Annonce
Debat

Frihold århusianske børn og unge fra sparekniven

sparelærererne tideleverlærerlærerne sparet vækskolefolkeskolenbesparelse nex

Overalt i Aarhus Kommune sidder medarbejdere og borgere i disse dage og forholder sig til det omfattende spareforslag. Forslag, der vil få vidtrækkende konsekvenser for borgerne, hvad enten de er gamle, unge, børn eller handicappede. Nedskæringer, der endnu engang vil gøre det vanskeligt for medarbejderne at lykkes med deres arbejde.

På børne- og ungeområdet har politikerne fjernet det omstridte forslag om strukturændringer på skoleområdet, der nu fører til, at besparelserne i stedet skal findes på antallet af pædagoger og lærere. Det vil betyde, at færre pædagoger skal passe flere børn og dermed får mindre tid til det enkelte barn. Og i folkeskolen skal færre lærere undervise i flere timer. Det sker, på trods af at børnetallet i Aarhus Kommune er stigende.

I fremtiden viser prognoserne, at der skal drages omsorg for, undervises og understøttes 3.500 flere børn og unge i kommunen for omtrent den samme sum penge som i dag. Det svarer til, at forældre kommer til at aflevere deres barn i en vuggestue eller i en skole, hvor kun bygningen står. Penge til at fagligt uddannet personale, der skal drive den gode folkeskole, SFO, klub og lokale daginstitution i bygningerne, er sparet væk. Det nære møde med pædagogen eller læreren, som vi ved, er afgørende for en positiv udvikling hos barnet, bliver mere og mere undermineret.

Vi er tvivlsomme over for den bagvedliggende præmis for Aarhus Kommunes nuværende sparekataloger og de kommende års udsigt til nedskæringer. Først og fremmest spares der i de bestilte kataloger mere end nødvendigt. Og dernæst medfører kommunens øgede skatteindtægter desuden, at vi ikke behøver at spare så meget. Så hvad er egentlig det reelle sparebehov - det er utydeligt for såvel medarbejdere som borgere.

Modsat står det lysende klart for både børn og forældre, at vilkårene i kommunens skoler, dagtilbud og fritidsinstitutioner til stadighed svækkes. Det er tydeligt for byens medarbejdere, at de endnu engang bliver bedt om at løbe stærkere og får sværere ved at lykkes med deres opgave. Det er vigtigt, at byrådspolitikerne tager ansvar for, at besparelserne vil betyde, at antallet af uddannet personale, som skaber pædagogiske læringsmiljøer, underviser og drager omsorg for vores børn og unge, vil blive færre. Flere og flere børn og unge diagnosticeres, rammes af psykisk sygdom og angst, mens de pædagoger og lærere, der har kompetencerne til at hjælpe, ikke har de fornødne ressourcer til at hjælpe dem.

Vi ved, at det ikke er det, borgerne ønsker. Er det virkelig den vej, byrådspolitikerne ønsker at gå?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Bilisterne kæmper om udendørs parkeringspladser: Samtidig står supersygehusets p-hus halvtomt

Leder For abonnenter

Indbrud i Østjylland: Antallet skal ned og opklaringsprocenten skal op

Det er glædelige nyheder, man kunne læse i Århus Stiftstidende lørdag. Antallet af indbrud i Østjyllands politikreds er nemlig raslet ned de seneste ti år. 34 procent er antallet faldet i hele Østjylland, mens der i Norddjurs alene var 65 procent færre indbrud i 2018 end for ti år siden. Det er utroligt positivt og vigtigt i en tid, hvor man ud fra døgnrapporter og krim-historier på tværs af medierne indimellem kunne tro, at det modsatte var tilfældet. Og hvem skal så have buketten af roser for de markant forbedrede tal? Flere i virkeligheden. Først og fremmest har politiet ydet en stor indsats med at oplyse og klæde borgerne på, så de ved lige præcis hvilke trick, en langfingret gæst ikke bryder sig om. Dernæst har borgerne taget rådene til sig og fra 2016, efter at politiet havde gennemført en større oplysningskampagne, begyndte indbrudsstatistikken at blive mærkbart bedre. Derfor kan det næsten lyde jubeloptimistisk, når vicepolitiinspektøren ved Østjyllands Politi, Gert Bisgaard, taler om at få sænket indbruddene i privat beboelse med yderligere to tredjedele over de næste år. Men det er dejligt med ambitioner. Dejligt med himmelstræbende mål, for et indbrud er ét for meget. Som de fleste, der har haft indbrud, kan skrive under på, så kan det blive dyrt for den ramte, det kan betyde tab af uerstattelige effekter, give bøvl med forsikringen og ikke mindst utryghed.

Aarhus

Nyt miljøvenligt våben mod glatte fortove: Vulkansk aske erstatter salt og sand

112

Skulle tisse men fik ølkrus i hovedet: Tumult i nattelivet endte med kvælertag

Annonce