Annonce
Aarhus

Frivillig mentor for ex-kriminelle: Tom får et pusterum fra hårdt miljø

Anja Warming har været frivillig siden februar i Røde Kors' mentorordningen Primus Motor, hvor hun hjælper en tidligere kriminel med at vende tilbage til et normalt liv efter løsladelsen fra fængslet. Privatfoto

Røde Kors mangler frivillige, der ligesom Anja Warming er blevet mentor for en løsladt. De frivillige støtter den løsladte med at få styr på økonomi, bolig, job og uddannelse i tiden før og efter løsladelsen.

AARHUS: Et nyt liv uden kriminalitet. Det er drømmen for langt størstedelen af alle fanger, der bliver løsladt fra de danske fængsler.

Men det kan være svært, at finde vej tilbage til et normalt liv efter kriminalitet, og derfor oprettede Røde Kors mentorordningen Primus Motor i Aarhus i 2016. En mentorordning med frivillige mentorer, der siden har bredt sig til Aalborg, Vejle, Esbjerg, Odense og København.

Men nu mangler Røde Kors frivillige i opstartsbyen, der har lyst til at blive matchet med med en indsat, som står foran løsladelse og har brug for hjælp i den første tid efter løsladelsen.

En af de frivillige i mentorordningen er Anja Warming fra Aarhus. Hun har kendt til ordningen siden starten i 2016, men meldte sig først som frivillig for tre måneder siden, da hun syntes, der var plads i kalenderen. Hun er sammen med en anden mentor blevet matchet med Tom, og mentor-forløbet startede allerede inden løsladelsen, hvor Anja Warming besøgte Tom i fængslet.

- Jeg har altid været interesseret i frivilligt arbejde og havde overvejet, om det skulle være flygtninge eller lektiehjælp. Men den her målgruppe er utrolig interessant, og der er ikke så mange tilbud til dem, så jeg synes, min tid ville være givet godt ud. Derudover synes jeg, det er fedt, at vi har et samfund, hvor man hjælper, hvis man har overskud. Det er en god tanke, at vi kan give en hånd til et menneske, der har begået kriminalitet og afsonet sin dom. At vi viser, at der er plads til dem i samfundet, siger 33-årige Anja Warming.

Annonce

En frisk start efter fængsel

For Tom har det gjort en stor forskel, at der stod to mentorer klar til at støtte. Både op til løsladelsen, og da han skulle begynde sit nye liv i friheden.

- Jeg har ikke tænkt de dårlige tanker, som jeg ellers ville gøre. Hvis jeg ikke havde haft Anja, så var jeg ikke kommet i arbejde, så var ugerne bare gået, og jeg havde gået og kedet mig. Mine mentorer følger op på alt og hører, hvordan det er gået. De er med til alle møder. Det er en stor støtte, fortæller Tom, der har siddet i fængsel en stor del af sit liv.

Fejrede løsladelsen

De frivillige kan hjælpe med alt fra at få styr på økonomien, bolig, job eller uddannelse. Eller man kan vælge at finde sociale aktiviteter sammen med den løsladte.

- Vi startede med at fejre Toms løsladelse med at gå ud og spise en rigtig god middag. Siden har vi blandt andet været til minigolf, bowling, besøgt Street Food og set Culture by the Sea, fortæller Anja Warming.

Hun har også en enkelt gang været med Tom til en jobsamtale om et praktikforløb.

- Det vigtigste er at finde ud af, hvad den person, man bliver matchet med, har brug for. Nogle har brug for en bisidder til møder med kommunen, andre har brug for hjælp til at tackle et misbrug og andre igen har brug for at komme ud at opleve ting, som alle andre, siger Anja Warming, der er i gang med at uddanne sig som socialrådgiver.

Mentorordningen Primus Motor

Den første Røde Kors-mentorordning for løsladte startede i april 2016 i Aarhus. I dag eksisterer ordningen i Aalborg, Aarhus, Vejle, Esbjerg, Odense og København.

Alle mentorer i mentorordningen Primus Motor er frivillige i Røde Kors. De støtter løsladte i at få styr på økonomi, bolig, job og uddannelse, det sociale netværk og sundhed. En støtte som skal hjælpe den løsladte til et liv uden kriminalitet.

Alle deltagere i projektet rekrutteres i fængslerne. Og deltagelse foregår ved lodtrækning. Kriminalforsorgen kontakter Røde Kors, når der er nye deltagere.

Mentorordningen Primus Motor supplerer de eksisterende myndighedstilbud og erstatter derfor ikke Kriminalforsorgens egne mentor-tilbud eller kommunale mentorer.

Har du lyst til at blive frivillig eller bare høre mere om primus motor - Så kontakt aktivitetsleder i Aarhus Henrik Andersen på: primusmotor.aarhus@rodekors.dk

Alle kan melde sig

Hun opfordrer dog alle uanset baggrund og erfaring til at melde sig, hvis man gerne vil afsætte tid i kalenderen til en løsladt, for det handler ikke om, hvilken uddannelse eller job man har. Blandt de frivillige er der både erhvervsfolk, studerende og pensionister.

- Det vigtigste er, at man har tid og overskud til den løsladte. Jeg er rigtig glad for opgaven. Vi giver Tom et pusterum fra et hårdt miljø. Han føler sig tryg ved, at vi er der, og han synes også, at det fungerer rigtig godt. Han er specielt glad for den sociale del, siger Anja Warming.

Fakta om kriminalitet i Danmark

1 ud af 3 begår ny kriminalitet, efter de er kommet ud af fængslet. Kilde: Kriminalforsorgen.

Ca. 10 mia. kr. koster kriminalitet årligt det danske samfund. Kilde: Rambøll.

1,9 mio. kr. - så meget mere koster en borger dømt for personfarlig kriminalitet samfundet end gennemsnitsdanskeren. Kilde: Rambøll.

836 mio. kr. koster værdien af tabt arbejdsindsats for indsatte på grund af kriminalitet. Kilde: Rockwool Fonden.

38 % af de fængselsdømte begår ny kriminalitet inden for to år. Kilde: Kriminalforsorgen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce