Annonce
Norddjurs

Friskolen i Ørum har nu fået sit navn: 86 elever er klar til skolestart næste år

Det er på det med grønt markerede jordstykke i Ørum, at MIN Friskole skal ligge. Desuden har skolens bestyrelse ikke helt opgivet at leje dele af Ørum Skole, som ses neden for den grønne områdemarkering. Privatfoto
Målet - og betingelsen for, at skolen overhovedet åbner - er dog stadig minimum 100 elever til skolestart i 2020. Et elevtal, som bestyrelsesformand Torben Lund dog ikke venter problemer med at nå inden deadline 31. oktober. Skolen vil formentlig starte i midlertidige pavilloner.
Annonce

Ørum: De kommende lærere på den ligeledes kommende MIN Friskole i Ørum tager i august 2020 fat på undervisningen af elever fra 0. til 7. klasse, i klasseværelser indrettet i midlertidige barakker. Det ligger om ikke 100 procent fast, så i hvert fald så godt som, men først 31. oktober tager bestyrelsen endelig stilling til, om der kan trykkes på aftrækkeren for et startskud.

Det oplyser skolens bestyrelsesformand Torben Lund, der også fortæller at 86 elever lige nu er tilmeldt til skolestarten i 2020.

- Faktisk er 113 elever tilmeldt, men de 27 er endnu så små, at de først skal starte i årene efter. Vi har jo tidligere sat 31. maj som deadline for vores endelige beslutning om at sætte skoleprojektet i gang, men vi har valgt at forlænge til 31. oktober i år, siger Torben Lund.

Folkene bag friskoleprojektet i Ørum har hele tiden haft et minimum på 100 elever til første skoledag som betingelse for, at man overhovedet vil kaste sig ud i friskoleeventyret, og det tal er altså ikke helt nået endnu. Torben Lund er dog ikke i tvivl om, at man har rundet det magiske tal inden 31. oktober.

- Vi ved, der er mange forældre, som lige vil vente og se, om det hele nu også bliver til noget. Og det gør det jo, hvis altså de melder deres børn til. Det skal vi lige bruge lidt ekstra tid til at få overbevist flere om, og det, er jeg helt tryg ved, vil lykkes, siger Torben Lund.

MIN Friskole

MIN Friskole i Ørum forventes at have første skoledag i august 2020, hvor man håber at have indskrevet cirka 120 børn i 0.-7. klasse. Foreløbig er indskrevet 86 elever til det første skoleår 2020/21.

Først i 2021 vil der komme et 8. klassetrin, ligesom 9. klasse kommer til i 2022. Årsagen til denne løsning er, at skolen ikke forventer, at de børn, der tvinges til et skoleskift fra august 2019, når overbygningen på Ørum Skole lukker, skal udsættes for endnu et skoleskift blot ét år senere.

Den forventede pris for en skoleplads bliver cirka 1200 kroner om måneden, 900 kroner for barn nummer to, mens søskende nummer tre og fire vil være gratis. SFO-tilbuddet kommer til at koste cirka 600 kroner om måneden.

Annonce

Brugt norsk skole droppet

Det endelige mål er en nyopført skole med fælles indgang, 12 undervisningslokaler, faglokaler, lærerforberedelseslokaler og diverse andre smårum. Denne skole er vurderet til at løbe op i cirka 25 millioner kroner, hvorfor det ikke vil være realistisk at finde finansiering af den inden den planlagte start på skolen. Derfor har man også længe opereret med en overgangsordning, hvor undervisningen skal foregå i midlertidige bygninger. Blandt andet har man som tidligere beskrevet her i avisen haft kig på en norsk skole, som man kunne erhverve gratis, hvis blot man selv ville sørge for at pille bygningerne ned og transportere dem til Ørum.

- Den løsning har vi droppet, primært fordi vi ikke rigtig har kunnet få dokumentation for, at bygningerne ville kunne leve op til danske krav og dermed blive godkendt som skolebygninger. I stedet har vi nu næsten besluttet i stedet at entrere med et firma i Langå, som vil kunne levere og opsætte en brugbar skole med cirka seks ugers varsel - og ikke mindst til en pris, vi vil kunne håndtere, siger Torben Lund.

Når han og bestyrelsen alligevel venter med at skrive kontrakt med pavillon-firmaet, hænger det sammen med, at man ikke helt har opgivet at få lov at leje sig ind i nogle af lokalerne på Ørum Skole, som jo nu fra skolestarten i 2019 mister sin overbygning. En mulighed som kommunen imidlertid hidtil har afvist.

- Vi har et møde med kommunen 19. august, hvor vi håber på lidt mere imødekommenhed. Men lad os nu se, siger Torben Lund.

Annonce

Donationer og lån

En skolestart i august 2020 i midlertidige pavilloner som de nævnte vil kræve cirka syv millioner kroner, hvoraf MIN Friskole selv formentlig skal finde de to millioner, for at få en bank til at låne resten ud. De to millioner håber man at få ind via eksempelvis donationer eller låneaftaler, hvor borgere låner penge i egne pengeinstitutter, men hvor friskolen så betaler renter og afdrag, således, at borgerne kun risikerer at miste beløbet, hvis skolen skulle gå konkurs.

- Allerede nu har vi knap 1,3 millioner kroner, så heller ikke finansieringen regner vi med bliver et problem, siger Torben Lund.

Han fortæller videre, at bestyrelsen planlægger en hygge- og orienteringsdag i Ørum Aktivcenter sidst i august, formentlig den 23. Her håber man også på at få aktiveret flere til at gøre lidt benarbejde for at få de sidste elever og kroner i hus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce