Annonce
Aarhus

Frosten stoppede igen letbanen: Trods varsler fra DMI fik kulden frit spil

Der havde fredag været store problemer på Aarhus Letbane på grund af frost på køreledningerne. Arkivfoto: Kim Haugaard
Meteorologerne havde advaret om, at frosten ville sætte ind i det østjyske, og Aarhus Letbane havde bedt underleverandør om at tage sine forbehold for kulden. Arbejdet blev bare ikke udført, og derfor holdt letbanetogene fredag morgen stille på del af Grenåbanen og mellem Aarhus H og Viby J.

AARHUS/ØSTJYLLAND: Som Århus Stiftstidende kunne fortælle fra morgenstunden, er der fredag opstod problemer med letbanetrafikken på både Grenåbanen og Odderbanen.

På strækningerne mellem Ryomgård og Grenaa samt Aarhus H og Viby J var der været aflyste afgange. I første omgang kom trafikken på sidstnævnte strækning i gang og kort før klokken 11 meddelte Midttrafik, at trafikken så småt ville komme i gang på Djursland igen.

Fredag formiddag lød forklaringen så fra direktør i Aarhus Letbane Michael Borre, at det var frosten, der havde sat letbanetogene i stå.

Annonce

Frost på køreledningerne betød, at letbanetogene ikke kunne tage strøm til sig og derfor kunne de elektrisk drevede tog naturligvis ikke køre. Ud over frosten var årsagen til problemerne, at der ikke var foretaget de nødvendige forberedelser forud for frostvejret, selv om vedligeholdelsesentreprenøren Aarsleff Rail allerede mandag 23. november blev bestilt af Aarhus Letbane til at påføre glycerin på såvel Odderbanen som Grenåbanen natten til fredag 27. november. Vejrudsigterne fra DMI viste mulighed for is på køreledningerne.

- Det er meget skuffende, at den opgave, der er bestilt, ikke er gennemført. Det er netop det her, der ikke måtte ske, siger direktør Michael Borre.


Aarsleff Rail ved, hvor vigtigt det er at forebygge is på køreledningerne, og vi har selvfølgelig bedt om en forklaring på hvorfor de ikke har kunnet gennemføre den bestilte opgave som planlagt. Det er et ret alvorligt svigt

Michael Borre, direktør Aarhus Letbane


Aarhus Letbane ved endnu ikke hvorfor, det - trods lang tids varsel - ikke er lykkedes entreprenøren at gennemføre nattens opgave på hverken Grenåbanen eller Odderbanen.

Flere frostnætter i vente

Aarhus Letbanes vinterberedskab for vinteren 2020-21 har været igangsat siden oktober 2020, blandt andet med de to indkøbte anlæg til påføring af glycerin på køreledningerne. De to anlæg er leveret og betjenes af Aarsleff Rail. Begge anlæg er testet og meldt klar, og det ene anlæg, der blev leveret i starten af 2020, har kørt flere gange allerede i denne vinter.

- Aarsleff Rail ved, hvor vigtigt det er at forebygge is på køreledningerne, og vi har selvfølgelig bedt om en forklaring på hvorfor de ikke har kunnet gennemføre den bestilte opgave som planlagt. Det er et ret alvorligt svigt, siger Michael Borre.

Her er udstyret fra Aarsleff Rail, der skulle have taget kampen op mod frosten, montere på en unimog fra Aarhus Letbane. Arkivfoto: Aarhus Letbane/Jens Hasse/Chili Foto

Letbanen er i tæt dialog med Aarsleff Rail om at finde årsagerne til den manglende kørsel. Samtidig er Aarsleff Rail blevet bedt om at sikre at udstyret bliver funktionsdygtigt hurtigst muligt, da der er bestilt kørsel igen i weekenden.

På strækningen på Djursland var der indsat erstatningsbusser.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Vibeke ville bare bruge MitID: Så dukkede Mortens fortrolige oplysninger pludselig frem

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Debat

Boringsnære beskyttelsesområder har konsekvenser: Vi ønsker en korrekt beregnet erstatning, så vi kan komme videre

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce