Annonce
Debat

Frit skolevalg til alle er vejen frem

På kant: I min seneste klumme beskæftigede jeg mig med de kommende ansøgere til videregående uddannelser. Det fik med rette nogen til at spørge mig, om det ikke også var vigtigt med valg af grundskole – altså børnehaveklasse og frem.

Og det er vigtigt. En god folkeskole er vigtig. Gode oplevelser i skolen er vigtige. Men det er ikke altid, folkeskolen er svaret.

Jeg er højskolebarn. Min kone er friskolebarn. Alle vores tre børn startede i 1. klasse i folkeskolen. Vi overvejede den lokale friskole, men endte med i første omgang at vælge den lokale folkeskole. Jeg sætter pris på mine valgmuligheder, og vi valgte det, der passer vores familie bedst. Den ret bør alle forældre have.

Senere valgte vi at flytte vores yngste til den lokale friskole. Det var et godt valg for alle parter. Men det var vores valg. Og vi havde et valg.

Og netop valgfrihed er vigtig.

Ved det netop overstående valg ville Mette Frederiksen og Socialdemokratiet skærer massivt ned på støtten til friskolerne.

Sker det, vil mange ikke have valgmuligheden mellem folkeskolen og friskolen. Enten på grund af økonomi eller fordi nedskæringerne vil resultere i, at en række friskoler vil lukke - og dermed vil valgmuligheden forsvinde.

Lykkeligvis var det ikke Mette Frederiksen, der bestemte i Danmark i 2005, da hun tordnede mod forældre, der satte børn i friskoler. Og lykkeligvis var det ikke Mette Frederiksen, der bestemte i Danmark i 2006, da hun lagde op til, at friskoler helt og aldeles skulle fratages deres offentlige finansiering.

Jeg håber ikke, at friskolerne bliver udsat for massive besparelser. For flest mulige forældre skal have mest mulig valgfrihed.

Af hensyn til forældrene og deres barns skolegang.

Annonce
Carl Holst
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce