Annonce
Østjylland

Gåseprojektet i Alken

Rasmus Arentsen og Julie Abildgaard er blandt andet flyttet til Alken for sønnerne Charlies og Freddies (billedet) skyld.

På en eng i Alken har Århus Stiftstidende mødt syv mennesker til en snak om gæs, godt selskab og Gaddafis vindue.

»Du parkerer bare ved stationen klokken fire og går et skridt ud af byen. Så kan du se os nede på engen,« siger Anita Jensen i telefonen.

Gæssene skal slagtes til november, hvis ?alkenboerne kan få sig selv til det.

Gåseprojektet er lidt ferieramt, så det er kun syv medlemmer, der befinder sig nede på den tidligere brakmark. Hvilket dog er cirka tre procent af Alkens indbyggere. Her sidder de i solen og drikker øl og sodavand, mens 20 halvstore gæs går rundt om dem som tamme hundehvalpe.

Gæssene er ret unge, og for bare en måned siden var de bittesmå. De syv alkenboere er til gengæld i alle aldre og med vidt forskellige baggrunde. Fælles for dem er dog, at de ikke helt forstår, hvorfor Århus Stiftstidende vil skrive om dem og deres gæs. Og det viser sig hurtigt, at de også har meget andet til fælles. De er et fællesskab med et fælles projekt.

Annonce
I baggrunden ses Rasmus Arentsen og sønnen Charlie. Gæssene har ikke navne, da de ellers ville blive for svære at slagte.

»Ud over de søde gæs, så er det jo det sociale, der er det interessante ved det her,« siger Adele Davis Boe.

Hun er i denne måned i styregruppen for Gåseprojektet. Det er en tjans, der går på skift, og det er her, de vigtige beslutninger træffes.

De 15 medlemmer af Gåseprojektet har lavet teams, styregrupper og vagtplaner efter hvor meget tid, de har.

Ud over styregruppen har gåseforeningen også lavet vagtplaner for, hvem der kigger til gæssene, de har været på studietur til en lokal gåsefarm, og de har haft en gåseguru på besøg.

»Guruen er Teddy fra DGAK. Det var ham, der kom ud med vores gæslinger,« siger Anita og smiler, når hun siger »Det' Gak«; Dansk Gåse-, Ande- og Kalkunavlerforening.

Lad os lige skrue tiden tilbage til begyndelsen. Anita Jensen ejer engen ved siden af stationen, men den har ligget brak i fire år. Eva Nikolajsen har været på kursus i økologi og har mødt en, der ved meget om gæs.

En dag står Eva bag disken hos købmanden i Alken. Det er der mange, der gør; frivilligt, for ellers kan det ikke løbe rundt.

De to kommer til at tale om muligheden for at holde gæs på engen, og inden de ved af det, har mere end ti andre fra byen givet udtryk for, at det vil de altså også gerne være med til.

De finder ud af, at de kan klunse noget hegn og nogle stolper fra en nedlagt skovbørnehave. Skuret på engen er ikke i for god stand, så de opdriver også brædder og tagplader.

»Hvis du synes, det ser faldefærdigt ud nu, skulle du have set det før,« griner Eva.

»Ja, det kunne være værre. Det ligner lidt en bedre udgave af et Christiania-hus,« stemmer Anita i.

Prikken over i'et bliver serveret, da Anitas far donerer et vindue med lameller af ædeltræ.

»Det er vores Gaddafi-vindue,« siger Anita triumferende.

For lige inden bomberne begyndte at regne ned over Libyen, havde Muammar Gaddafi bestilt et parti vinduer til et af sine paladser hos en dansk virksomhed.

Virksomheden brændte inde med partiet, da obersten fik andre ting at bekymre sig om. Gaddafis ædeltræsvindue endte hos Anitas far, og nu er det en del af gæssenes bolig på engen i Alken.

Således det praktiske. Men hvem er den brogede flok af nyslåede gåseentusiaster, som byder velkommen den torsdag eftermiddag på engen?

Jo, Eva Nikolajsen arbejder på et plejehjem og som sagt også hos købmanden. Hun var chefstrategen bag Gåseprojektet.

Anita Jensen er social- og sundhedsassistent. Hun er født og opvokset i Alken, og det er ingen tilfældighed, at hun er blevet hængende. Hun elsker sammenholdet, festerne på det gamle mejeri og alle de andre sociale frynsegoder, der er ved at bo i byen.

Adele Davis Boe er antropolog. Hun blev født på Jamaica, men hun tør godt vædde med, at hun kom til Danmark, før Århus Stiftstidendes udsendte kom til verden. Og ganske rigtigt.

15 år forinden, i 1974, var Adele på ferie i Danmark, men valgte at blive hængende, fordi hun fik arbejde som diskjockey. Da hendes mand døde, flyttede hun til Alken.

»Jeg kendte flere, der boede her, og jeg ville finde et sted, hvor folk kommer hinanden ved,« siger hun.

»Og det gør vi her,« indskyder Eva.

Rasmus Arentsen og Julie Abildgaard er et ungt par, som flyttede til Alken for knap et år siden fra Nørrebro i København. Han er fotograf, og hun er kok. De er oprindeligt fra Østjylland og havde hørt om byen gennem venner, hvis forældre bor i Alken.

»Det var ikke så planlagt, men nu er flere af vores venner fra København faktisk også på vej. Vi regner med at skabe en lille folkevandring,« siger Julie med et smil.

Og endelig er der de yngste medlemmer af projektet, Rasmus og Julies to sønner, Charlie og Freddie. Charlie er ret god til at bygge med Lego, forlyder det, mens Freddie fra sin barnevogn lader til at have et godt overblik over gæssene.

Gåseprojektets medlemmer lærer hen ad vejen. De ved, at man ikke skal sætte ræven til at vogte gæs, men det gik op for dem, at også kragerne kunne finde på at spise de stakkels små.

Således mistede de to. Eva Nikolajsen beder derfor om, at det kommer med i artiklen, at de meget gerne vil hjælpe andre, som får den idé at holde gæs.

»Vi er ved at have lidt erfaring, og det her er altså open source. Folk må gerne lære af vores fejl,« siger Eva.

»Og du må nok også hellere skrive, at når folk nu kommer til at kende til vores projekt, vil vi altså begynde at låse døren ind til gæssene,« tilføjer hun med et smil.

Således gjort, for Århus Stiftstidende vil naturligvis ikke være medvirkende til, at gæssene kommer noget til.

Hvilket bringer os til det sidste problem. For formålet med det hele er at slagte gæssene. Altså, det er ikke primært derfor, de gør det, for så ville økonomien jo være helt til hest, påpeger Rasmus Arentsen. Men en del af pointen var, at de skulle ende med hver deres velfærdsgås i ovnen juleaften.

»Vi må bare ikke give dem navne, for så kan jeg altså ikke spise dem,« griner Adele.

Anita ved ikke, om hun kan få sig selv til det uanset, og Eva siger med et grin, at de nok skal låse hende inde med høreværn på, når det sker.

De peger på en gås, der har haft øjenbetændelse, så de har måttet give den øjendråber hver dag i tre uger. Den bliver ekstra svær at svinge øksen over.

»Den del glæder vi os altså ikke til,« siger Anita.

Men omvendt vil de gerne gentage succesen næste år.

»Hvad skal vi ellers klage os over, hvis ikke vi har de skide fugle?« spørger Adele.

Anita siger, at de jo kunne holde geder. Og ret sikkert virker det i hvert fald, at der også næste år kommer til at være et stort projekt i gang på den lille eng i Alken.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

For to år siden blev Thor erklæret håndboldinvalid: I dag er han stamspiller i Skanderborg Aarhus

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Alarm 112

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken i Jylland og Fyn

Aarhus

Panik blandt byrådskandidater: Valgplakater skal op lørdag, men de kan ikke tåle vand - sådan er det jo, siger producent

Alarm 112

Lokummet brændte i Veri Centeret: Politiet kan ikke udelukke, at branden var påsat

Aarhus For abonnenter

Efter indædt slagsmål: Idyllen på Himmelbjerget synes genoprettet

Østjylland For abonnenter

Derfor skal en robot lære at vaske ishockeypucker: Nu skal svensken have en automatisk hånd

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Debat

Stiften mener: Byens cityassistenter glemte alt om deres fornemste opgave

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Erhverv

Aarhus til tops i stor undersøgelse: Derfor er Aarhus en af de bedste byer i verden for iværksættere

Annonce