x
Annonce
Mad

Fugt koster fiskerestaurant bøder og sure smileyer: Nu skal kælderen brækkes op

Klassisk Fisk har både fået bøder og sure smileyer. Nu lukke restauranten for at renovere kælderen, hvor problemerne er opstået. Arkivfoto: Axel Schütt
Fødevarekontrollen har ved gentagne besøg fundet fejl og mangler hos restauranten Klassisk Fisk i Nørregade. Det har foreløbig kostet tre bøder og et par sure smileyer. For at komme fugten til livs bliver restauranten nødt til at lukke i to-tre måneder.

AARHUS: Dårlig hygiejne er årsagen til, at restauranten Klassisk Fisk i Nørregade i Aarhus nu har den tvivlsomme ære af en sur smiley. Det sker, efter at Fødevarestyrelsen gentange gange har konstateret fejl og mangler i restauranten - der tæller manglende rengøring og vedligeholdelse.

Seneste kontrolrapport fra styrelsen, der fandt sted 5. december 2019, er ikke rar læsning for hverken restaurantejer eller gæsterne. Her fremgår det, at der er observeret mug og skimmellignende belægning på hylder i et kølerum i kælderen. I rummet bliver der blandt andet opbevaret fødevarer, som ikke er emballeret. Derudover er der konstateret skidt og snavs på rør og kontakter i køkkenet.

Kontrolrapporten beskriver desuden, at der er sorte belægninger på væggen, og at malingen skaller af og drysser i et rum, hvor Klassisk Fisk opbevarer vin, flaskevand, poser til fødevarer, husholdningsfilm, bagepapir, olier samt handsker til fødevarer.

For den manglende rengøring har Fødevarestyrelsen fremsendt et bødeforlæg på 5.000 kroner, mens manglerne, der drejer sig om vedligeholdelse koster 7.500 kroner.

Annonce

Det er ærgerligt, men det er der ikke noget at gøre ved. Vi glade for, at Fødevarestyrelsen passer sit arbejde, men vi havde da gerne set, at ejerforeningen havde handlet lidt hurtigere, så vi havde sluppet for bøder og smileyer.

Søren Andreasen, ejer af Klassisk Fisk

Flere kontrolbesøg - flere problemer

Problemerne for Klassisk Fisk begyndte tilbage i 29. marts 2019. Dengang konstaterede Fødevarestyrelsen, at den var gal med vedligeholdelsen i et kælderrum, hvor der blandt andet blev opbevaret fødevarer og køkkenudstyr. Allerede ved den lejlighed blev der fundet skimmellignende vækst og maling, der skallede af.

Selv om virksomheden i forbindelse med det besøg indrømmede, at den haltede med vedligeholdelsen, stødte Fødevarestyrelsen på nøjagtig samme problemer ved et kontrolbesøg 4. juli 2019. Ved den lejlighed lovede virksomheden, at der var lavet en aftale med en maler, der skulle komme ugen efter.

Ved et opfølgende kontrolbesøg 2. september måtte Fødevarestyrelsen imidlertid konstatere, at der alligevel ikke var fulgt op på problemerne. Så da manglerne omkring vedligeholdelsen stadig var de samme kostede de en bøde på 5.000 kroner. Ved den lejlighed meddelte virksomheden: "Der kommer en maler i morgen".

Ved det besøg blev der også konstateret problemer med rengøringen, som Fødevarestyrelsen krævede styr på inden næste besøg. Og så er vi tilbage ved besøget 5. december, der som tidligere skrevet gav to bøder på henholdsvis 7.500 og 5.000 kroner.

Lus mellem to negle

Ifølge indehaveren af Klassisk Fisk, Søren Andreasen, er det bestemt ikke ligegyldighed, der er årsag til bøderne og de sure smileyer.

- Men vi har simpelthen ikke haft mulighed for at følge op på Fødevarestyrelsens krav. Vi har kun det ene kælderlokale.

Han forklarer, at der for 8-9 måneder siden blev konstateret fugt i kælderrummet i ejendommen, som huser Klassisk Fisk og naboejendommen. På det tidspunkt vidste ingen, hvor fugten kom fra. Det er alene det kælderlokale, der huser vand, vinflasker og opbevaring af sorte affaldssække, der er problemet og det har intet med hverken håndtering af fisk eller daglig drift med rengøring eller madvarer at gøre.

- Når der regner meget, pibler det ind med vand, fortæller restaurantejeren, der helst ville have sat en renovering i gang, allerede da problemerne opstod tilbage i foråret 2019.

Søren Andreasen foreslog derfor at gå i gang med udbedringerne af skaderne med det samme og så efterfølgende finde ud af, hvem der skulle betale. Men den gik ikke.

- Vi fik et brev fra ejerforeningens advokat, der forbød os at gå i gang, siger Søren Andreasen, der føler, at han og restauranten var klemt som en lus mellem to negle.

På den ene side stillede Fødevarestyrelsen en række rimelige krav. Samtidig kunne Klassisk Fisk ikke få tilladelsen til at gå i gang med at udbedre skaderne.

Lukker restauranten i to-tre måneder

Ventetiden har kostet Klassisk Fisk tre bøder og to sure smileyer.

- Det er ærgerligt, men det er der ikke noget at gøre ved. Vi glade for, at Fødevarestyrelsen passer sit arbejde, men vi havde da gerne set, at ejerforeningen havde handlet lidt hurtigere, så vi havde sluppet for bøder og smileyer, fortæller restaurantejeren.

Nu er der imidlertid kommet styr på forholdene omkring kælderen, og ejerforeningen har accepteret, at den betaler udgifterne til renoveringen.

Det får dog den konsekvens for Klassisk Fisk, at restauranten er nødt til at holde lukket, mens arbejdet står på, da der kun er en indgang til kælderen - og den går gennem restauranten - hvor alle materialer skal ind og ud af.

- Nu tager vi på en velfortjent tidlig sommerferie og vender tilbage, når restauranter er klar igen.

Hvornår det sker, ved Søren Andreasen ikke. Et forsigtigt bud lyder dog på, at det kommer til at tage to-tre måneder at renovere kælderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Sygeplejerske på hospital i corona-alarm: - Jeg har aldrig oplevet sådan et sammenhold

Leder

Debatten om prisen for et menneskeliv må vente til bedre dage

Debatten er allerede i gang. Den om prisen for et menneskeliv. Den måtte uvægerligt komme, som den altid bør og gør, når staten enten går i krig, bygger stort eller blot overvejer at gøre det. Lige nu står vi foran den største sundhedsudfordring i mange, mange år med corona-krisen på vej mod sit forventlige højdepunkt her i Danmark. Så mens vi venter på stormen, så lever debatten om prisen for et menneskeliv på de sociale medier, i landets aviser og formentlig også ude i hjemmene. Den kommer selvfølgelig, fordi staten indtil videre er ved at pumpe 285 milliarder kroner ud til hjælpepakker, fordi både små og store virksomheder lukker og nogle bukker under for krisen. Så derfor er det helt naturligt, at debatten kommer. Men den kommer bare alt for tidligt. Inden du gør dig til deltager i den debat, så gør dig selv - og alle andre - den tjeneste at bruge nogle minutters tanker på følgende: Hvor meget er dit barn værd? Hvor meget skal staten bruge på at redde din ægtefælle i et spørgsmål om liv eller død? Og spørg dig selv, hvor mange kroner det skal koste at redde din bedste ven, hvis vedkommende har fået kræft? Når du har tænkt godt og grundigt over det, så er du langt bedre rustet til at deltage i debatten. Og du vil højst sandsynligt have fundet ud af, at der ikke kan sættes et prisskilt på den behandling, som skal redde dit barn, din ægtefælle, din bedste ven. Anderledes er det åbenbart, når man står på afstand og tænker på de mange milliarder af kroner, der lige nu bruges i Danmark - og endnu flere milliarder rundt om i hele verden. Når man står derude, og måske er virksomhedsejer eller besidder en aktiemajoritet i et firma, så er prisen meget høj. Det er utroligt nemt at sige, at det er mennesker uden følelser, der lige nu gerne vil debattere prisen for et liv. Men nogen skal starte debatten. Uanset om vi kan lide det eller ej, så er det jo et vigtigt spørgsmål. Det gælder også den dag, hvor vi ikke har corona, men kæmper med andre svære sygdomme, hvor prisen på medicin for at holde folk i live er himmelhøj. Debatten er vigtig, og den er svær. Især lige nu, hvor corona fylder det hele, hvor følelser blokerer for en saglig diskussion. Det er derfor ikke nu, debatten skal tages. Den skal gemmes til bedre dage, hvor der forhåbentligt er plads og tid til at gå i dybden med det meget svære spørgsmål; Hvad er prisen for et menneskeliv?

Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce