x
Annonce
Erhverv

Frygt for økonomisk krise giver boligejere skæve renter

Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Renten på boliglån med løbetid på et år er over lån med fem års løbetid. Det kan ifølge økonom være krisetegn.

Boligejere med appetit på flekslån har mulighed for at få de laveste renter nogensinde, men under bundrekorden kan der være tegn på, at de seneste års økonomiske opsving lakker mod enden.

Det vurderer Nordea på bagkant af en dugfrisk auktion over de obligationer, der ligger bag ved boliglånene, hvor renterne er endt på de laveste niveauer til dato.

Også Nykredit/Totalkredit har afholdt auktioner. Her har det samme billede gjort sig gældende.

- Der er tale om de laveste renter, vi nogensinde har set på en auktion, skriver chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea i en kommentar.

- Det betyder, at alle boligejere, der skal have ny rente på deres rentetilpasningslån, vil få en lavere ydelse på deres boliglån i det kommende år, skriver hun.

Auktionerne er for boligejere, der skal have nyt lån fra 1. oktober. Renterne på F1-, F3- og F5-lån blev henholdsvis minus 0,43 procent, minus 0,58 procent og minus 0,51 procent.

Det kan synes mærkeligt, at renten på et F1-lån er højere end F3 og F5. Det ville den under normale omstændigheder heller ikke være.

Den specielle situation skyldes, at investorerne på de finansielle markeder, der handler med de obligationer, som ligger bag flekslånene, i øjeblikket tror, at verdensøkonomien står foran en nedtur i nær fremtid.

Hvis der kommer en krise, er der nemlig samtidig forventninger om, at verdens centralbanker vil gribe ind og forsøge at minimere konsekvenserne.

Det vil typisk ske ved at sænke renterne med henblik på at øge udlån og dermed skabe aktivitet i økonomien.

- Derfor er investorerne villige til at betale lidt mere for en obligation med en fast "høj" rente i tre eller fem år, frem for en obligation hvor renten kun er fast i et enkelt år, skriver Lise Nytoft Bergmann.

Renterne på F1-lån var også højere end F3-lån og F5-lån i 2006. Det var i årene op til, at finanskrisen for alvor brød ud i 2008.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce