Annonce
Aarhus

Fup eller fakta: Avisen trykprøver valgløfter om flere sygeplejersker på hospitaler

Både Venstre og Socialdemokratiet lover flere varme hænder på hospitalerne. Men kan løfterne gøres til virkelighed? Foto: Michael Bager
Venstre vil bane vej for 2.000 flere sygeplejerskeelever, og Socialdemokratiet lover ansættelser af 1.000 nye sygeplejersker. Men er løfterne bluff eller realiteter? Det har vi spurgt to professorer om.

AARHUS: Flere sygeplejersker og flere sygeplejerskeelever.

Det er to af de valgløfter, som Venstre og Socialdemokratiet gang på gang lancerer i valgkampen før det kommende Folketingsvalg.

Begge partier har præsenteret udspil med det mål at skaffe flere sygeplejersker til landets hospitaler.

Men holder løfterne fra Venstre og Socialdemokratiet vand?

Århus Stiftstidende har fået to professorer til at sætte realiteterne i løfterne under lup.

Venstres strategi

Venstre vil øge optaget på sygeplejerskeuddannelsen.

Udgangspunktet er, at der over de næste år kan optages 2.000 flere studerende.

- Man kan godt optage flere studerende ad åre. Tidsperspektivet er beskrevet i skitsen til sundhedsplanen fra Venstre. Der skal årligt optages 150 flere: Altså 150 det første år - 300 år det andet år og så videre. Men så skal de lige gennem studiet - og så skal der tages højde for frafald. Så det er lidt svært at sige hvornår, de reelt er på sygehusafdelingerne, forklarer professor Jakob Kjellberg fra Vive, det nationale forsknings- og analysecenter for Velfærd.

Professor Mickael Beck fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet peger også på, at der er et længere tidsperspektiv i Venstres plan.

- Hvis der skal uddannes 2.000 flere nye sygeplejersker, så vil det tage en årrække at få det gjort. Lige nu er der en afgang af sygeplejersker fra arbejdsmarkedet, så der umiddelbart ser ud til at være mangel. Der bliver formodentligt endnu større mangel på sygeplejersker, medmindre vi kan holde nogle af dem længere på arbejdsmarkedet, vurderer Mickael Beck.

Socialdemokratiets kurs

Socialdemokratiet vil ansætte 1.000 flere sygeplejersker.

Socialdemokratiet mener, at bedre arbejdsvilkår vil trække frafaldne sygeplejersker tilbage på hospitalerne.

- Lige nu er der meget lille arbejdsløshed blandt sygeplejersker, og der er flere steder, hvor de har svært ved at rekruttere sygeplejersker. Så på kort sigt er det ganske vanskeligt at ansætte flere sygeplejersker, understreger professor Mickael Beck fra Aarhus Universitet.

Professor Jakob Kjellberg fra Vive, det nationale forsknings- og analysecenter for Velfærd, ser ingen muligheder for uden videre at finde 1.000 nye sygeplejersker.

- Der er ikke ledige sygeplejersker. Så her og nu-løsninger kræver lavere afgang fra faget, eller at flere går op i tid, understreger han.

Et spørgsmål om tid

Over halvdelen af alle sygeplejersker arbejder ikke på fuld tid.

Både Venstre og Socialdemokratiet ser muligheder i at få flere sygeplejersker op tid - og på den led øge tilstedeværelsen af sygeplejersker på hospitalerne.

Det er ikke en ny strategi. Den har landets regioner forfulgt siden 2013, og deres mål er at få 80 procent af de ansatte på fuld tid.

Men over en femårig periode er det kun lykkedes at få en procent flere ansatte på fuld tid.

- Selvom der er en svag tendens til, at flere sygeplejersker arbejder fuld tid, så kræver det stadig, at vi kan fastholde dem på arbejdsmarkedet længere tid. Det dokumenteres blandt andet af analysen "Udviklingen i sygeplejersker på fuldtid og deltid, 2007-2018" lavet af Dansk Sygeplejeråd, påpeger Mickael Beck.

Jakob Kjellberg forklarer, at der ikke er registreret erfaringer med hurtige løsninger, som kan reducere afgangen fra faget eller få flere sygeplejersker til at gå op i tid.

- Vi kender ikke til metoder, som tidligere har givet sådanne resultater, understreger han.

Lige nu er der meget lille arbejdsløshed blandt sygeplejersker, og der er flere steder, hvor de har svært ved at rekruttere sygeplejersker. Så på kort sigt er det ganske vanskeligt at ansætte flere sygeplejersker.

Mickael Beck, professor, Aarhus Universitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

To mænd varetægtsfængslet for drabsforsøg og medvirken til drabsforsøg ved Paludan-demonstration

Klima

Grønne busser brager frem i Kina

112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce