Annonce
Aarhus

Frosten stoppede igen letbanen: Trods varsler fra DMI fik kulden frit spil

Der havde fredag været store problemer på Aarhus Letbane på grund af frost på køreledningerne. Arkivfoto: Kim Haugaard
Meteorologerne havde advaret om, at frosten ville sætte ind i det østjyske, og Aarhus Letbane havde bedt underleverandør om at tage sine forbehold for kulden. Arbejdet blev bare ikke udført, og derfor holdt letbanetogene fredag morgen stille på del af Grenåbanen og mellem Aarhus H og Viby J.

AARHUS/ØSTJYLLAND: Som Århus Stiftstidende kunne fortælle fra morgenstunden, er der fredag opstod problemer med letbanetrafikken på både Grenåbanen og Odderbanen.

På strækningerne mellem Ryomgård og Grenaa samt Aarhus H og Viby J var der været aflyste afgange. I første omgang kom trafikken på sidstnævnte strækning i gang og kort før klokken 11 meddelte Midttrafik, at trafikken så småt ville komme i gang på Djursland igen.

Fredag formiddag lød forklaringen så fra direktør i Aarhus Letbane Michael Borre, at det var frosten, der havde sat letbanetogene i stå.

Annonce

Frost på køreledningerne betød, at letbanetogene ikke kunne tage strøm til sig og derfor kunne de elektrisk drevede tog naturligvis ikke køre. Ud over frosten var årsagen til problemerne, at der ikke var foretaget de nødvendige forberedelser forud for frostvejret, selv om vedligeholdelsesentreprenøren Aarsleff Rail allerede mandag 23. november blev bestilt af Aarhus Letbane til at påføre glycerin på såvel Odderbanen som Grenåbanen natten til fredag 27. november. Vejrudsigterne fra DMI viste mulighed for is på køreledningerne.

- Det er meget skuffende, at den opgave, der er bestilt, ikke er gennemført. Det er netop det her, der ikke måtte ske, siger direktør Michael Borre.


Aarsleff Rail ved, hvor vigtigt det er at forebygge is på køreledningerne, og vi har selvfølgelig bedt om en forklaring på hvorfor de ikke har kunnet gennemføre den bestilte opgave som planlagt. Det er et ret alvorligt svigt

Michael Borre, direktør Aarhus Letbane


Aarhus Letbane ved endnu ikke hvorfor, det - trods lang tids varsel - ikke er lykkedes entreprenøren at gennemføre nattens opgave på hverken Grenåbanen eller Odderbanen.

Flere frostnætter i vente

Aarhus Letbanes vinterberedskab for vinteren 2020-21 har været igangsat siden oktober 2020, blandt andet med de to indkøbte anlæg til påføring af glycerin på køreledningerne. De to anlæg er leveret og betjenes af Aarsleff Rail. Begge anlæg er testet og meldt klar, og det ene anlæg, der blev leveret i starten af 2020, har kørt flere gange allerede i denne vinter.

- Aarsleff Rail ved, hvor vigtigt det er at forebygge is på køreledningerne, og vi har selvfølgelig bedt om en forklaring på hvorfor de ikke har kunnet gennemføre den bestilte opgave som planlagt. Det er et ret alvorligt svigt, siger Michael Borre.

Her er udstyret fra Aarsleff Rail, der skulle have taget kampen op mod frosten, montere på en unimog fra Aarhus Letbane. Arkivfoto: Aarhus Letbane/Jens Hasse/Chili Foto

Letbanen er i tæt dialog med Aarsleff Rail om at finde årsagerne til den manglende kørsel. Samtidig er Aarsleff Rail blevet bedt om at sikre at udstyret bliver funktionsdygtigt hurtigst muligt, da der er bestilt kørsel igen i weekenden.

På strækningen på Djursland var der indsat erstatningsbusser.

Annonce
AGF For abonnenter

AGF og David Nielsen har dårlige erfaringer med upåagtede modstandere: - Jeg er aldrig tryg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Aarhus

Politiet søger vidner: Buspassager lavede kysselyde og onanerede foran ung kvinde

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Venstre ønsker ny skiltepolitik: Det skal være tilladt at reklamere i vejkanten for jordbær og æg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Anklager: Parteringsdrab skal koste 51-årig livstid i fængsel

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Østjylland

Chris Ankers bror: 'Jeg ved, Chris ville have, vi skulle mindes ham med et smil, men lige nu er det med tårer'

Annonce