Annonce
Debat

Frihed er det bedste guld

Keld Dahlmann, præst.

Danskerne vil hellere have tryghed end frihed. Den konklusion har været luftet i dagspressen af flere debattører på det seneste. Derfor ser vi den bredde opbakning blandt vælgerne til regeringens såkaldte forsigtige linje i epidemibekæmpelsen.

Vi vil gerne føle os trygge og så pyt med, at vi ingenting må. Vi lader os gerne kontrollere og overvåge, blot det hindrer, at noget farligt kan ske os. Sådan er ræsonnementet. Uanset om det er en sand beskrivelse af vores folkesjæl, er det dybt problematisk.


Annonce

Forsigtighedsprincippet er kørt så langt ud, at netop det har bevirket højrisiko på mange områder. Vore skolelever har været udsat for isolation og hjemmeundervisning i et omfang, der er uden sidestykke. Vore gymnasieelever er blevet tilsidesat, og vi kender først resultatet om en årrække.

Keld Dahlmann, præst.


For det første findes der ingen samfund på kloden med velstand og velværd for den brede befolkning uden en høj grad af personlig frihed. Frihedsrettigheder har historisk set været en kilde til velstand. Ligegyldighed overfor friheden fører uundgåeligt til armod og stilstand.

Når Danmark står et godt sted i forhold til smittetal og indlæggelser, skyldes det i høj grad, at de fleste af os bruger vores frihed sammen med sund fornuft og har fulgt de retningslinjer, som sundhedsmyndighederne har givet os.

Med personlig frihed følger personligt ansvar. Et ansvar der indebærer, at vi også tager vare på hinanden og fællesskabet. Det ansvar har befolkningen langt hen ad vejen taget på sig under pandemien, og det skylder vi hinanden en stor tak for. Frihed er det bedste guld.

For det andet er modsætningen mellem tryghed og frihed falsk. Min personlige tryghed som borger handler i høj grad om, at jeg har frihed til at tænke og tale frit. Til at tro og have overbevisninger, som jeg kæmper for med fredelige midler, så længe jeg tilkender mine medborgere den samme frihed.

Frihed til at forsamles, gå på museum, i biffen og alt det andet, som heldigvis er genåbnet nu. Jeg kunne naturligvis blive hjemme bag lås og slå, undgå at møde andre og kun drikke kogt vand.

Det ville formentlig minimere mine risici for en række sygdomme, men tryghed vil jeg ikke kalde det. Tryghed er blevet irrelevant den dag, jeg holder op med at leve livet forlæns og graver mit talent ned af angst for, hvad der kan ramme mig.

For det tredje er tingene slet ikke så præget af forsigtighed, som det ofte hævdes. Forsigtighedsprincippet er kørt så langt ud, at netop det har bevirket højrisiko på mange områder. Vore skolelever har været udsat for isolation og hjemmeundervisning i et omfang, der er uden sidestykke. Vore gymnasieelever er blevet tilsidesat, og vi kender først resultatet om en årrække.

Keld Dahlmann, præst.

Vil deres (manglende) eksaminer og sociale isolation skade deres uddannelsesniveau, videregående uddannelser og karrieremuligheder? Det er desværre muligt, vi ved det ikke, men risikoen er høj. Fortsæt selv listen med ensomme ældre, lukkede virksomheder, nedlagte arbejdspladser og fritidsaktiviteter.

Alt sammen begrundet med et såkaldt “forsigtighedsprincip”. Man kan mene, at disse drastiske tiltag har været nødvendige, men hold venligst op med at kalde det forsigtighed. Det er tværtimod højrisikable politiske eksperimenter, som ikke mindst kan ramme vore børn og unge mange år frem.

Vi befinder os heldigvis i en genåbningsfase, hvor vi får mange af de muligheder igen, som vi savnede under nedlukningen. Og nej, vi vil ikke have tryghed frem for frihed, for det liv, vi holder af, er baseret på, at frihed og tryghed er hinandens forudsætninger - ikke modsætninger.

Der er mange valg og risici forbundet med at leve et menneskeliv. Giv os frihed til i højere grad selv at tage vare på vores tryghed. Det kan vi godt finde ud af. Det har vi vist igennem lang tid. Lad det blive forår og Danmark frit.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Skyskraber skåret lidt ned: Nu er byrådsflertal parat til at sige ja

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt 18-etager hus i Forskerparken: Skræddersyet til tech-virksomheder

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Aarhus

Tirsdagens coronatal: Flere østjyske kommuner har ingen nye smittede - Aarhus går dog ikke fri

Erhverv

Fodboldfeberen raser i Danmark: Hummel melder så godt som udsolgt af landsholdstrøjen

Byudvikling For abonnenter

Byggemand og samler: Olav de Linde har lageret fyldt med genbrug til sine byggeprojekter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Vreden på de sociale medier - Som janteloven på coke

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Indland

Skal du til Amsterdam og se ottendedelsfinalen? Her er reglerne

Alarm 112

Kvinde angrebet med bushammer: forsøgte at afværge slag med sin paraply

Aarhus For abonnenter

Mystisk mand køber hele villakvarterer op i Aarhus: Her er historien om Singh - manden ved døren

Østjylland

Aarhus intensiverer jagten på rotter - husejerne må gribe til lommen

Annonce