x
Annonce
Aarhus

Fritidsfiskere og jægere: Stop muslingefiskeriet i Kalø Vig

Ejvind Jensen ser gerne et stop for muslingefiskeri ved Kalø Vig. Foto: Jens Thaysen
Et godt grundlag er en forudsætning for at fiskebestanden kan trives, derfor vil en lang række organisationer og foreninger have fiskeriministeren til at stoppe muslingefiskeriet i Kalø Vig.

AARHUS: Fiskene er forsvundet fra Aarhus Bugt, spørgsmålet er hvorfor? En lang række organisationer med Dansk Fritidsfiskerforbund i spidsen har skrevet til fiskeriminister Mogens Jensen. De mener, at muslingefiskeriet bærer en stor del af skylden for de manglende fisk.

- Det hele starter ved havbunden. Hvis ikke den er i orden, er det galt, siger Ejvind Jensen, der sidder i bestyrelsen for den lokale afdeling af Dansk Fritidsfiskerforbund.

For en håndfuld år siden fangede han i gennemsnit 200 fisk om året fordelt over godt 35 fisketure med den lille blå fritids-fiskekutter, han har liggende ved Kaløvig Bådehavn.

- Sidste år fangede jeg under 40 fisk på en hel sæson. Så opgiver man jo fiskeriet, siger han.

Han har blandt andre talt med fritidsfiskere i Skødshoved og i Ebeltoft. Og med Rønde Sportsfiskerforbund. De ser det samme fald i fiskeriet som Ejvind Jensen.

- Mange af fritidsfiskerne er også jægere. De fortæller, fuglebestanden også er kraftigt reduceret. Det er et tegn på, de finder deres mad et andet sted, siger han.

Dansk Jægerforbund har også skrevet under på brevet til ministeren.

Annonce

Det hele starter ved havbunden. Hvis ikke den er i orden, er det galt

Ejvind Jensen

Alger skyld i iltsvind

Ude på bugten sejler en af Snaptun Muslingers seks fiskekuttere på muslingebankerne. Den kommer her ikke hver dag - eller hver måned, men kun når muslingerne har vokset sig store nok til at spise.

Er det derfor, der ikke er fisk i bugten?

- Synderne er højere vandtemperatur som følge af klimaforandringene og udledning af næringsstoffer fra landbruget og fra byerne. Havet får "gødning", så vokser algerne, de dør og falder ned på bunden, hvor de rådner, og så kommer der iltsvind. Der har du synderen, siger Ejvind Jensen.

Hvorfor har I så skrevet til ministeren?

- Der, hvor muslingeskraberen har været, var der tidligere levesteder for fisk og fourageringssteder for fugle. Skrabet efterlader sig et pløjespor. En lokal dykker fortæller om en bund, der stort set er skrabet ren, og så er fiskenes levesteder væk, siger han.

Øverst på ønskesedlen står derfor et stop for muslingefiskeriet ved Kalø Vig.

- I 1930'erne fredede man bunden af Øresund, og det er et af de få steder i landet, hvor man kan fiske kystnært, siger han.

Listen af medunderskrivere er meget lang og bredt favnende. Ud over de allerede nævnte har også Syddjurs Kommune og Nationalparken Mols Bjerge sammen med en lang række lokale forbund og foreninger skrevet under på brevet til ministeren.

Hvornår forventer I at få svar?

- Jeg ved fra tidligere, at det er noget, man skal have tålmodighed med, siger Ejvind Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Satte dyr ring til salg på nettet: 'Jesper' mødte op og løb væk med den

CORONAVIRUS

Liveblog: Dronning Margrethe frabeder sig blomster på sin fødselsdag: - Send dem til andre ældre

112

Ældre kvinde bad om efternavn på svindler: - 'Abracadabra' lød svaret

Aarhus

Golfspillere svinger igen køllen trods coronakrisen: Masser af spillere mødes på greenen

Annonce