Annonce
Norddjurs

Friskolen i Ørum har nu fået sit navn: 86 elever er klar til skolestart næste år

Det er på det med grønt markerede jordstykke i Ørum, at MIN Friskole skal ligge. Desuden har skolens bestyrelse ikke helt opgivet at leje dele af Ørum Skole, som ses neden for den grønne områdemarkering. Privatfoto
Målet - og betingelsen for, at skolen overhovedet åbner - er dog stadig minimum 100 elever til skolestart i 2020. Et elevtal, som bestyrelsesformand Torben Lund dog ikke venter problemer med at nå inden deadline 31. oktober. Skolen vil formentlig starte i midlertidige pavilloner.

Ørum: De kommende lærere på den ligeledes kommende MIN Friskole i Ørum tager i august 2020 fat på undervisningen af elever fra 0. til 7. klasse, i klasseværelser indrettet i midlertidige barakker. Det ligger om ikke 100 procent fast, så i hvert fald så godt som, men først 31. oktober tager bestyrelsen endelig stilling til, om der kan trykkes på aftrækkeren for et startskud.

Det oplyser skolens bestyrelsesformand Torben Lund, der også fortæller at 86 elever lige nu er tilmeldt til skolestarten i 2020.

- Faktisk er 113 elever tilmeldt, men de 27 er endnu så små, at de først skal starte i årene efter. Vi har jo tidligere sat 31. maj som deadline for vores endelige beslutning om at sætte skoleprojektet i gang, men vi har valgt at forlænge til 31. oktober i år, siger Torben Lund.

Folkene bag friskoleprojektet i Ørum har hele tiden haft et minimum på 100 elever til første skoledag som betingelse for, at man overhovedet vil kaste sig ud i friskoleeventyret, og det tal er altså ikke helt nået endnu. Torben Lund er dog ikke i tvivl om, at man har rundet det magiske tal inden 31. oktober.

- Vi ved, der er mange forældre, som lige vil vente og se, om det hele nu også bliver til noget. Og det gør det jo, hvis altså de melder deres børn til. Det skal vi lige bruge lidt ekstra tid til at få overbevist flere om, og det, er jeg helt tryg ved, vil lykkes, siger Torben Lund.

Annonce

MIN Friskole

MIN Friskole i Ørum forventes at have første skoledag i august 2020, hvor man håber at have indskrevet cirka 120 børn i 0.-7. klasse. Foreløbig er indskrevet 86 elever til det første skoleår 2020/21.

Først i 2021 vil der komme et 8. klassetrin, ligesom 9. klasse kommer til i 2022. Årsagen til denne løsning er, at skolen ikke forventer, at de børn, der tvinges til et skoleskift fra august 2019, når overbygningen på Ørum Skole lukker, skal udsættes for endnu et skoleskift blot ét år senere.

Den forventede pris for en skoleplads bliver cirka 1200 kroner om måneden, 900 kroner for barn nummer to, mens søskende nummer tre og fire vil være gratis. SFO-tilbuddet kommer til at koste cirka 600 kroner om måneden.

Brugt norsk skole droppet

Det endelige mål er en nyopført skole med fælles indgang, 12 undervisningslokaler, faglokaler, lærerforberedelseslokaler og diverse andre smårum. Denne skole er vurderet til at løbe op i cirka 25 millioner kroner, hvorfor det ikke vil være realistisk at finde finansiering af den inden den planlagte start på skolen. Derfor har man også længe opereret med en overgangsordning, hvor undervisningen skal foregå i midlertidige bygninger. Blandt andet har man som tidligere beskrevet her i avisen haft kig på en norsk skole, som man kunne erhverve gratis, hvis blot man selv ville sørge for at pille bygningerne ned og transportere dem til Ørum.

- Den løsning har vi droppet, primært fordi vi ikke rigtig har kunnet få dokumentation for, at bygningerne ville kunne leve op til danske krav og dermed blive godkendt som skolebygninger. I stedet har vi nu næsten besluttet i stedet at entrere med et firma i Langå, som vil kunne levere og opsætte en brugbar skole med cirka seks ugers varsel - og ikke mindst til en pris, vi vil kunne håndtere, siger Torben Lund.

Når han og bestyrelsen alligevel venter med at skrive kontrakt med pavillon-firmaet, hænger det sammen med, at man ikke helt har opgivet at få lov at leje sig ind i nogle af lokalerne på Ørum Skole, som jo nu fra skolestarten i 2019 mister sin overbygning. En mulighed som kommunen imidlertid hidtil har afvist.

- Vi har et møde med kommunen 19. august, hvor vi håber på lidt mere imødekommenhed. Men lad os nu se, siger Torben Lund.

Donationer og lån

En skolestart i august 2020 i midlertidige pavilloner som de nævnte vil kræve cirka syv millioner kroner, hvoraf MIN Friskole selv formentlig skal finde de to millioner, for at få en bank til at låne resten ud. De to millioner håber man at få ind via eksempelvis donationer eller låneaftaler, hvor borgere låner penge i egne pengeinstitutter, men hvor friskolen så betaler renter og afdrag, således, at borgerne kun risikerer at miste beløbet, hvis skolen skulle gå konkurs.

- Allerede nu har vi knap 1,3 millioner kroner, så heller ikke finansieringen regner vi med bliver et problem, siger Torben Lund.

Han fortæller videre, at bestyrelsen planlægger en hygge- og orienteringsdag i Ørum Aktivcenter sidst i august, formentlig den 23. Her håber man også på at få aktiveret flere til at gøre lidt benarbejde for at få de sidste elever og kroner i hus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sundhedsordførere: Nu må ministeren stoppe omskæringslægen

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce