Annonce
Østjylland

Frivillige gad ikke al det »smid-væk«

<p>Fungerer sorteringen på Holst, skal den måske rulles ud også her på Kærligheden - der sådan sådan ud mandag kl. 12.30. Foto: Bollerup</p>

Frivillige fra Liv I Landsbyen i fem landsbyer er med til at skubbe gang i mere genbrug, når der skal ryddes op på festival-camping. De arbejder lige nu på Holst.

Annonce

I år afprøver Smukfest i samarbejde med frivillige fra Alken og Renosyd sortering af det, der mest ligner affald på den store festivalcamping på Holst

Hanne Lundhus (t.h.) er projektleder ved Renosyd. Mads Kehlet Munk er den ansvarlige fra festivalen. Han har også Udeholdet fra Ry til at rydde op på Lille Holst campingpladsen. Foto: Bollerup

Tidligere har oprydningen efter festivalen på campingområderne været ustruktureret - intet er blevet sorteret. Alt er blevet blandet og brændt, så gode værdier ikke er blevet genbrugt eller genanvendt.

Hanne Lisbeth Nielsen, en af de frivillige fra Alken synes, det er på tide, der sorteres affald på festivalcamping. Foto: Bollerup

Det er der på Holst Camping fokus på i år. Målet er at få nogle erfaringer og skabe en model, som fremover kan bruges på flere, helst alle festivalens campingpladser.

Her afleverer de frivillige ting til genbrug, blandt andet til Renosyds Værdicentralen. Blandt noget af det første var der en kasse øl med flere uåbnede flasker. Foto: Bollerup

Initiativet er ikke mindst taget efter, at frivillige fra Liv I Landsbyen i Alken, Boes, Bjedstrup, Illerup og Svejstrup har presset på.

Omkring 50 frivillige fra de fem landsbyer giver en hånd med. Foto: Bollerup

»Det er fjerde år, vi rydder op på Holst. Vi startede, da vi på alle måder forsøgte at rejse penge til at genåbne vores købmandsbutik i Alken. Så er vi fortsat. Vi tjener 35.000 kr. på det, og det er gode penge for os. Det er nemmere at sætte gang i noget i vore landsbyer, når vi har lidt penge,« siger en af de frivillige, Hanne Lisbeth Nielsen fra Alken.

Når festivalfolket drager hjem efterlader de sig lidt af hvert af efterladenskaber. Foto: Bollerup

»Vi går jo og sorterer hjemme til daglig. Derfor havde vi svært ved at se så meget blive smidt ud og brændt. Vi har prøvet at provokere festivalbestyrelsen til at gøre noget ved det. Og det gør vi så i år i et samarbejde med Renosyd,« siger hun.

Kl. 12 mandag gik de første frivillige i gang med oprydningen. Foto: Bollerup

I går gik en stor flok fra de fem landsbyer i gang med sortering og oprydning. De blev enige om at sortere tingene i fem hovedgrupper.

Der er rundt regnet 50 lokale frivillige involveret i opgaven på skift.

»Tirsdag aften regner vi med at være færdige, så der ikke ligger så meget som et skod tilbage,« siger Hanne Lisbeth Nielsen.

Sidste år sorterede de ikke det efterladte. Pånær brugbare telte. De blev nænsomt taget ned, pakket og sendt til flygtningelejrene på Lesbos i et samarbejde mellem festivalen og Dansk Supermarked.

»Men i princippet synes jeg faktisk ikke om princippet, at man - det vil sige festivalpublikum, bare betaler sig fra at få ryddet op,« siger Hanne Liebeth Nielsen.

Annonce

Et koncert fremadrettet

Fra Renosyd er Hanne Lundhus projektleder. Hun finder initiativet vigtig.

»Som affald er telte ikke særligt nemme at brænde, da de er behandlet med brændhæmmende materiale. I festivalstole og telte er der meget metal.Mange luftmadrasser indeholder blød pvc, der ikke er godt at brænde, da det udvikler dioxin. Nogle madrasser indeholder også pumper, og dermed elektronik. Og så er der flasker og glas,« siger hun.

»Udfordringen er, at oprydningen skal gå lynhurtigt. Men nu håber vi, at vi kan høs-te en række vigtige data og erfaringer, så vi udvikle et oprydningskoncept for de øvrige campingområder,« siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Handelsgymnasium i Viby sender 1.100 elever hjem: Coronasmitte lukker endnu et uddannelsessted i Aarhus

Aarhus

Coronasmitte: Marselisborg Gymnasium sender alle elever hjem resten af ugen

Annonce