Annonce
Navne

Fylder 80 år: Hanoi Jane skaber stadig overskrifter

Den amerikanske skuespiller Jane Fonda fylder 80 år torsdag 21. december. Foto: Scanpix

Jane Fonda har kæmpet for både hårde politiske mærkesager og for at forblive evigt smuk. Nu forsøger hun at hjælpe kvinder til ikke at finde sig i sexovergreb.

Den amerikanske skuespiller Jane Fonda kan på sin 80-års fødselsdag torsdag 21. december se tilbage på et liv propfyldt af modsætninger.

Hun har været hardcore politisk aktivist og feminist, men også succesrig aerobicinstruktør i spandex og brugt plastikkirurgi som vej til forlænget ungdom.

For nylig stod hun frem og beklagede, at hun ikke tidligere havde fortalt om filmproducenten Harvey Weinsteins overgreb, som hun havde kendt til fra kolleger i et års tid. Hun fortalte også, at hun selv blev misbrugt som barn, er blevet voldtaget og har prøvet at blive fyret, fordi hun ikke ikke ville gå i seng med sin chef. Afsløringer, som hun håber vil støtte mange flere kvinder i at stå frem med deres historier.

Selv blev hun født direkte ind i filmkulisserne som datter af en af Hollywoods helt store skuespillere, Henry Fonda. Det forkrampede forhold til Henry Fonda, der løj om morens selvmord på et sindssygehospital, da Jane var barn, løb som en mærkbar understrøm gennem deres fælles film "Vores sensommer". Her portrætterede de et belastet far-datter-forhold. Filmen gav Henry Fonda karrierens eneste Oscar kort før hans død.

Selv har Jane Fonda modtaget Oscars for både thrilleren "Klute" og siden Vietnam-filmen "Coming Home".

Vietnamkrigen optog hende også stærkt privat. I 1972 tog hun til Hanoi og propaganderede for det kommunistiske styre i Nordvietnam. På et berømt billede er hun fotograferet smilende på nordvietnamesisk antiluftskyts. Hendes kontroversielle holdninger affødte øgenavnet "Hanoi Jane". Men hun fortsatte sin politiske kamp mod blandt andet Irak-krigen og den usle behandling af indianerne.

I 1992 indstillede hun filmkarrieren, men genoptog den opsigtsvækkende igen som 65-årig. Senest har hun især markeret sig med Netflix-komedieserien "Grace and Frankie" sammen med den jævnaldrende Lily Tomlin. Serien om to meget forskellige ældre kvinder, hvis liv knyttes ufrivilligt sammen, da deres mænd forelsker sig i hinanden, har givet de to kvinder klædelig mulighed for at ironisere over deres eget offentlige image og kvinders aldring.

Fonda er mor til to og har været gift tre gange, senest med mediemogulen Ted Turner.

Annonce

Jane Seymour Fonda

Født 21. december 1937. Datter af skuespilleren Henry Fonda og søster til skuespilleren Peter Fonda.Amerikansk skuespiller, men fra 1980'erne desuden forfatter til flere bøger og producent af videofilm med sit motionsprogram "Jane Fonda Workout".

Har vundet en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle i 1971 med "Klute" og i 1978 med "Coming Home".

Gift - og skilt - tre gange: Med den franske filminstruktør Roger Vadim 1965-1973 - de har sammen datteren Vanessa Vadim. Med den amerikanske politiker Tom Hayden 1973-1990 - de har sammen sønnen Troy Garity. Og endelig 1991-2001 med Ted Turner, der er grundlægger af tv-stationen CNN.

80 år, men stadig frisk: Jane Fonda. Foto: Scanpix
To koryfæer i en omfavnelse: Robert Redford og Jane Fonda. Foto: Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronavirus: Nye patienter testet på Aarhus Universitetshospital

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce