Annonce
Østjylland

Friluftsvejlederens råd: Sådan holder du dig, tør, varm og mæt på shelterturen

Friluftsvejleder Willi Squindo viser weekendens kursister, hvordan man bedst hænger en hængekøje op mellem træerne. Foto: Morten Pape
Friluftsvejleder Willi Squindo stod i weekenden for et shelterkursus for begyndere i Tønballe Skov. Her får du hans vigtigste råd til din egen overnatningstur i det fri.

Juelsminde: Friluftsvejleder og indehaver af firmaet Outdoor-connection ApS, Willi Squindo, har ligesom mange andre oplevet, at folks interesse for naturen er steget under coronapandemien.

- Der har været en enorm interesse for at være i og udforske naturen den seneste tid. Interessen har været stigende i forvejen, men det faktum, at vi alle har været hjemme på grund af corona og ikke har måttet ret meget andet end at komme ud i naturen, har givet et enormt boost, siger Willi Squindo, der i weekenden stod for et shelterkursus for begyndere i Tønballe Skov.

Ifølge ham, er der især tre ting, man skal sørge for, når man giver sig i kast med at overnatte i naturen.

Annonce

1 Forbliv tør

- Sørg for tørt tøj og en god sovepose, lyder friluftsvejleder Willi Squindos anbefaling. Foto: Morten Pape

- Man skal sørge for at klæde sig på efter vind og vejr, så man kan holde sig tør indvendigt, hvis der skulle komme en eller flere regnbyger. Derfor anbefaler jeg både regntøj og flere lag varmt tøj, man kan tage på og skifte imellem. Jeg vil også anbefale en sovepose med inderpose. Når det kommer til at holde sig tør, skal man også sørge for, at der ikke opstår for meget fugt, når man sover. Derfor bør man kun sove i et tyndt lag uldundertøj eller kun i underbukser. Hvis man alligevel vil have mere tøj på, når man sover, bør man tage et helt tørt sæt tøj på, som man ikke har haft på i løbet af dagen, siger Willi Squindo.

2 Hold dig varm

- Lav bål via en kombination af forskellige træsorter, siger Willi Squindo. Foto: Morten Pape

- At holde sig varm handler endnu en gang om god påklædning. Men derudover handler det om bål, og for at lave et godt bål skal man bruge brænde. Af gode træsorter kan jeg blandt andet anbefale en kombination af bøgetræ, egetræ og grantræ. Skal man lave mad via en gryde over bål er det godt med grantræ, fordi det brænder meget, og dermed ikke giver mange gløder. Det er godt at have en sav og en økse med til at tilpasse de grene, man finder på jorden, siger Willi Squindo.

3 Sørg for at være mæt

Friluftsvejleder Willi Squindo taler med kursisterne om, hvilke af naturens råvarer der gode at spise. Foto: Morten Pape

- Man skal gøre op med sig selv, om man har mulighed for og lyst til at tage gode, friske råvarer med i naturen, eller om man helst vil medbringe tørvarer, dåsemad, ris og pasta - alt efter om man er i bil eller ej. En kombination er også en god mulighed. Derudover skal man sørge for snacks og myslibarer, så man kan holde sig kørende. En trangia eller en jetboil er også gode at have med. Og så kan man jo overveje, hvad man kan finde af blandt andet ramsløg, skvalderkål og brændenælder i naturen og tilføje til sin madlavning, siger Willi Squindo.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce