Annonce
Østjylland

Fysik og kemi på den indbydende måde

På en letfordøjelig måde underviste Odder Gymnasiums 1. g?ere lokalområdets 9. klasser i naturvidenskab til den årlige Sciencedag.

Iført de samme gule T-shirts og hvide kitler ligner Odder Gymnasiums 1. g'ere en blanding mellem skoleidræt og en fysiktime. Påklædningen skyldes den årlige Sciencedag, hvor naturvidenskaben er i fokus under temaet »Vejen til fremtidens mad«.

Idéen med dagen er på sin vis også at tage den løsslupne leg fra skoleidræt og tage den med ind i fysiklokalet. Gymnasiets 1. g'erne er underviserne, de lokale 9. klasser er eleverne. Med den lette tilgang til naturvidenskab skal tunge fag som matematik, fysik og kemi appellere til 9. klasserne, som er på besøg på gymnasiet, og som om et lille års tid skal træffe en beslutning om fremtiden.

Ditte Lønborg Mikkelsen går i 9. klasse på Parkvejens Skole. Hun gestikulerer og taler med alvorlig mine om, hvordan man gror kød organisk, som man samtidig kan holde i live ved at tilføre blod og næringsstoffer. Tre af Odder Gymnasiums 3. g'ere lytter koncentreret og stiller spørgsmål. Hun har sammen med to andre elever brugt tre-fire uger på at forberede projektet, som hun fremlægger for de ældste gymnasieelever, der agerer dommere.

Annonce

Ditte Lønborg Mikkelsen mener, at Sciencedagen er med til at vise, hvordan man selv kan tage stilling til klimaproblematikken.

»Det er fedt, at man selv har mulighed for at gøre en forskel. Jeg har lært meget om, hvad jeg selv kan gøre, for at fremtiden bliver bedre,« siger hun og fortæller, at hun ikke er en af dem, der har brug for overtalelse til at gå den naturvidenskabelige vej. Hun ved allerede, at hun vil vælge matematik og fysik, når hun næste år skal på gymnasiet. Hun kan godt lide, at der er ét rigtigt svar, som hun ikke altid oplever i dansk og engelsk.

»Jeg kan godt lide matematik og fysik, fordi man kan sætte to streger under svaret,« siger hun.

Sciencedagen falder tilfældigvis i forlængelse af, at regeringen netop har meddelt, at man frem mod næste sommer vil nedlægge omkring 4.000 studiepladser på de videregående uddannelser. Det er især de humanistiske fag som vil blive ramt.

Rektor på Odder Gymnasium, Lars Bluhme, oplever, at Odder Gymnasiums elever naturligt bliver draget af humanistiske fag, hvor det handler om »bløde værdier og mennesker«. Derfor er det vigtigt at vise de kommende elever, hvad naturvidenskaben kan tilbyde.

»Vi skal på den gode måde overbevise dem om naturvidenskab, for vi kan ikke tvinge dem. Vi skal motivere dem til at vælge en uddannelsesvej mod et job. Det hjælper ikke, at vi for eksempel uddanner mange engelsklærere, hvis man ikke har brug for dem,« siger han og oplyser, at Odder Gymnasium de seneste år har oplevet en stigende popularitet for den naturvidenskabelige studieretning.

En af dem, som planlægger at gå denne vej, er Emil Herold. Han går fortsat på gymnasiets grundlinje, men han vil vælge matematik og fysik, når han efter nytår skal vælge studieretning.

Han viser 9. klasserne, hvordan man måler elasticiteten i en pølse. Sidste år var det dog ham, der blev undervist til Sciencedag.

»Inden jeg skulle til Sciencedag, kunne jeg godt lide fysik. Men jeg blev mere sikker på, at jeg gerne ville vælge den retning, efter jeg havde været til arrangementet,« fortæller han og understreger, at Sciencedagen for hans vedkommende ikke lovede mere, end den kunne holde.

Tiden efter gymnasiet har han endnu ikke rigtig skænket en tanke. Han har hørt, at regeringen vil skære i pladserne på de videregående uddannelser, men han har endnu ikke overvejet, om han vil fortsætte ad den naturvidenskabelige vej. Også selv om jobmulighederne er bedre. Han lader fortsat drømme vægte højere end det pragmatiske.

»Jeg har egentlig en drøm om at lave film. Måske kunne det være dokumentarer om noget naturvidenskabeligt,« siger han.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce