Annonce
Østjylland

Frit lejde: Uhyre sjældne skildpadder stjålet fra Randers Regnskov

Sådan ser de ekstremt sjældne skildpadder ud, der er blevet stjålet i Randers Regnskov søndag. Det er arten burmesisk stjerneskildpadde, og der findes kun omkring 200 på verdensplan. Foto: Randers Regnskov

Tre skildpadder af arten burmesisk stjerneskildpadde er blevet stjålet fra udstillingen i Randers Regnskov søndag. Skildpadderne er meget svære at passe og kan dø på blot få uger, hvis ikke de får den rigtige pleje. Randers Regnskov lover frit lejde, hvis tyven leverer dyrene tilbage.

Annonce

RANDERS: Det var med forfærdelse at personalet søndag i åbningstiden fandt ud af, at der var stjålet tre ekstremt sjældne skildpadder fra Randers Regnskov. Der var sparket et stort hul i buret, hvor der gik otte skildpadder af arten burmesisk stjerneskildpadde (Geochelone platynota).

Og de tre af dem var taget.

Der findes kun omkring 200 af dem på verdensplan og trods et massivt avlsarbejde er de stadigt listet som kritisk truet af IUCN, World Conservation Union.

- De er så små, at de sagtens kan gemmes under en jakke eller i en taske, så det har været umuligt at finde ud af med de mange hundrede gæster, der var her i søndags, forklarer dyrepasser Kristian Sørensen.

Han er bekymret for de tre skildpadder, som kræver meget speciel pleje og pasning, blandt andet med specielt lys, vitaminer, mineraler, temperatur og luftfugtighed for at trives.

- Det er ikke som almindelige skildpadder i fangenskab. De her kræver mere pleje, og det kan være fatalt for dem at blive passet forkert i bare uger elle måneder. Det kan de dø af, siger Kristian Sørensen.

Annonce

Truet dyreart

Skildpadderne er truet, dels fordi deres levesteder er under pres, og dels fordi kineserne ynder at spise dem.

De otte, som Randers Regnskov havde gående i udstillingen, var kommet for under et halvt års tid siden, forklarer Kristian Sørensen. De var konfiskeret fra en dansker, der havde dem ulovligt.

- Man kan slet ikke få dem legalt, tror jeg, det er de alt for sjældne til. Vi har fået dem overdraget af Skov- og Naturstyrelsen, eller staten, om du vil. Og de var i en meget sølle forfatning, da de kom. De havde parasitter. Nu spillede det ellers lige så godt med dem. De havde taget det tredobbelte af deres vægt på og trivedes virkeligt godt, siger dyrepasseren.

Han fortæller, at de alle otte er så små, at de endnu ikke kan kønsbestemmes. Så, at der er taget tre ud af flokken, kan blive helt afgørende for det videre avlsarbejde, hvis der nu kun er hanner eller hunner tilbage.

Skildpadden skal være ti år, før den begynder at formere sig, og hver hun lægger kun fire æg, så det tager lang tid at få bestanden op.

Randers Regnskovs personale mener, at det er et planlagt tyveri, idet skildpadde-anlægget blev brudt op, mens der var gæster i udstillingen.

Der er taget hånd om de sidste fem skildpadder, som er taget ud af udstillingen, mens personalet finder ud af, hvor de skal gå fremover, så de ikke også bliver stjålet.

Annonce

Frit lejde til at aflevere

- Da dyrene har så stor værdi for os i det fremtidige avlsarbejde, giver vi fra Randers Regnskovs side frit lejde til at aflevere dyrene tilbage til os, såfremt at man er kommet på bedre tanker. Dyrene er vigtigst af alt for os, siger Kristian Sørensen.

Dyrene er cirka 20 centimeter lange og vejer omkring 500 gram hver.

Hvad, de er værd på det sorte marked, er uvist, men Kristian Sørensen regner ikke med, at de går for under 25.000 kroner stykket.

Opdager man dyrene, skal man ringe til Østjyllands Politi eller til Randers Regnskov, lyder det fra Kristian Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Ansatte fortæller om et ældreområde ramt af frygt: Men direktør ser masser af åbenhed, tillid og godt samarbejde

Annonce