Annonce
Aarhus

Fyret - og hvad så?

Det hjalp Morten Pold at få sat ord på sine styrker og svagheder, efter han mistede jobbet i en massefyring. Mød ham i Århus Stiftstidende søndag. Foto: Axel Schütt

Vend afskedigelsen til noget positivt, lyder et af rådene fra konsulentfirmaet Hartmanns til folk, der pludselig er blevet prikket i en massefyring.

Annonce

Mange mennesker går i sort, når arbejds­pladsen pludselig erstatter lønsedler med en fyreseddel. Selvom arbejdsløs­heden i Danmark stadig er relativ lav, holder massefyringer ­ikke sommerferie, lyder det fra vikar- og konsulent­bureauet Hartmanns, der har adresse i Århus og København.

Virksomheden har specialiseret sig i at hjælpe ­fyrede folk videre i job.

»Rigtigt mange bekymrer sig for, hvad der sker, hvis de bliver fyret. Men arbejdsmarkedet er ikke gået helt i stå, og der er stadig job at få,« mener Anne-Mette Ravn, der er direktør for Hartmanns.

Hun har en række gode råd til mennesker, der med et er blevet sat uden for arbejdsmarkedet.

Den korte version er: Skærp cv'et, brug dit netværk og klø på.

Hjælp og selvhjælp
Rådene er gode at have i baghovedet, fordi den økonomiske krise fortsat skubber til arbejdsløshedstallene i negativ retning.

Først og fremmest har virksomhederne dog også et ansvar for at tage hånd om de mennesker, der pludseligt mister jobbet. De kan ­blandet andet hjælpe den fyrede medarbejder ved at tilbyde kurser og efterdannelse.

»Men i sidste ende er det den enkelte medarbejder, der skal gennem en forandringsproces og selv skal beslutte at modtage hjælp og rådgivning,« understreger direktøren.

Ikke et nederlag
Det handler om at se afskedigelsen som starten på en ny karriere og et nyt liv. Ikke som et personligt nederlag.

Folk reagerer meget forskelligt på afskedigelser, der skyldes virksomhedens økonomiske vilkår.

»Nogle får skyldfølelse og tænker, at de burde have gjort noget mere. Nogle skyder skylden på »de andre« - dem i virksomheden. En tredje typisk reaktion er at isolere sig, blive hjemme og undlade at aktivere sit netværk,« forklarer Anne-Mette Ravn.

Selv om reaktionerne er meget forskellige, er rådene de samme.

»Det handler om at tage imod den hjælp, du kan få. Klø på med det samme og brug dit netværk. Og brug anledningen til at beskrive dine erfaringer og resultater. Når du fokuserer positivt på, hvad du kan, og hvad du har udrettet, så kan du søge job med oprejst pande.«

Læs mere i Århus Stiftstidende søndag. Du kan også prøve vores E-avis:

Du kan se en demonstration af E-avisen her.

Hartmanns 10 gode råd

1. Bliv afklaret på, hvad det næste job skal være. Tænk kreativt.

2. Opdater dit CV, så det er tydeligt for modtageren, hvilke opgaver du har udført tidligere, og hvilke resultater du har skabt.

3. Brug så mange kanaler som muligt: Søg stillingsopslag; brug jobagenter på jobbanker; kontakt rekruttering og vikarbureauer; aktiver dit netværk.

4. Din indsats skal afspejle, hvordan arbejdsmarkedet er i dag. En tredjedel af ledige stillinger annonceres på jobmarkedet, mens to tredjedele er på det ikke-synlige jobmarked. Derfor skal du bruge en tredjedel af din tid på jobsøgning i jobbankerne. Resten af tiden skal du bruge på uopfordrede ansøgninger og i dit netværk.

5. Aktiver dit netværk. Gør netværket opmærksom på din situation, eksempelvis ved at sende et brev eller en mail. Fortæl om de fremtidige jobønsker, og bed dem om deres hjælp og rådgivning til at komme videre.

6. Bed aldrig folk i dit netværk om et konkret job, det sætter dem i forlegenhed.

7. Målret din ansøgning, og fremhæv din motivation for at arbejde for virksomheden

8. Du skal hele tiden have et højt aktivitetsniveau. Selvom du har jobsamtaler i fremtiden, så forsæt med at søg. Se det som et fuldtids arbejde fra kl. 9.00-16.00.

9. Forbered samtaler og hav specielt fokus på motivation, hvor du kan bidrage. Kom med eksempler på din personlighed og præstationer.

10. Vær klar på, at en afskedigelse altid påvirker dig. Uanset din robusthed eller hvor forventet fyringen var. Involver dine omgivelser i din situation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye restriktioner for børn og lærere når skolerne starter

Aarhus

Smukfest i baghaven i en Aarhus-forstad

Annonce