Annonce
Danmark

Funding analyserer: Er der et nyt radikalt parti på vej?

Ordet krise er ikke længere dækkende for situationen i Radikale Venstre. Partiet står og kigger ned i afgrunden. Den gode nyhed er, at de endnu ikke har kastet sig ud i intetheden. Den dårlige er, at de stadig kan nå det.

Stemningen i Radikale Venstre er sjældent set fjendtligt, og man skal være hurtig til at dukke sig, hvis ikke man vil rammes af de mange giftpile, der lige nu flyver gennem luften på de sociale medier.

Den seneste uge har der således udspillet sig en regulær facebook-krig i det gamle husmandsparti. Første skud lød, da Ida Auken rejste sig fra sin stressramte sygeseng og begik det, der bedst kan betegnes som et karaktermord på Sofie Carsten Nielsen.

Annonce

Med alt den præcision, der ligger i et forberedt facebook-opslag sigtede Auken efter hjertet, og meget tyder på, at hun ramte. Anklagen lød, at Sofie Carsten Nielsen løj overfor folketingsgruppen og offentligheden, når hun gav indtryk af, at hun ikke kendte til Morten Østergaards mange metoo-sager før sent sidste uge. Ida Auken havde selv – skrev hun – informeret Sofie Carsten Nielsen om en episode tilbage i juni måned 2017.

Herfra eskalerede det hurtigt. Sofie Carsten Nielsen returnerede prompte ilden på Facebook. Hun var ”rasende” over Ida Aukens angreb, som hun kaldte ”falske påstande”, og som hun anså som ”et forsøg på at destabilisere partiet”.

Men angrebet virkede. Sofie Carsten Nielsen har et forklaringsproblem. Det stod tindrende klart, da B.T. torsdag fik fat i en sms, Sofie Carsten Nielsen havde sendt til Ida Auken kort efter, at den sygemeldte klimaordfører havde postet sit angreb på Facebook.

- Jeg kan af et ærligt hjerte sige, at det har du aldrig fortalt mig om. Vi har talt om mange gange, at Morten var klam, at han har taget dig på røven fx, stod der angiveligt i sms’en.

Sofie Carsten Nielsens fokus i beskeden er, at det ikke passer, at Ida Auken kontaktede hende med en konkret sag. Men samtidig anerkender hun altså, at hun udmærket vidste, at Morten Østergaard var en ”klam” fyr, der gik og tog kvinder på numsen.

Og det er essensen af angrebet mod hende. Det handler om Sofie Carsten Nielsen moralske habitus. Hvordan kunne hun, med den viden hun havde, stille sig bag Morten Østergaard? Hvordan kunne hun samtidig tordne mod sexisme i medierne? Hvorfor tvang hun ham ikke til at bekende sine synder? Hvorfor sagde hun, at hun var chokeret, da det kom frem, at der var tre yderligere personalesager på Morten Østergaard?

Det siger meget om giftigheden i Radikale Venstre, at en privat sms mellem to mennesker ender i medierne. Det kræver ikke den store uddannelse ud i politiske analyser at gennemskue, hvem der har haft en interesse i at lade beskeden sive. Det her er krig, og dialog er ikke længere på bordet. Man går efter at smadre Sofie Carsten Nielsen.

Eskaleringen er meget voldsom, og det hele er nu blevet så personligt, at det er svært at se en vej tilbage. Krigen må kæmpes til ende, og så må man se, hvem der står oprejst, når det er overstået – og om partiet i processen er blevet ødelagt.

Den foreløbige kulmination kommer denne søndag. Sofie Carsten Nielsen har indkaldt folketingsgruppen til krisemøde. Her må det formodes, at hun redegør for sit syn på sagen, og at der efter en debat kommer en runde, hvor medlemmerne rejser sig op og enten erklærer deres støtte til den politiske leder eller det modsatte. Altså en form for tillidsafstemning.

De fleste kilder i Radikale Venstre regner ikke med, at Sofie Carsten Nielsen kommer til at tabe denne afstemning. Snarere tværtimod er oplevelsen, at Carsten Nielsen har cementeret sin position i Folketingsgruppen, hvor hun for en uge siden fik 12 ud af 16 stemmer, da hun var i kampvalg om lederposten mod Martin Lidegaard.

Mange af folketingsgruppens medlemmer har således ikke set med milde øjne på Ida Auken og Jens Rohdes angreb på Facebook. De ser det ligesom Sofie Carsten Nielsen som partiskadelig virksomhed, og overfor det har de meget lille tolerance.

Det er derfor også svært at se, hvilket spil det er, Rohde og Auken har gang i. Hvad er det, de håber at få ud af angrebene? Det oplagte bud er selvfølgelig, at de går efter at vælte Sofie Carsten Nielsen. Det har de som udgangspunkt ikke flertallet til, så skal det lykkes, skal Sofie Carsten Nielsens troværdighed ødelægges i en grad, hvor hun ikke har noget andet valg end at trække sig.

Men der er vi ikke endnu. Hun har et klart flertal i folketingsgruppen, og både hovedbestyrelsen og det kommunal bagland har erklæret deres tillid.

Lige nu er det mest sandsynlige derfor, at udfordrerne kommer til kort. Og hvad sker der så? Mange i partiet mener, at både Auken og Rohde har brændt deres broer og må forlade partiet. Nogle gætter på, at Martin Lidegaard vil blive sat ned på bagerste række, hvilket måske også kan få ham til at rive medlemsblanketten i stykker.

Og det åbner op for et scenarie, der er lige så spekulativt, som det er interessant. Kan konsekvensen af det, vi er vidne til lige nu, blive, at der opstår et nyt parti? Kunne Jens Rohde og Martin Lidegaard finde på at stifte deres egen version af Radikale Venstre?

Det skulle i så fald være et inspireret af det, Radikale Venstre engang var. Et midtersøgende parti, der kan samarbejde med begge fløje. Også på udlændingepolitikken.


Det kan bestemt ikke afvises, at der er en berettigelse for et nyt gammelt Radikale Venstre. Og kan man samle navne af den kaliber om projektet, er det på ingen måder urealistisk, at partiet kan opnå valg til Folketinget.


Lader man spekulationerne få endnu mere frit løb, kunne man koble navne som Lars Løkke Rasmussen og den tidligere politiske ordfører i Liberal Alliance Christina Egelund til et sådan projekt.

Ender det der - og vi roder som sagt rundt i kaffegrumsen - vil konsekvenser for Radikale Venstre blive gigantiske.

Det kan bestemt ikke afvises, at der er en berettigelse for et nyt gammelt Radikale Venstre. Og kan man samle navne af den kaliber om projektet, er det på ingen måder urealistisk, at partiet kan opnå valg til Folketinget.

Sandsynligheden for en kæmpe åreladning af radikale stemmer er derfor overhængende. Vi taler om noget, der virkelig vil kunne mærkes. Blot for at illustrere, at selvom det ser svært ud for Radikale Venstre lige nu. Så kan det nemt blive endnu værre.

Annonce
Annonce
Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

AGF For abonnenter

En mandag aften på kunstgræs i Silkeborg: Måske er det i virkeligheden en af sæsonens sværeste opgaver for AGF?

Sport

Barndomsby i sorg over Chris Ankers død

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Alarm 112

Falske penge i Østjylland: Politiet bringer en advarsel

Byudvikling For abonnenter

Den store udfordring: Aarhus Ø må nøjes med busser, mens politikere drømmer videre om en førerløs fremtid

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Danmark

Ufarlig bakterie kan stoppe verdens mest effektive dræbermaskine

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Store drømme for Pier 3 på Aarhus Havn: Det sidste ubebyggede område mellem by og bugt skal tilhøre os alle

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

Østjylland

Leif lægger jord til naturpleje-projekt: Græssende køer skal skabe bedre liv for insekter, planter og en truet sommerfugl

Byudvikling For abonnenter

Håndværkere boede ulovligt på industrigrund: Kommunen blev advaret - men førte ikke tilsyn

Sport

Aarhus Fremad og Brabrand spiller lige op med de økonomiske muskelhunde: Useedede på bankkontoen, men klare i spyttet på banen

Annonce