Annonce
Østjylland

Frivillig Fredag endte i ren lagkage

<p>Anna Schmidt Clausen fra Odder Gymnasium og Emil Vester­gaard ­Jensen ankom sammen til Pakhuset på Frivillig Fredag.</p>

Cirka 140 unge fra Eriksminde Efterskole, 10. klassecentret Odder Ungdomsskole og Odder Gymnasium brugte fredag formiddag på samvær med beboere fra de lokale ældrecentre.

Fredag formiddag dannede Pakhuset i Odder rammen for Frivillig Fredag 2015, hvor unge møder ældre til blandt andet en gåtur, hygge og lagkagespisning. Og den fjerde udgave af arrangementet blev en succes i en sådan grad, at der nærmest ikke var plads til alle deltagere i Pakhuset.

Annonce

I nærheden af 140 unge frivillige fra Eriksminde Efterskole, 10. klassecentret Odder Ungdomsskole og Odder Gymnasium var mødt op, og alle fik en briefing af Pernille Helbo, der leder Frivilligcenter Odder. Derefter blev de frivillige afskudt mod forskellige mål i byen, nogle medbringende kage, der skulle spise med ældre på stedet, og i løbet af den næste halve times tid ankom unge og ældre til Pakhuset. Her bød borgmester Uffe Jensen unge og ældre velkommen, hvorefter der var dækket op til te, kaffe og lagkager doneret af Gertz, Søsterbageren og Kvickly Odder.

Pernille Helbo glædede sig over, at så mange unge frivillige havde tilmeldt sig fredagens arrangement.

»Faktisk var der så mange, der havde meldt sig til som frivillige, at vi har været nødt til at sige pænt nej tak til nogle. Vi er naturligvis meget glade for den store interesse,« forklarede hun.

Bertel Mølgaard og Andreas Aagaard, henholdsvis 14 og 16 år og fra Eriksminde Efterskole, var blandt de fredagsfrivillige, og for dem var det helt naturligt at deltage.

»Det er bare god stil at hjælpe,« konstaterede Bertel Mølgaard og blev bakket op af Andreas Aagaard.

»Jeg håber da, at der er nogen, der vil spise lagkage med mig, når jeg engang bliver gammel. Så selvfølgelig er vi med i dag,« sagde han.

Også kvartetten Camilla, Emma, Lotte og Yamira fra 3. Y på Odder Gymnasium var at finde blandt de frivillige, der havde fået bevilliget fravær fra deres uddannelsessted.

»Jeg har været med tidligere, og det er super hyggeligt at være sammen om noget. Og det er også godt at få et indblik i, hvad de ældre laver og tænker på. Og så kommer der jo også nogle røverhistorier fra gamle dage,« lød det fra Lotte.

Dagen sluttede med, at Frivilligcentret udstedte Frivillig Fredag-beviser til alle frivillige, så der også var en synlig effekt af formiddagens gode arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce