Annonce
Sport

Går efter fodbolddrømmen i 2. Division: Brabrand har fået en spiller med islandske U-landskampe

Páll Helgason bor på Anettevej og har allerede lært Brabrandsøen at kende som et sted, der er godt at dyrke motion.Foto: Axel Schütt
Páll Helgason har endnu til gode at debutere for Brabrand efter en serie af skader. Venstrebacken koncentrerer sig om fodbolden i et efterår, hvor der hverken er studie eller arbejde ved siden af.

FODBOLD: 18-årige Páll Helgason vidste ikke meget om hverken dansk 2. divisionsfodbold eller Brabrand IF. Han spillede for Stjarnan, et af de bedre hold i den islandske liga, men var blevet sendt ned på klubbens andethold i den tredjebedste række.

Han kunne ikke se sig selv have en fremtid på klubbens bedre hold.

Så han tog til det vestlige Aarhus. En ungdomstræner kendte Brabrands cheftræner Tom Søjberg, og efter en måneds prøvetræning i opstartsfasen blev han tilbudt en plads på holdet.

Der var flere grunde til at forlade den islandske klub, der har vundet det hjemlige mesterskab en enkelt gang. Kontrakten udløb tidligere i oktober, og udviklingsmulighederne var for dårlige.

- Jeg blev færdig i gymnasiet i sommer og ville egentlig gerne prøve noget nyt. Og så er sæsonen i Island allerede slut. Jeg ville gerne udvide sæsonen og spille om foråret og efteråret.

- Det er noget andet fodbold i Island. Der er utrolig stor fokus på at komme i de europæiske turneringer, så der er ikke plads til fejl. Der er færre kampe, holdene køber topspillere i stedet for at bruge talenterne. I 2. Division er det mere venskabeligt og familiært, siger Páll Helgason.

Niveauet i Danmark er dog ikke meget anderledes end på Island. Han vurderer, at den islandske liga ligger et sted mellem den danske 1. og 2. Division.

- I Island er stadionerne og træningsfaciliteterne i meget højere grad noget, man lægger vægt på, og det er i topkvalitet i forhold til det fodbold, der bliver spillet der. I 2. Division er holdene mere fokuserede på selve holdet, siger Páll Helgason.

Annonce

Jeg har bare set så meget fodbold, at hvis han ender i det rette forløb, bliver han en del af det islandske u/21-landshold, og så ender han et større sted.

- Tom Søjberg om Páll Helgason

Intet arbejde eller studie

Den islandske liga indeholder kun 22 kampe, hvor 2. divisionssæsonen har 33 kampe. Der bliver spillet fodbold indtil starten af november, hvor der bliver holdt pause indtil den første weekend i marts.

I den tid regner Páll Helgason med at rejse tilbage til Island for at arbejde. Han hverken studerer eller arbejder for tiden i Danmark.

- Jeg keder mig ikke. Jeg prøver at komme i fitnesscenteret så ofte som muligt, og så tager jeg lektioner i dansk og spiller guitar ved siden af, siger Páll Helgason.

Det er dog naturligvis svært at overleve i Aarhus uden penge. Derfor håber han på, at han fra foråret kan studere på Aarhus Universitet i et fag, der involverer kroppen. Det kunne for eksempel være fysioterapi. Hans bror bor også i Aarhus og læser statskundskab på universitetet.

Potentiale til noget større

Stjarnan er en klub fra Gardabær, en by i det islandske hovedstadsområde med et indbyggertal, der er lidt mindre end i Skanderborg. Her var Páll Helgason vant til at have en bil, men i Aarhus tager han cyklen eller den offentlige transport, som han selv synes er ret god.

For fodboldholdet har han dog ikke spillet endnu. Han har været syg og fik til en træning et hårdt slag på nakken, der gjorde, at han først i den forgangne uge var fuldt med i træningen igen.

Cheftræner Tom Søjberg vurderer islændingen til at kunne gå direkte ind på holdet i nogle af de lavere rangerede hold i ligaen. I Brabrand er han endnu ikke god nok til at være fast i startopstillingen. Samtidig spiller han på venstre back, hvor klubben har et stensikkert valg i Malte Færge.

- Jeg har bare set så meget fodbold, at hvis han ender i det rette forløb, bliver han en del af det islandske u/21-landshold, og så ender han et større sted. Jeg tror desværre, han ender tilbage i Stjarnan til sommer igen, og jeg er ikke helt sikker på, at jeg har nok tid til at udvikle ham, hvis jeg kun har ham et halvt eller helt år i klubben, siger Tom Søjberg.

Islændingen selv har ikke travlt. I første omgang regner han selv med at være i Brabrand sæsonen ud.

- Jeg skynder mig ikke. Hvis ikke det går godt i Brabrand tager jeg formentlig tilbage tilbage til Island.

- Min drøm er at være glad og spille på så højt et niveau som muligt. Mange islændinge tager til de andre nordiske lande for at prøve sig af, men alle bliver ikke topspillere, så jeg tror på, at man ender, hvor man var forventet at ende, siger Páll Helgason.

Páll Helgason har i alt spillet 11 landskampe for Island på u/16- og U/17-niveau, men nåede aldrig at få officiel debut for Stjarnan. Han sad dog som 16-årig på bænken i en ligakamp for holdet.

Páll Helgason

  • Er født 9. marts 2000 (19 år gammel)
  • Kommer til brabrand fra Stjarnan i den bedste islandske række
  • Spillede begge kampe for Stjarnan i Youth League (Champions League for u/19-hold) i 2015. Her var han blot 15 år gammel
  • Har indtil videre spillet 11 ungdomslandskampe for Island på U/16- og U/17-niveau.
  • Nåede ikke førsteholdsfodbold for Stjarnan men var lejet ud til andetholdet KFG samt Fjardabyggd i den tredjebedste række.
Han kan egentlig godt tale en smule dansk, for i Island starter man danskundervisningen i sjette klasse. Men han har problemer med at forstå sproget, da danskere mumler meget. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Oversvømmelser fortsætter: Veje i det vestlige Aarhus lukket i 14 dage

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Annonce