Annonce
Østjylland

Fugleinfluenza fundet ved Skanderborg

Den frygtede fugleinfluenza H5N8 er ikke farlig for mennesker. Til gengæld er den en stor trussel for fjerkræavlerne. Der er nu registeret tre tilfælde f H5N8 i Østjylland. Foto: Jørgen Hansen
Annonce

ALKEN: Med fundet af to sølvmåger, der begge var smittet med fugleinfluenzaen med navnet H5N8, ved henholdsvis Alken og Boes, er antallet af fugle fundet i Skanderborg Kommune med den frygtede sygdom oppe på tre. Det er samtidig tre ud af fire tilfælde af H5N8, der er registreret i hele Østjylland. Det fjerde blev fundet på Djursland i Glesborg på Bønderup Havn - også en måge, en såkaldt svartbag.

Faktisk skal man til Kolding og Hobro for at finde smittede fugle ellers. I alt er der blot fundet otte smittede fugle i Jylland.

De to sølvmåger blev begge fundet 8. december. Den første blev fundet død på Emborgvej i Boes, hvor den lå i en privat have. Den anden sølvmåge sad i vandkanten ved Mossø i Alken, nærmere betegnet ved Vædebrovej , hvor den ifølge beskrivelsen fra Miljø- og Fødevareministeriet "trippede rundt om sig selv". Fuglens opførsel var så mærkelig, at den blev aflivet.

De to fugle blev efterfølgende indsendt til Miljø- og Fødevareministeriets laboratorium, der 14. december havde afsluttet sine analyser.

Den første fugl med H5N8 i Østjylland var en knopsvane, der 19. november blev fundet i Rye Mølle Sø.

Annonce

Ikke farlig for mennesker

H5N8 fugleinfluenza stammer muligvis fra Tyskland, og den er ikke farlig for mennesker. Til gengæld er den stærkt smitsom fra fugl til fugl.

Af frygt for at den store danske eksport af fjerkræ skal rammes, har Fødevarestyrelsen derfor bestemt, at alle høns indtil årsskiftet skal holdes under tag. Desuden skal alle fugle i fangenskab, der holdes inden for en radius af tre kilometer fra en smittet besætning, holdes inden døre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Fælles sprog for ligestilling

Aarhus

Borgmester er foruroliget over coronaudvikling i Aarhus: Alle unge bør testes

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce