Annonce
Navne

Fylder 50 år: Hun skød sangkarrieren i gang med en skandale

Britisk-franske Charlotte Gainsbourg har både udgivet album og medvirket i spillefilm. Blandt andet har hun haft hovedrollen i "Jane Eyre" fra 1996 på engelsk og "Fantine" i en fransk tv-udgave af "Les Miserables" fra 2000. Størstedelen af sit liv har hun brugt i Frankrigs hovedstad, men efter sin søsters tragiske dødsfald flyttede hun familien til New York. Arkivfoto: Brynn Anderson/Ritzau Scanpix
Som datter af en ikonisk sanger var der tidligt fart over feltet for Charlotte Gainsbourg, der efter omstridt sang ville være performer. Onsdag 21. juli fylder hun 50 år.

50 ÅR: Da Charlotte Gainsbourg var 12 år, debuterede hun som sanger. Det var dog langt fra en stilfærdig begyndelse.

Hendes kendte far, den ikoniske franske sanger Serge Gainsbourg, bad sin datter synge med på en af sangene fra sit nye album. Titlen var "Lemon Incest". Og selv om sangen efter sigende ikke har noget med incest mellem de to at gøre, skabte hele seancen røre i Frankrig.

Serge Gainsbourg var nemlig kendt som en kvindebedårer, der ofte legede med grænser. Så den provokerende titel og en opsigtsvækkende musikvideo med far og datter på en seng fik alligevel flere franskmænd til at protestere. Det endte da også med, at han offentligt måtte forsikre nationen om, at det altså ikke var virkeligt.

Annonce

Det gik ikke uden far

For Charlotte Gainsbourg var det dog en fin oplevelse at synge med på farens album.

- Det var en meget ren sang om en fars kærlighed til sin datter og en datters kærlighed til sin far. Titlen var nok provokerende, men de ord, vi sang, var meget uskyldige. Jeg elsker min far højt, og han elsker mig højt, så det var sådan set bare det, vi sang, har Charlotte Gainsbourg tidligere fortalt i et interview med Magazine om sin skandaleramte sangdebut.

Begge Charlotte Gainsbourgs forældre var kendte ansigter. Moren er den engelske sangerinde og skuespillerinde Jane Birkin og faren franske Serge Gainsbourg. Derfor lå den kunstneriske vej også klar for den britisk-franske sanger og skuespillerinde, der onsdag 21. juli fylder 50 år.

Hun udgav sit første album i eget navn, "Charlotte For Ever" (1986). Det var skrevet af hendes far. Der skulle dog gå 20 år, før hun udkom med endnu et album. Det skyldtes, at hendes far døde, da hun var 19 år.

Hun har tidligere fortalt, at hun "ikke følte, at hun var noget rent musikalsk uden sin far".

Annonce

Hun mistede de vigtigste

I mellemtiden trådte hun ind på skuespillerscenen. Blandt andet har hun medvirket i Lars von Triers "Antichrist" (2009). For den præstation modtog hun prisen for bedste skuespillerinde ved filmfestivalen i Cannes i 2009.

I 2011 udkom Gainsbourgs femte album. Denne gang havde hun selv ført pennen. Og teksterne var overvejende på fransk. Det var grænseoverskridende for hende at lave. Men ikke desto mindre en sejr, har hun udtrykt.

Som datter af sanger- og skuespillerparret Jane Birkin og Serge Gainsbourg har Charlotte Gainsbourg begået sig både på fransk og engelsk i sin sang- og skuespillerkarriere. Fem album og en lang række film er det blevet til for stjernen, der 21. juli fylder 50 år. Arkivfoto: Yohan Bonnet/Ritzau Scanpix

Faren var den vigtigste person og musikalske inspiration i hendes liv. Og da han døde, skulle hun finde eget fodfæste.

Endnu en stor tragedie ramte Gainsbourg, da hun i 2013 mistede sin storesøster. Hun døde efter fald fra et vindue på fjerde sal i sin lejlighed i Paris.

Det fik Gainsbourg til at rykke teltpælene op og flytte familien til New York. Selv om hendes hjerte var i Paris, kunne hun ikke bo der længere, fordi det mindede hende om de personer, hun havde mistet. I særdeleshed søsteren.

Charlotte Gainsbourg danner par med den franske instruktør og skuespiller Yvan Attal. De har sammen tre børn.

/ritzau/

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midttrafiks formand om billetsnydere: - Jeg har svært ved at tro, det skulle være rigtigt, at så mange ikke betaler for turen

Østjylland For abonnenter

Forældre nægtede at sende deres børn på kæmpeskole 15 kilometer væk: Nu har de skabt deres egen friskole

Aarhus

Afstemning - du bestemmer: Skal vi tjekke op på de hylende tog eller rådden cykelkultur?

Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Uddannet: Otte mand klar til datateknikken

Østjylland

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Debat For abonnenter

Rådmand og politi må finde en løsning på balladen på Aarhus Ø

Erhverv

Var på fallittens rand: Århusiansk spilfirma sælger for halv milliard kroner

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Aarhus

Kedelig førsteplads: Aarhus topper corona-barometer

Annonce