Annonce
Fødselsdage

Fylder 85 år: Et liv i kulturens tjeneste

Lone Bastholm (tv), der her er fotograferet sammen med forhenværende nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen, fylder 85 år. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Som redaktør, kultur- og presseråd og skuespilchef har Lone Bastholm været vidt omkring i det danske kulturliv. Onsdag 11. september fylder hun 85 år.

85 Lone Bastholm, der begyndte som danserinde på Pantomimeteatret i Tivoli i København, har bestridt adskillige poster i dansk kulturliv. Fra hendes cv bør nævnes skuespilchef ved Det Kongelige Teater, sceneinstruktør, kultur- og presseråd ved den danske ambassade i Paris samt programchef og kulturredaktør på TV2.

I årene omkring 1960 uddannede hun sig til skuespiller ved Odense Teaters elevskole. Privatlivet bragte hende til Norge, hvor hun begyndte at studere teaterhistorie, og denne viden samt en glimrende formidlingsevne førte til en redaktørpost i "Dramatisk Forum" i Danmarks Radio og til instruktøropgaver. Ikke mindst af værker som "Tribadernes nat" af den svenske dramatiker P.O. Enquist, som hun var gift med i årene 1980-1994.

I perioden 1978-1986 var hun skuespilchef på Det Kongelige Teater. En post med tradition for øretæver, men som hun forstod at bestride med kløgt og arbejdsomhed. Hun forlod teatret efter otte år for at blive kultur- og presseråd ved den danske ambassade i Paris, den by, hun elsker mest af alle. Efter to år vendte hun tilbage til Danmark som programchef og senere kulturredaktør på det dengang nye TV2, 1988-2000, hvor seerne måske husker hendes vidende fremtoning, når hun selv præsenterede "Scene 22.30".

Med et professionelt liv inden for scenekunsten prøver Lone Bastholm stadig at holde sig à jour med, hvad der foregår i den verden, selv om hun med årene er blevet mere selektiv.

Bastholm, der fylder 85 år onsdag 11. september, nyder at have tid til at læse og fordybe sig i emner, der gør hende lidt klogere på livet.

- Selv om man er gammel, er det et must at holde sig orienteret om den verden, der omgiver én – både her og i udlandet. Der er nok både at glædes og græmmes over og grine ad, siger hun i anledning af 85-årsdagen.

Hun er født i Julianehåb, Grønland, hvor hendes forældre arbejdede som læge og sygeplejerske, og i de senere år har det især været Grønland, der har optaget hende – ikke mindst er hun fascineret af polarforskerne Knud Rasmussen og Fridtjof Nansen, som hun har holdt flere foredrag om.

I de seneste par år har hun været glad for at få oversættelsesarbejde fra svensk til dansk.

- Det er inspirerende at arbejde med sproget – også når man f.eks. rejser.

Udover Norden er hendes foretrukne land Frankrig, hvor hun holder meget af at opholde sig.

- Der har jeg livslange venskaber, der er med til at holde de små grå levende.

- Alt i alt må jeg sige, at det endnu ikke er så slemt at være gammel, men det er skræmmende at blive det. Det er et privilegium at vågne op hver morgen og være frisk nok til nye udfordringer, nye muligheder. Og føle, at man stadig er midt i den læringsproces, som livet er, siger fødselaren.

Bastholm har været medforfatter til bøger om kvindelige ledere, overgange og den tredje alder, samt skrevet en bog om modeskaberen Erik Mortensen.

Hun er tildelt Ridderkorset, Akershus Festnings pris for kunst og kultur og poeten Poul Sørensen og Susanne Sørensens legat.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Annonce