Annonce
Navne

Fylder 80 år: Hanoi Jane skaber stadig overskrifter

Den amerikanske skuespiller Jane Fonda fylder 80 år torsdag 21. december. Foto: Scanpix

Jane Fonda har kæmpet for både hårde politiske mærkesager og for at forblive evigt smuk. Nu forsøger hun at hjælpe kvinder til ikke at finde sig i sexovergreb.

Den amerikanske skuespiller Jane Fonda kan på sin 80-års fødselsdag torsdag 21. december se tilbage på et liv propfyldt af modsætninger.

Hun har været hardcore politisk aktivist og feminist, men også succesrig aerobicinstruktør i spandex og brugt plastikkirurgi som vej til forlænget ungdom.

For nylig stod hun frem og beklagede, at hun ikke tidligere havde fortalt om filmproducenten Harvey Weinsteins overgreb, som hun havde kendt til fra kolleger i et års tid. Hun fortalte også, at hun selv blev misbrugt som barn, er blevet voldtaget og har prøvet at blive fyret, fordi hun ikke ikke ville gå i seng med sin chef. Afsløringer, som hun håber vil støtte mange flere kvinder i at stå frem med deres historier.

Selv blev hun født direkte ind i filmkulisserne som datter af en af Hollywoods helt store skuespillere, Henry Fonda. Det forkrampede forhold til Henry Fonda, der løj om morens selvmord på et sindssygehospital, da Jane var barn, løb som en mærkbar understrøm gennem deres fælles film "Vores sensommer". Her portrætterede de et belastet far-datter-forhold. Filmen gav Henry Fonda karrierens eneste Oscar kort før hans død.

Selv har Jane Fonda modtaget Oscars for både thrilleren "Klute" og siden Vietnam-filmen "Coming Home".

Vietnamkrigen optog hende også stærkt privat. I 1972 tog hun til Hanoi og propaganderede for det kommunistiske styre i Nordvietnam. På et berømt billede er hun fotograferet smilende på nordvietnamesisk antiluftskyts. Hendes kontroversielle holdninger affødte øgenavnet "Hanoi Jane". Men hun fortsatte sin politiske kamp mod blandt andet Irak-krigen og den usle behandling af indianerne.

I 1992 indstillede hun filmkarrieren, men genoptog den opsigtsvækkende igen som 65-årig. Senest har hun især markeret sig med Netflix-komedieserien "Grace and Frankie" sammen med den jævnaldrende Lily Tomlin. Serien om to meget forskellige ældre kvinder, hvis liv knyttes ufrivilligt sammen, da deres mænd forelsker sig i hinanden, har givet de to kvinder klædelig mulighed for at ironisere over deres eget offentlige image og kvinders aldring.

Fonda er mor til to og har været gift tre gange, senest med mediemogulen Ted Turner.

Annonce

Jane Seymour Fonda

Født 21. december 1937. Datter af skuespilleren Henry Fonda og søster til skuespilleren Peter Fonda.Amerikansk skuespiller, men fra 1980'erne desuden forfatter til flere bøger og producent af videofilm med sit motionsprogram "Jane Fonda Workout".

Har vundet en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle i 1971 med "Klute" og i 1978 med "Coming Home".

Gift - og skilt - tre gange: Med den franske filminstruktør Roger Vadim 1965-1973 - de har sammen datteren Vanessa Vadim. Med den amerikanske politiker Tom Hayden 1973-1990 - de har sammen sønnen Troy Garity. Og endelig 1991-2001 med Ted Turner, der er grundlægger af tv-stationen CNN.

80 år, men stadig frisk: Jane Fonda. Foto: Scanpix
To koryfæer i en omfavnelse: Robert Redford og Jane Fonda. Foto: Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Oversvømmelser fortsætter: Veje i det vestlige Aarhus lukket i 14 dage

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Annonce