Annonce
Aarhus

Fuldt hus i de hvide test-telte: Ingen ledige tider før weekenden

Der er for alvor kommet gang i coronatestene i de hvide telte i Risskov. Foto: Jens Thaysen
Antallet af coronasmittede i Aarhus stiger og stiger. Vil man testes, må man ud på en køretur.
Annonce

AARHUS: Både chaufføren og passageren i den mørke Volvo stationcar havde mundbind på, da de kørte ind i køen til Rigspolitiet nationale testcentre i Aarhus.

De hvide test-telte ved Vejlby Risskov Hallen har længe stået halvtomme, men tirsdag formiddag var der en lind strøm af biler, gående og folk på cykel, der ønskede at lade sig teste for Covid-19.

Smittetallet i Aarhus er nærmeste eksploderet. I weekenden blev hele 50 århusianere testet positiv. Det er mange set i lyset af, at kun 518 århusianere er konstateret smittet med corona, siden virussen kom til landet i foråret. Og denne uge er begyndt værre, end den forrige sluttede, med hele 27 smittede på et enkelt døgn.

Annonce

Alt optaget i teltet

- Jeg har ingen symptomer, men jeg har været sammen med en gruppe venner, så jeg synes, at  det er en god idé at lade mig teste, fortæller Emma Christensen.

Det er fordi hun ikke føler sig syg, at hun står her i køen. Har man symptomer testes man i de hvide telte ved Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Og så har den 25-årige butiksansatte været hurtig. Århusianerne lader sig nemlig teste i en sådan grad, at der ikke er flere ledige tider i de hvide telte før på lørdag. Og skulle man få den idé at prøve at hoppe frem i test-køen ved at køre til en af nabokommunerne, kan man godt glemme den idé.

Ingen testtider i Aarhus før i weekenden. Foto: Jens Thaysen

I Randers kan man få en testtid  lørdag 15. august, i Horsens var der tirsdag ved middagstid en enkelt ledig tid fredag 14. august klokken 14.40, mens man i Randers kan komme til "allerede" onsdag 12. - altså om mere end en uge.

- Testcenteret i Risskov er dimensioneret til 850 personer om dagen, og vi kører med overkapacitet i øjeblikket, så vi er oppe mellem 1100 og 1250 tests om dagen, siger Bo Elbæk, der er leder af sundhedsberedskabet i Region Midtjylland.

Annonce

Test i sommerlandet

Det er ikke her og nu muligt at skrue op for kapaciteten.

- Vi har mulighed for at udvide, men det må vi ikke, for så kan laboratoriet ikke overholde de svartider det skal, siger Bo Elbæk.

Men hvad hvis man gerne vil testes, fordi man skal til en familiefest i weekenden og ikke vil smitte bedstemor?

- Vi har ledig kapacitet i "sommerplanen", altså i de biler, der kører rundt i sommerlandet, Ebeltoft og Djurs Sommerland for eksempel. Eller man kan vælge det åbne spor ved en af vores grænser; ved færgen i Grenå og i lufthavnen Tirstrup. Der kan man bare gå direkte ind uden at booke en tid. I alt har vi en ledig kapacitet på 20-25 procent, siger han.

På regionens hjemmesiden rm.dk kan man se, hvor og hvornår man kan blive testet der.

Testcentrene har åbent alle ugens dage, fra klokken 9 til 17.

Kan I ikke bare holde længere åbent?

- Prøverne bliver hentet og kørt til Statens Seruminstitut i København klokken 17, hvor de arbejder på at analysere dem hele natten, siger Bo Elbæk.

Annonce

En is og en podning

Folks lyst til at blive testet, tog, efter en lidt sløj start, for alvor til i løbet af sidste uge. Indtil da, har det været noget svingende, hvornår folk gerne ville testes.

- Vi kan se en kæmpe forskel på, om det er en regnvejrsdag eller om solen skinner. Når solen skinner, tager folk en is og en podning, siger Bo Elbæk.

Det Nationale Testcenter, er for folk, der ikke har symptomer på corona. Foto: Jens Thaysen

Emma Christensen erkender at hun måske ikke har været helt så forsigtig som, da corona-pandemien første kom til landet.

- Jeg er ikke en engel. Jeg har set vennerne og også givet et kram. Men jeg syntes, jeg har taget mine forholdsregler og sprittet af. Nu kan jeg ikke lede være med at være lidt bekymret, det tror jeg alle er inderst inde. Jeg troede egentlig coronaen var under kontrol, siger Emma Christensen.

Hun har endnu ikke selv iført sig mundbind.

- Det er lidt grænseoverskridende at tage mundbind på, for så bliver det pludselig meget virkeligt, siger hun.


Testcenteret i Risskov er dimensioneret til 850 personer om dagen, og vi kører med overkapacitet i øjeblikket, så vi er oppe mellem 1100 og 1250 test om dagen.

Bo Elbæk, leder af sundhedsberedskabet i Region Midtjylland.


Skulle man, modsat Emma Christensen og de andre, der lod sig teste i Risskov, føle sig syg med  symptomer på corona, kan man sagtens blive testet.

- Alle dem med symptomer, har vi masser af plads til på regionens sygehuse, siger Bo Elbæk.

Den totale kapacitet i regionen er på cirka 2500 daglige test.

Hvad så når der til november kommer en anden bølge, kan I så teste alle dem, der er brug for?

- Det forventer jeg, at vi kan længe inden den tid kommer – allerede i løbet af de næste par uger, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Mandagens coronatal: Smitten er lav i Aarhus, men tre områder trækker op

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Topscoreren, terrieren og keeperen var bedste AGF-spillere i Parken - mange andre tabte sutten i slutfasen

Annonce