Annonce
Danmark

Frustration afløst af lettelse: Nu ved restauranterne endelig, hvad de skal rette sig efter

Landets restauranter kender stadig ikke retningslinjerne for genåbningen på mandag. Det gør ifølge Horesta, at mange ikke når at åbne, selvom de må. Foto: Fabian Bimmer/Ritzau Scanpix
Først torsdag - få dage før genåbningen af blandt andet restauranter, barer og caféer - fik restauratørerne at vide, hvilke retningslinjer der gælder, når de slår dørene op efter corona-nedlukningen. Brancheorganisationer kritiserer regeringen for nøl, men er lettede over resultatet.

Retningslinjer: Torsdag i sidste uge fik landets restauranter, caféer og barer en god besked: I må åbne fra den 18. maj under visse betingelser, som bliver meldt ud senere, lød det fra regeringen.

Men som dagene gik blev smil til panderynker blandt restauratørerne. Der skulle nemlig gå en hel uge, før de fik vished om, hvordan de skal gebærde sig, når der igen strømmer gæster ind for at spise bøffer og burgere og drikke drinks og smoothies.

Først på et møde torsdag eftermiddag fremlagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) retningslinjerne for brancheorganisationer som Horesta og Danmarks Restauranter og Caféer (DRC). Det betyder, at nogen ikke når at åbne, siger chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Horesta, Annette Hyldebrandt.

- Det er ikke bare at købe ind i Netto. Der ligger en helt anden planlægning bag i forhold til at gøre menuer klar, lægge vagtplan og sørge for hele logistikken, siger hun.

Når det er sagt er hun jublende glad for, at regeringen har lyttet til brancheorganisationerne og løsnet kravene, så der nu kun skal være to kvadratmeter pr. gæst frem for fire.

- Nu er det muligt for virksomhederne at indrette sig, så de også kan tjene penge, siger hun med henvisning til, at branchen har været bekymret for, at det kun ville blive tilladt at lukke få gæster ind.

Annonce

Her er nogle af retningslinjerne

  • Der skal være to kvadratmeter til rådighed per person.
  • Der skal være nem adgang til håndhygiejne. Der skal være vand og sæbe eller håndsprit (70-85 pct. alkohol) tilgængeligt for gæster og medarbejdere.
  • Restauranter og caféer mv. indrettes, så det er muligt at holde mindst en meters afstand mellem forskellige selskaber.
  • Gæster bør ikke have mulighed for at placere sig, hvor de i mere end 15 minutter har ansigt-til-ansigt kontakt med medarbejdere, fx siddende ved en bardisk i en restaurant.
  • Alle serveringssteder, hvor der serveres mad, drikkevarer eller tobak til indtagelse på salgsstedet, skal lukke klokken 24.
  • Ved buffetservering skal der være særligt fokus på kontaktflader, herunder om der med fordel kan anvendes personlige redskaber, engangsredskaber eller portionsskåle ved selvservering. Buffet bør ligeledes indrettes, så det er muligt at holde afstand
  • Restauranter, caféer, værtshuse, barer mv. må ikke gennemføre aktiviteter eller indrettes på måder, der får dem til at minde om natklubber eller diskoteker.

Ubesvarede spørgsmål

Også formand for DRC, Jacob Niebuhr, havde gerne set, at retningslinjerne var kommet noget før.

- Nu står vi her torsdag eftermiddag og skal have varer hjem til mandag. Det tager lidt mere end tre til fire dage at tilrettelægge driften, siger han og peger på, at forløbet ikke har været optimalt, hvis man gerne vil understøtte virksomheder og bevare arbejdspladser.

Men bedre sent end aldrig lyder det dog, for ifølge ham har regeringen lyttet til branchens ønsker og bekymringer, så det nu giver mening at åbne for de fleste.

Jakob Niebuhr peger dog på, at der stadig er en række uafklarede spørgsmål. Eksempelvis mangler han svar på, hvordan man står i forhold til økonomisk kompensation, hvis man ligger i krydsfeltet mellem restaurant, bar og natklub.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Pendlerne om letbanen: Langt bedre end sit rygte, men informationsniveauet kunne være bedre

Annonce