Annonce
Blog

Frygtenza

Når TV Avisen zoomede ind på det tennisbane-store studie, blev man skræmt ved synet af Kåre Quist – omgivet af frit-i-luften svævende vira på størrelse med badebolde.
Annonce

”Åh nej, ikke igen”! Sådan TROR jeg, det har lydt hen over mange skriveborde på Jyllands-Posten ultimo januar. Anledningen turde være kendt. JP-tegner Niels Bo Bojesen havde begået en tegning i avisen, som i eksplosivt tempo havde givet krænkefeber. Vel nok mest i Danmark, men også internationalt og med en smittespredning der gav de prøvede medarbejdere hist ude i Viby dårlige minder tilbage til en, sådan umiddelbart vurderet, lignende historie i 2005.

I mellemtiden, og sikkert til tilfredshed for Jyllands-Posten, har selve hovedhistorien om Corona overhalet tegningen med den indædte virus på det kinesiske flag. Fint nok – og ro på! Det samme kan ikke siges om det globale angst-hysteri, som har båret virus – undskyld historien – fra et fiskemarked i Wuhan og så ellers worldwide og på alle kanaler 24/7.

Indledende VAR der forsøg på at kølne de feberhede medier, men en så god historie lader sig ikke slå ned med hverken fakta eller kamillete. VAR man ikke bange, uvidende og bange, for den nye virus, så kunne fx DR’s nyheder godt hjælpe på vej. Når TV-avisen zoomede ind på det tennisbane-store studie, blev man skræmt ved synet af Kåre Quist – omgivet af frit-i-luften svævende vira på størrelse med badebolde. Hvis bare én af disse asiatiske micro-terrorister ramte vores studievært i ansigtet, ville han forvandles til en kogt glasnuddel, måtte man forstå af dagens dødstal. ”Og dette tal justeres hele tiden” – kunne samme Quist fortælle os og dermed lægge endnu en febergrad til historien om den hastigt fremrykkende dommedag.

Vurderet på Kinas egen reaktion var, og er, situationen skam alvorlig. By efter by blev lukket ned, sådan temmelig bogstaveligt, og billederne af mennesketomme hovedgader i de ellers myremyldrende millionbyer er skræmmende, vist så. En ny mutation af influenza, hvortil (endnu) ikke er udviklet vaccine eller effektiv behandling, er før blevet fejlvurderet. Værst under ’den spanske syge’ i 1918, som man antager kostede mindst 50 millioner livet – worldwide. Også SARS – fugleinfluenza – i vores tid, gav sved på panden og overvejelser omkring måden, hvorpå vi producerer kyllinger.

Hvis Corona er hjemmehørende i afdelingen ’light’ for ubehagelige vira – så har vi til gengæld set forstærkning af et fænomen, der ikke tidligere var så udtalt: Frygten for virus har udviklet sig til et problem, som i sig selv er et større problem end sygdommen. Kølige eksperter fra Sundhedsstyrelsen og fra Serupinstituttet HAR ellers været i pressen og sige ’ro på’. Meget tyder på at Corona florerer i ’svagere’ versioner rundt om – og det reelle antal smittede måske er mange gange flere, end de ca. 30.000 vi har hørt om. Hermed FALDER dødeligheden også, betragteligt – og vi nærmer os noget, der ligner alle de andre varianter af influenza. Dog med den opmærksomme forskel, at vi mangler den der vaccine.

Men der er ingen ro på! Det er svært at se begrundelsen for at lukke verdens største befolkningsgruppe – 1,4 milliarder – inde og lade den øvrige del af Asien haste panikslagent rundt, iført ansigtsmasker og tætsluttende hætter. På danske tv-kanaler kan vi se ambulancer, med blå blink og politieskorte, køre de ”måske-smittede” direkte fra lufthavn til isolation på hospitalet. I sig selv en fornuftig disposition, men iscenesættelse og pressedækning er voldsom.

Frygten har sit eget liv, og på især de sociale medier en lige så uhåndterlig tvillingebror: Konspirationen. Corona er, hedder det, i virkeligheden opfundet af medicinalindustrien, som også har en klar vaccine. Den bliver bare ikke sendt på markedet, førend vi alle sammen har fået frygtenza – et alment forstadie til næsten alle sygdomme – og derfor er villige til at betale hele pensionen for en enkelt pille. Så vidt altså konspirationen. Vil man selv digte videre på vrøvlet kunne man jo antage, at ’konspirations-industrien’ (!) i virkeligheden har fået underleverancen til hele corona-projektet, som dem der skal sprede vrøvl, tåge, overdrivelser, fake ill, men først og fremmest – frygt.

Verner Lynge, ny blogger/klummeskribent. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Udvist efter 90 sekunder: - Jeg tænkte, jeg ville udvise lidt ro. Men det var ikke smart ...

Aarhus

Corona gør comeback i Østjylland: Hvor bekymrede skal vi være for det stigende smittetal?

AGF

Patrick Olsen: Vi arbejder som svin

Annonce