Annonce
Østjylland

Frit lejde: Uhyre sjældne skildpadder stjålet fra Randers Regnskov

Sådan ser de ekstremt sjældne skildpadder ud, der er blevet stjålet i Randers Regnskov søndag. Det er arten burmesisk stjerneskildpadde, og der findes kun omkring 200 på verdensplan. Foto: Randers Regnskov

Tre skildpadder af arten burmesisk stjerneskildpadde er blevet stjålet fra udstillingen i Randers Regnskov søndag. Skildpadderne er meget svære at passe og kan dø på blot få uger, hvis ikke de får den rigtige pleje. Randers Regnskov lover frit lejde, hvis tyven leverer dyrene tilbage.

RANDERS: Det var med forfærdelse at personalet søndag i åbningstiden fandt ud af, at der var stjålet tre ekstremt sjældne skildpadder fra Randers Regnskov. Der var sparket et stort hul i buret, hvor der gik otte skildpadder af arten burmesisk stjerneskildpadde (Geochelone platynota).

Og de tre af dem var taget.

Der findes kun omkring 200 af dem på verdensplan og trods et massivt avlsarbejde er de stadigt listet som kritisk truet af IUCN, World Conservation Union.

- De er så små, at de sagtens kan gemmes under en jakke eller i en taske, så det har været umuligt at finde ud af med de mange hundrede gæster, der var her i søndags, forklarer dyrepasser Kristian Sørensen.

Han er bekymret for de tre skildpadder, som kræver meget speciel pleje og pasning, blandt andet med specielt lys, vitaminer, mineraler, temperatur og luftfugtighed for at trives.

- Det er ikke som almindelige skildpadder i fangenskab. De her kræver mere pleje, og det kan være fatalt for dem at blive passet forkert i bare uger elle måneder. Det kan de dø af, siger Kristian Sørensen.

Annonce

Truet dyreart

Skildpadderne er truet, dels fordi deres levesteder er under pres, og dels fordi kineserne ynder at spise dem.

De otte, som Randers Regnskov havde gående i udstillingen, var kommet for under et halvt års tid siden, forklarer Kristian Sørensen. De var konfiskeret fra en dansker, der havde dem ulovligt.

- Man kan slet ikke få dem legalt, tror jeg, det er de alt for sjældne til. Vi har fået dem overdraget af Skov- og Naturstyrelsen, eller staten, om du vil. Og de var i en meget sølle forfatning, da de kom. De havde parasitter. Nu spillede det ellers lige så godt med dem. De havde taget det tredobbelte af deres vægt på og trivedes virkeligt godt, siger dyrepasseren.

Han fortæller, at de alle otte er så små, at de endnu ikke kan kønsbestemmes. Så, at der er taget tre ud af flokken, kan blive helt afgørende for det videre avlsarbejde, hvis der nu kun er hanner eller hunner tilbage.

Skildpadden skal være ti år, før den begynder at formere sig, og hver hun lægger kun fire æg, så det tager lang tid at få bestanden op.

Randers Regnskovs personale mener, at det er et planlagt tyveri, idet skildpadde-anlægget blev brudt op, mens der var gæster i udstillingen.

Der er taget hånd om de sidste fem skildpadder, som er taget ud af udstillingen, mens personalet finder ud af, hvor de skal gå fremover, så de ikke også bliver stjålet.

Frit lejde til at aflevere

- Da dyrene har så stor værdi for os i det fremtidige avlsarbejde, giver vi fra Randers Regnskovs side frit lejde til at aflevere dyrene tilbage til os, såfremt at man er kommet på bedre tanker. Dyrene er vigtigst af alt for os, siger Kristian Sørensen.

Dyrene er cirka 20 centimeter lange og vejer omkring 500 gram hver.

Hvad, de er værd på det sorte marked, er uvist, men Kristian Sørensen regner ikke med, at de går for under 25.000 kroner stykket.

Opdager man dyrene, skal man ringe til Østjyllands Politi eller til Randers Regnskov, lyder det fra Kristian Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce