Annonce
Udland

Frihedspartiets ministre klar til at gå af i Østrig

Lisi Niesner/Reuters
I kølvandet på videoskandale truer Østrigs højrenationale Frihedsparti med at trække sig helt fra regeringen.

Samtlige ministre fra Frihedspartiet (FPÖ) i Østrig er klar til at gå af. Det vil de gøre, hvis den konservative kansler, Sebastian Kurz, fyrer landets indenrigsminister, Herbert Kickl fra Frihedspartiet.

Det siger partiets nye leder, Norbert Hofer, på en pressekonference mandag.

- Jeg er virkelig ked af det. Vi ønskede virkelig at arbejde videre, siger FPÖ-formanden, som dog ikke meddeler nogen ministres afgange.

Østrigske medier er mandag fulde af forlydender om, at kansleren har planer om at fyre indenrigsministeren.

Østrigs regering består af kanslerens konservative parti, ÖVP, og FPÖ.

Hvis Frihedspartiet gør alvor af truslen om at trække sig, vil Kurz og hans parti være alene tilbage i regering frem til det valg, der ventes at komme i september.

Kurz ventes at komme med en udtalelse senere mandag. Han drøftede nyvalg med præsident Alexander Van der Bellen søndag.

Kurz gjorde det søndag klart, at ønsket om nyvalg skyldes korruptionsafsløringerne omkring FPÖ.

I weekenden offentliggjorde tyske medier en video, der afslører, at vicekansler Heinz-Christian Strache fra Frihedspartiet før det seneste valg tilbød en russisk rigmand statslige kontrakter til gengæld for økonomisk støtte til sit parti.

Det er den seneste af flere større eller mindre skandaler, der involverer Frihedspartiet.

- Nok er nok, sagde Kurz søndag med henvisning til videoklippet, som er fra før valget i 2017.

Ifølge Kurz har Frihedspartiet skadet hans planer for reformer i landet, og han siger, at han ikke har indtryk af, at partiet vil ændre sig.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce