Annonce
Erhverv

Midt i en mediestorm: Fynsk olierigmand tjener halv milliard på skibsbrændstof

Torben Østergaard-Nielsen lægger flere penge til formuen med det seneste årsresultat i virksomheden Bunker Holding. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Bunkering: Middelfart-virksomheden Bunker Holding fik et historisk godt resultat i regnskabsåret 2018-2019. Virksomheden, der ejes af oliemilliardæren Torben Østergaard-Nielsen, fordoblede næsten sit overskud fra 268 millioner kroner før skat til 515 millioner kroner.

Omsætningen steg med 31 procent til 71 milliarder kroner.

Bunker Holding består af en række selskaber, der primært sælger brændstof til skibsfarten over hele verden.

Med det seneste regnskab dyster Bunker Holding om at være verdens største leverandør i konkurrence med den amerikanske gigant World Fuel Services.

I det seneste år er der dog blevet længere mellem konkurrenterne, fortæller koncernchef Keld R. Demant.

- Der foregår en konsolidering af branchen, hvor du kan sige, at fårene bliver skilt fra bukkene. Kunderne og leverandørerne er optaget af, hvem de vil satse på i fremtiden, siger han.

Den store græske konkurrent Aegean Marine Petroleum Network har været sendt til tælling i en form for betalingsstandsning, og et stort tysk olieselskab har skåret sin forretning kraftigt ned.

Skrappe miljøkrav

Rystelserne i branchen skyldes blandt andet skrappe regler om svovludledning, der træder i kraft 1. januar 2020. Derefter må skibsbrændstoffet kun indeholde 0,5 procent svovl mod 3,5 procent i dag.

- Det betyder, at produkterne i gennemsnit forventes at blive 35 procent dyrere. Det kræver et enormt kapitalberedskab, hvis man fortsat vil være med i denne branche, siger Keld R. Demant.

Han forventer, at prisstigningen sendes direkte videre til kunderne - typisk rederierne - som vil sende udgiften videre til transportkunderne.

Men i mellemtiden har oliefirmaerne brug for store kreditter, indtil kunderne betaler deres regninger.

- Selv om det måske kun er 10 dage, så er det rigtigt store summer, som vi håndterer, siger Keld R. Demant.

Bunker Holding er det største selskab i Torben Østergaard-Nielsens koncern, der kontrolleres af den familieejede pengetank Selfinvest. Regnskabet herfra er ikke klar endnu.

Et datterselskab under Bunker Holding, Dan-Bunkering, har været i vælten i Danmark, efter at Danmarks Radio i foråret afslørede en mistanke om, at selskabet havde solgt flybrændstof, der kan være endt i russiske bombefly i Syrien.

Dan-Bunkering har afvist, at det kan have fundet sted, men sagen verserer stadig hos de danske myndigheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce