstreorienterede. Arkivfoto: Axel Schütt.</p>

I følge to forskere har de højreradikale kræfter i Aarhus nærmest haft et frirum i de seneste par årtier.

Annonce

At Aarhus er blevet højreekstremismens hovedstad skyldes ikke kun, at byen for godt 20 år siden »overtog« et hemmeligt, højreradikalt netværk fra Aalborg.

Netop i Aarhus har rammerne for en højreradikal offensiv de senere år været ideelle, forklarer to forskere.

Overfald

  • Gennem årene har White Pride været involveret i en lang række overfald.
  • Da politiet i 2005 undersøgte, hvor megen kriminalitet, de 25 mest aktive medlemmer af gruppen havde været indblandet i, i løbet af de seneste par år, dukkede følgende tal op:
  • 21 sigtelser for vold, 33 sigtelser for overtrædelse af politivedtægten, 5 sigtelser for overtrædelse af restaurationsloven, 2 sigtelser for overtrædelse af våbenloven og 1 sigtelse for hærværk. Mange var også noteret i forbindelse med gadeuorden og slagsmål.
  • Så sent som i juni i år gik White Pride til angreb på en gruppe med anden etnisk baggrund til en byfest i Galten.

Ifølge Chris Holmsted Larsen, historiker og forsker i politisk ekstremisme, har de højreradikale i Aarhus de senest par årtier nærmest haft et frirum, hvor de har kunnet aktionere uden den store risiko for at blive overfaldet af militante venstreorienterede.

Annonce

Højrefløj holdt nede i København

I København er situationen en hel anden. Her står den på trusler og øretæver, så snart de højreorienterede går på gaden.

»I København står den yderste militante venstrefløj så stærkt, at den overskygger højrefløjen. Eksempelvis så vi op gennem 1990'erne, hvordan det gik i København, da de danske nazister med Jonni Hansen i spidsen forsøgte at mobilisere på gadeniveau. De kom stort set ikke på gaden, inden politiet greb ind og forsøgte at holde parterne adskilt,« Chris Holmsted Larsen.

Annonce

Støvsugning

I Aarhus har den militante venstrefløj ikke spillet samme rolle.

»De aarhusianske venstrefløjsgrupperinger, der har haft sammenstød med den yderste højrefløj, har været ret fredelige set i forhold til den københavnske venstrefløj,« forklarer Chris Holmsted Larsen. Han har en tese om, at København simpelthen har »støvsuget« resten af landet for militante venstrefløjsaktivister.

»Vi kan se fra andre europæiske storbyer, at de unge fra venstrefløjen ofte flytter til de største byer. Omvendt dominerer de højreorienterede ofte de knap så store byer. I Tyskland kan man eksempelvis se, at de højreorienterede »sidder« på de mindre byer i Østtyskland, mens de venstreorienterede flytter til de største byer, eksempelvis Berlin.«

På den måde er København blevet venstreekstremismens hovedstad, mens de højreorienterede dominerer i Aarhus

»Det er jo ikke rart at være venstreorienteret i Aarhus i dag. I hvert fald ikke, hvis man er synligt venstreorienteret, for risikoen for overfald er ganske overhængende, hvis man bevæger sig rundt i bybilledet. Sådan er de meldinger, jeg får i hvert fald,« siger han.

Sociolog René Karpantschof er enig i, at de højreradikale gennem årene har haft et frirum i Aarhus. Han skrev for 12 år siden »Nynazismen og dens modstandere i Danmark«. I bogen beskæftiger han sig blandt andet med virkningen af antiracistiske moddemonstrationer.

»Jeg kan fuldt ud tilslutte mig Chris Holsted Larsens synspunkter om, at de højreradikale har haft lettere spil i Aarhus end i København. Det svarer til de observationer, jeg har gjort, siden jeg skrev min bog i 1999,« siger han.

Læs mere om de højreradikale kræfter i Aarhus i Stiftens Søndagstillæg epap29082011a

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Podcast: En utrolig afslutning i Parken

Annonce