Annonce
Aarhus

Frygt for overvågning fra Kina: Kommunen udskyder opsætning af overvågningskameraer på havnen

Det er endnu for tidligt at konkludere, hvorvidt Kina overvåger århusianere gennem overvågningskameraer fra HIKVision. Foto: Rune Evensen/ Scanpix Denmark
Aarhus Kommune udsætter opsætningen af tre overvågningskameraer grundet mistanke om, at Kina kigger med. Et stort undersøgelsesarbejde i kommunen er sat i værk for at få svar på den formodede mistanke. Overvågningskameraerne kan hypotetisk set bruges til at genkende fjender af det kinesiske regime.
Annonce

Aarhus: Aarhus Kommune har udskudt opsætningen af tre overvågningskameraer på havnen, da der er frygt for, at de kinesiske myndigheder ser med fra den anden side af kloden.

Kameraerne skulle ellers have været oppe i torsdags. De skal forebygge drukneulykker på havnen.

Bo Fristed, der er chef for kommunens projekt- og udviklingsafdeling ITK, begrunder den manglende opsætning med en generel mistanke om dataovervågning fra den kinesiske producent HIKVision.

- Der er formodninger om, at den kinesiske leverandør har programmeret kameraerne med  bagdørssoftware, som gør det muligt at udtrække data og sende disse informationer tilbage til de kinesiske myndigheder, siger han til Århus Stiftstidende.

Hvis det lyder kringlet, vil Bo Fristed gerne drage en parallel til teknologien, Lisbeth Salander gør brug af i Stieg Larssons Millennium-serie.

- Man kan lidt sammenligne det med Lisbeth Salanders hacking og it-overvågning, hvor hun fra fjernt hold får kontrol og adgang til andre personers data - blandt andet gennem deres computere. Hun trækker så at sige en masse informationer og data fra én fysisk lokation, uden selv at være det pågældende sted, forklarer han.

Annonce

Undersøgelse i gang

Aarhus Kommune har allerede ti kammeraer fra kinesiske HIKVision. De er opsat ved Dokk1, og ITK køber ikke kameraerne direkte fra den kinesiske producent, men gennem en dansk forhandler.

For at komme helt i bund med den formodede mistanke om kinesisk overvågning har Bo Fristed og resten af ITK igangsat et større, teknisk undersøgelsesarbejde sammen med den danske forhandler. Bo Fristed lægger vægt på, at hvis det viser sig, at der er tale om overvågning, vil kameraerne selvfølelig blive erstattet med nogle fra en anden leverandør. Han kan dog ikke komme en specifik dato for nyt i sagen.

- Lige nu er vi gået ind i et større undersøgelsesarbejde, hvor vi får hjælp fra den danske forhandler til at forstå disse kameraer endnu bedre. Det er for tidligt at konkludere noget endnu, hvorfor vi altså har udsat opsættelsen af de tre nye kameraer til en eventuel be- eller afkræftelse af den formodede overvågning, siger Bo Fristed.


Lige nu er vi gået ind i et større undersøgelsesarbejde, hvor vi får hjælp fra den danske forhandler til at forstå disse kameraer endnu bedre. Det er for tidligt at konkludere noget endnu, hvorfor vi altså har udsat opsættelsen af de tre nye kameraer til en eventuel be- eller afkræftelse af den formodede overvågning.

Bo Fristed, chef for ITK.


Hos Aarhus Kommune er der ikke så meget af tilføje til sagen. Rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), er på ferie, men den presseansvarlige for udvalget har følgende at sige til avisen.

- Vi kan ikke sige så meget, udover at dette skal undersøges nærmere. Her ved vi, at ITK har igangsat et stort undersøgelsesarbejde. Forhåbentlig kan vi have en afklaring i løbet af sommeren eller umiddelbart efter sommerferien, fortæller Jørgen Krogh.

Annonce

Her er fjenden!

Af Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerheds rapport 'Cybertruslen mod Danmark 2020' fremgår, at cybertruslen mod landet er alvorlig, og at den især har økonomiske og politiske konsekvenser. Rusland og Kina nævnes som nogle af de lande, der aktivt gør brug af cyberspionage.

Det er især truslen fra cyberkriminalitet og cyberspionage, som vurderes til at være meget høj. Disse kan i realiteten ramme alle, men er primært målrettet mod danske myndigheder og virksomheder samt cyberspionage

Men hvad kan og skal Kina bruge informationer om århusianere til, hvis det viser sig at være sandt, at disse overvågningskameraer er programmeret til at sende data rundt om kloden?

Bo Fristed understreger, at der er en risiko for, at Kina kigger med, men at de nok ikke har så stor interesse i den gængse århusianers velbefindende.

- Kina har nok ikke den store interesse i at kigge på de relativt få mennesker, som kommer forbi overvågningskameraerne ved havnen. Det er mere teknologien bag, som er interessant. Rent hypotetisk kan de kombinere data'ene med en ansigtsgenkender og på den måde udpege og genkende mulige fjender af regimet, forklarer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Fra fan til taktholder i et af verdens største metalbands: Bastian fra Aarhus har taget turen fra tilskuerpladserne og op på scenen

AGF For abonnenter

Og her så nogle af de ting, vi har lært af de første AGF-testkampe

Annonce