Annonce
Aarhus

Fundamentet styrker fællesskabet

Fundamentet holder til på Karupvej i et lejemål med dagligstue, kontorer, terapirum og spisekøkken. Omkring 200 personer er tilknyttet Fundamentet i forskellige forløb. Derfor er man på udkig efter mere plads. Foto: Kim Haugaard

Steffen Rasmussen og Fundamentet har succes med at gentænke socialt arbejde. Søndag deltager han i Aarhus 2017s maratondebat, The Hypotheticals 2, som denne gang handler om fællesskab.

AARHUS: En sort hund tager imod med logrende hale i Fundamentets forkontor, der med retro-lampetter på væggene, stakke af dvd-film og en stor hjørnesofa mest af alt minder om en hyggelig dagligstue.

Lejemålet på bagsiden af Silkeborgvej tæller også to terapirum med massagebænke, et lille spisekøkken, et par kontorer og et stillerum. Her har Fundamentet haft til huse siden april sidste år, men de 'nye' rammer er allerede ved at være for trange for det hurtigt voksende non-profit initiativ, fortæller grundlægger Steffen Rasmussen på vej hen til kaffemaskinen.

- Vi har brug for flere behandlingsrum, så derfor er vi på udkig efter et større lejemål. Vi har omkring 200 mennesker igennem huset ad gangen i forskellige forløb. Vi har mange i behandling, vi har Borgerhjælp, hvor folk kan få hjælp til at få styr på deres økonomi eller får en bisidder. Derudover har vi alle de unge, som er i forløb hernede. Vi har omkring 80-90 frivillige og 15 ansatte nu, så der er pres på, forklarer han.

Men for at flytteplanerne kan realiseres, skal der også lige findes flere sponsorer. Endnu et vigtigt punkt på den sociale entreprenørs to do liste.

Steffen Rasmussen etablerede i 2013 Fundamentet, der hjælper sårbare og udsatte borgere i Aarhus. Organisationen gentænker socialt arbejde og har med succes gjort op med kassetænkning. Søndag deltager han i Aarhus 2017s debatrække The Hypotheticals, der denne gang handler om fællesskaber. Foto: Jens Thaysen

System frustration

Steffen Rasmussen fik ideen til Fundamentet for fire år siden i frustration over et system, som han kunne se ikke fungerede. Året efter slog Fundamentet dørene op.

- Jeg tog en beslutning ud fra mit mantra: Mit liv er ikke længere mit eget, det skal bruges til at gøre noget for andre. Jeg etablerede Fundamentet med et ønske om, at der ikke ville sidde så mange på værestederne 20 år fra nu, fortæller han.

Ønsket er med små skridt tættere på at blive opfyldt, for Fundamentet har succes med at hjælpe en masse sårbare og udsatte mennesker. En beregning fra Lind Invest, som er en af Fundamentets trofaste støtter, viser, at for hver investeret krone skaber Fundamentet en social og samfundsøkonomisk værdi på 13,65 kroner.

Men hvad er det I kan?

- Det, der gør, at vi er gode, er relationerne. Vi har tid til folk. Det er lige præcis der, at systemet har svigtet. I jobcentret sidder sagsbehandlere med alt for mange sager. De når ikke andet end at indkalde klienterne til næste møde. Det betyder, at folk ikke ofte nok kommer videre. Samtidig har du flere og flere med diagnoser, flere og flere hjemløse unge. Det er det uundgåelige kollaps, ridser Steffen Rasmussen op.

Foruden tid er terapi og for eksempel massage en vigtig del af Fundamentets metoder. For at starte i Fundamentet skal den unge være indstillet på at være med i terapiforløb. Det har organisationen haft rigtig gode erfaringer med.

- Det er det, der rykker mest. Der er så mange af de her sociale problematikker, der kunne løses med et fingerknips, siger Steffen Rasmussen og understreger sine ord med et knips.

- Der er bare nogle ting, systemet glemmer, såsom at terapi kan løse rigtig mange ting, som man ikke kan løse med en jobkonsulent eller en sagsbehandler. Derfor er terapien klart en af de største succeser, vi har haft i Fundamentet. Det er den, der gør, at folk holder op med at ryge hash eller stopper med at ligge derhjemme på grund af angst. Hvis man ikke kan få løst op for de her ting, kan man heller ikke få folk i uddannelse eller arbejde, siger han.

Derfor glæder han sig over, at Aarhus Kommune har taget nogle af de gode erfaringer til sig, og har indført gratis psykologhjælp for unge.

"Good people dissobey bad laws" (gode mennesker adlyder ikke dårlige love, red.) står der meget sigende på Steffen Rasmussens T-shirt. Hans oplevelse med systemet er, at det er alt for stift. Der er for lidt hensyn til den enkelte og for meget kassetænkning, mener han.

- Jeg har en indre iver for at gentænke det sociale arbejde. Det nuværende system har svigtet, og det bliver kun værre, medmindre man tør at gå ind og nytænke det, siger Steffen Rasmussen og fortsætter ivrigt:

- Det kræver, at man kigger på menneskerne og deres behov. Giver det mening, at man hele tiden skifter sagsbehandler? Eller er det det, at man er tryg ved én, der giver noget? Det er ikke alt, som kan passe ind i rammer og skemaer, siger han.

Hypotheticals 2

The Hypotheticals er en debat-række præsenteret af Aarhus 2017 og Clement Kjersgaard.

Søndag 21. maj kl. 13-21 er dagens tema: Er fællesskabet fortid?

Publikum kan møde: Jan-Werner Müller (tysk populismeprofessor), Guy Standing (professor i økonomi), Mehdi Mozaffari (professor i statskundskab), Carsten Jensen (forfatter og debatør), Tinna C. Nielsen (antropolog), Geeti Amiri (debatør om nydansk kvindekamp), Katja Iversen (president i 'Women Deliver'), Steffen Rasmussen (Fundamentet), Svend Brinkmann (professor i psykologi), Emma Holten (debatør), Knud Romer (forfatter og debattør) og Leny Malacinski (journalist på Weekendavisen).

Pris: Pris: 300 kroner, unge under 25 år: 50 kroner.

Fundamentet er en organisation for sårbare, udsatte eller blot fortvivlede borgere i Aarhus. Se mere på fundamentet.org.

Annonce

Debat om fællesskaber

Søndag er Steffen Rasmussen med i Aarhus 2017s maratondebat, The Hypotheticals, der denne gang handler om fællesskaber.

- Det fællesskab, vi har fokus på i Fundamentet, har sit udgangspunkt i, at man bliver løftet. Mange af de unges fællesskab er baseret på at gøre ting, man ikke skal. Vi erstatter dårlige fællesskaber med gode.

- Fundamentet er nærmest bygget op som en storfamilie, hvor alle er meget tætte. Det er et fællesskab, som kan inspirere og som man kan spejle sig i. Som ung var jeg vred, ensom og kæmpede med social angst. Senere fik jeg nogle venner, som jeg på det tidspunkt syntes var kedelige, for de var ikke specielle at se på. Men de var troværdige, loyale og rolige. Jeg spejlede mig i dem og det smittede af på mit væsen. Det at sætte folk sammen med nogen, som er gode for dem, kan ændre et helt liv, fortæller Steffen Rasmussen.

Mange af de udsatte og sårbare unge, som kommer i Fundamentet står uden for fællesskabet.

- De har om nogen brug for fællesskab. Her får de empatien og omsorgen. Det giver folk en følelse af, at fællesskabet kan give et løft, siger Steffen Rasmussen.

I næste måned skal han mødes med innovationsminister Sophie Løhde (V) for at fortælle hende om Fundamentets resultater og erfaringer.

- Det er fint, at politikerne gerne vil innovere, men hvis de gør det ud fra en præmis om, at folk er dovne og skal presses ud i arbejde, så taber de bare endnu flere. Jeg håber, at jeg kan præsentere hende for nogle tal, for det er noget, politikere forstår. Jeg vil vise, at vi har haft succes i Aarhus med at arbejde ud fra præmissen, at folk gerne vil. Vise, at vi har et alternativ, der fungerer, siger Steffen Rasmussen.

Debatten The Hypotheticals 2 finder sted på Aarhus Teater, søndag kl. 13-21.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce