x
Annonce
Navne

Frivillig med fart på

<p>Younes Deaibes stammer fra Libanon og er vokset op i Gellerup. Han har været i finalen i DRs Talent-show 2010 og vandt sidste år sammen med en klassekammerat DRs konkurrence om, hvordan unge kan bremse klimaforandringer. Foto: Kim Haugaard.</p>

Younes Deaibes har ikke tal på alle de aktiviteter, han har gang i. Nu er han indstillet til ?Fantastiske Frivillige?-prisen.

Younes Deaibes kommer susende ind i og sætter sig. Forpustet efter at have løbet halvdelen af vejen fra Katrinebjergskolen til Klub2teket i Herredsvang i Aarhus.
Annonce
Den 16-årige skoleelev har fart på. Hver dag ugen rundt er han i gang med sine mange aktiviteter. Han underviser børnene i Klub2teket i rap, han er frivillig i det nærliggende Kulturhus Herredsvang, han arrangerer ture for sine klassekammerater, han er tidligere medlem af Børn-og Unge-byrådet i Aarhus og frivillig i organisation HeadOn. For blot at nævne nogle få af hans mange gøremål.
Mange har bemærket hans store indsats, der især gavner børn og unge i hans lokalområde, Trillegården. Derfor er den unge ildsjæl blevet nomineret til den nyindstiftede pris Fantastiske Frivillige, som COOP og magasinet Samvirke står bag.

Vigtige voksne

Younes Deaibes er vokset op i Gellerup og har gået på Tovshøjskolen. Senere flyttede familien til Herredsvang, og da den livlige knægt viste tegn på rodløshed, flyttede hans forældre ham til Katrinebjergskolen. Et vigtigt valg for hans fremtid.
»Her fik jeg et par dygtige klasselærere, som hjalp mig meget. Det er godt at have voksne, der interesserer sig for én,« siger den 16-årige ildsjæl, der gerne vil hjælpe andre.
»Jeg er blevet frivillig, fordi jeg selv er vokset op i et socialt belastet boligområde. Jeg kan se, at mange af mine venner har svært ved at komme ind i det danske samfund. Det er vigtig at være med til at skabe aktiviteter, der kan hjælpe dem,« siger Younes Deaibes, der mener, at børn og unge i området har mange gode ressourcer, som ikke skal gå til spilde.

Meningers mod

Allerede som 10-årig tog han initiativ til »Vi cykler mod sult«, hvor beboerne i Trillegården tog cyklerne frem og samlede penge ind til Afrika. Året efter samlede han rap-gruppen TMT og kom i finalen i Danmarks Radios Talent 2010.
»Jeg blev også manager for gruppen, men vi er stoppet nu,« fortæller Younes Deaibes.
I stedet bruger han sit iværksættertalent i studiet Opihvem, hvor upcoming musikere indspiller CD'er, hvis han da ikke arbejder som markedsføringschef for Sei Sei Sushi på Trøjborg eller har job som servicemedarbejder i Tivoli Friheden.
»Bliver der tid til lektierne?«
»Ja, jeg er lige blevet indstillet til gymnasiet,« fortæller Younes Deaibes, der sidste år sammen med en klassekammerat vandt DRs konkurrence om bedste bud på, hvordan unge kan bremse klimaforandringer.
Efter sommerferien begynder han på HHX. Selvfølgelig på linjen Økonomi og innovation.

Mange har det svært

Foreløbig skal han dog gøre 9. klasse færdig og få lavet sin franskopgave færdig inden dagen er omme.
»Mine hadefag,« siger han om sprogundervisningen.
»Man skulle hellere have meget samfundsfag, filosofi og økonomi. Og så skulle man have meget mere tekstanalyse. Der er ingen, der forstår at analysere en tekst, for eksempel Koranen,« revser han.
Hans forældre kommer fra Libanon, og han har set mange børn og unge i Trillegården, der har svært ved at finde deres identitet.
»Jeg har nogle sår gemt i mig. Der er mange herude, der har det svært. De føler sig ikke danske nok, og man får hele tiden spørgsmålet: »Hvor kommer du fra«. Forældrene forstår ikke deres problemer, og de unge bliver ikke anerkendt,« mener Younes Deaibes.
Han er glad for det skulderklap, han har fået med nomineringen til frivilligprisen.
»Hvad siger dine forældre?«
»De er stolte af mig, men siger, 'Du skal først og fremmest passe din skole'.«
Man kan nominere frivillige indtil 1. maj på frivillig.samvirke.dk.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Lars fra Åbyhøj lod sig ikke begrænse af omgivelsernes forventninger

Kultur

Så bliver det ikke billigere: Værtshus lokker med tre liter øl for en tyver

CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Aarhus

Golfspillere svinger igen køllen trods coronakrisen: Masser af spillere mødes på greenen

Annonce