Annonce
Randers

Fussingø lagde skovbund til en vandretur for begyndere

Veninderne Annette Zahl Larsen (tv) og Tina Bjerregaard var med på begynderkursus i vandring i Fussingø, og de fik en hel del gode fif med hjem. Foto: Lone Hammer Sørensen
Et kursus i at lære at undgå vabler, at snøre støvlerne korrekt og at vælge de rigtige lag tøj, så vandreturen bliver en succes, blev holdt i lørdags i silende regn i Fussingø.
Annonce

Fussingø: Begynderkursus i vandring. Tænker du, hvorfor dog det? Er der ikke ganske enkelt bare at hoppe i nogle vandrestøvler, passende påklædning og så komme igang? Hvis du reagerer sådan, er du ikke alene. Men faktisk handler kurset om, hvordan almindelige mennesker kan få mod på at gå ud i naturen og få en masse frisk luft, god motion og samtidig undgå vabler, kolde fingre og sovende tæer.

For der er gode råd, fif og vejledning at finde på begynderkurset i vandring.

Sådan et kursus blev udbudt lørdag 18. januar af Østjysk Outdoor. Bag navnet gemmer to kammerater fra Randers sig, Rasmus Tovgaard Kjeldsen og Kristian Hjorth Bach Madsen, og makkerparret har faktisk lavet vandreture og begynderkursus for henholds vis 700 vandrere og 60-70 personer i 2019.

Kurset varer fem timer, indeholder teori, teknik, lidt forplejning og en vandretur. Og hver deltager betaler 399 kroner for friluftsoplevelsen.

Alle syv deltagere i dag er kvinder, og det er lidt atypisk, forklarer Rasmus Tovgaard Kjeldsen.

- Der er plads til maksimalt otte-ti stykker. Så er der tid til at tale om individuelle problemstillinger eller spørgsmål, siger kursuslederen, der tilføjer, at der plejer at være fire-fem mænd med.

Rasmus Tovgaard Kjeldsen står for kursusvirksomheden Østjysk Outdoor og byder på teori, teknik og vandreture. I lørdags var der syv deltagere, alle kvinder, med på tur i Fussingø. Foto: Lone Hammer Sørensen
Annonce

Hygge i madpakkelyet

Ideen om at lære fra sig udi vandringens kunst, opstod da makkerparret arbejdede i forretningen Friluftland, da den åbnede i Randers.

- Og i dag er det blevet en bibeskæftigelse, jeg læser e-handel på Erhvervsakademi Aarhus, og det kombineres meget godt ved at jeg får brug for salg og markedsføring ved kurserne, siger han.

Han elsker selv friluftslivet og så en nicheforretning i at lave kurser og guidede ture rundt i landet.

Lørdag brugte han først et par timer i læ for regnen ved madpakkelyet på Damagerpladsen i Fussingø med at fortælle kursusdeltagerne om strømper og materialer, sko og støvler, syntetisk eller læder, snøring af fodtøj, forebyggelse og behandling af vabler, valg og brug af vandrestave og vandring med rygsæk.

Derefter var der lidt kaffe og forplejning, inden turen gik ud i skoven på en ti kilometers rute.

Annonce

Vandreglade veninder

Et venindepar, der med glæde har betalt pengene for kurset og allerede har fået en hel del ud af det, er Annette Zahl Larsen fra Spentrup og Tina Bjerregaard fra Randers.

- Jeg er med for at få mere at vide om at vandre. Jeg har mand og tre drenge i alderen fire, fem og otte år, og vi vil gerne vandre noget mere. Vi er i Sverige på sommerferie 14 dage om året, og her får vi gået noget. Jeg har fået en hel del at vide om grej, og det var noget, jeg ikke vidste i forvejen, siger Annette Zahl Larsen, der også har fundet ud af, hvilken type vandrestøvle, hun skal have købt sig.

- Jeg havde egentligt troet, at jeg skulle have mig en smart, let vandresko i en pæn farve, men har nu bestemt mig for, at købe en læderstøvle, af mellemklassen, der hverken er for tung eller for let. Og slet ikke se på, om den er smart, siger hun.

- Og jeg vil også gerne vandre mere. Både med min mand og vores to børn på to og syv år, men også gerne med min mand alene. Jeg vil gerne undgå de mest dumme ting fra starten, det kan man da lige så godt. Og jeg har allerede fået et rigtig godt råd om snøring af mine nye støvler, som jeg fik af min mand i julegave. Jeg gav også ham et par, det var helt tilfældigt, for ingen af os havde skrevet vandrestøvler på ønskesedlen, griner Tina Bjerregaard.

Der hygges i læ for regnen på kurset, hvor syv deltagere, alle kvinder, var med. Foto: Lone Hammer Sørensen
Annonce

Ud at gå i naturen

De to kvinder er vilde med at komme ud, nyde naturen, få frisk luft og nogle kilometer i benene.

De har også planer om at vandre sammen, måske også med deres familier, men også gerne uden, kun de to sammen.

- Man taler så godt, når man går. Det er noget helt specielt at gå en tur sammen i naturen, lyder det fra venindeparret.

At gåture i naturen griber om sig har Rasmus Tovgaard Kjeldsen forlængst opdaget:

- På begynderkurset i vandring får vores deltagere en uafhængig rådgivning, og vi sortere salgsgas fra virkeligheden og fortæller, at det ikke altid er de dyre produkter, der er bedst. Vi oplyser om, hvad man skal kigge efter, og hvad man skal være skeptisk over for. Vandring, som efterhånden er en nationalsport, er som så meget andet, ligetil, men med tips, teknikker og en god baggrundsviden, får man meget mere ud af det, siger han.

Kursusholderen Rasmus Tovgaard Kjeldsen havde valgt at holde et par times teori og tekniksnak på pladsen Damager i Fussingø, hvor der var et madpakkehus, der gav ly for regnen. Foto: Lone Hammer Sørensen
I stedet for at gå på café, så vil veninderne her ligeså gerne ud i naturen for at vandre. Både med deres mænd og børn, men også gerne uden. Foto: Lone Hammer Sørensen
To meget forskellige ting beskæftiger kursusleder Rasmus Tovgaard Kjeldsen sig med. Til hverdag læser han e-handel på Erhvervsakademi Aarhus og sidder bag en skærm, og som bibeskæftigelse arrangerer han vandreture og kurser i vandring. Foto: Lone Hammer Sørensen
Ud at få frisk luft og nogle kilometer i benene. Foto: Lone Hammer Sørensen
Veninderne Annette Zahl Larsen fra Spentrup og Tina Bjerregaard fra Randers har planer om at vandre noget mere i 2020. Foto: Lone Hammer Sørensen
Gode råd og vejledning til påklædning, vandrestøvler og guidede ture er Rasmus Tovgaard Kjeldsen blandt andet leveringsdygtig i. Foto: Lone Hammer Sørensen
Der er allerede planlagt otte kurser i vandring i år med Rasmus Tovgaard Kjeldsen og hans ven Kristian Hjorth Bach Madsen, der sammen står for Østjysk Outdoor. Foto: Lone Hammer Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce