Annonce
Aarhus

Gærdas nye mikrobageri er uden gær: - Folk fortjener bare godt og simpelt brød

Så er der kanel- og kardemommesnurrer hos Gærda. Charlotte har lavet sit surdejsbageri. Det sker af lyst og til glæde for højbjergensere - og andet godtfolk - der vil det gode, enkle brød. Foto: Ravn
Den befærdede Oddervej i Højbjerg har fået Gærdas surdejsbageri. Charlotte Andersen skippede det faste job og giver vrimlen af mikrobagerier med godt brød endnu et skud.

HØJBJERG: Lækkert mel, god smag, dejlig duft. Det skal bare smage godt, og så skal det være simpelt.

Sådan lyder slaglinjerne fra 39-årige Charlotte Andersen. Hun åbnede surdejsbageriet Gærda i sidste uge i det befærdede kryds Oddervej/Ringvej Syd i Højbjerg.

Netop det simple er, hvad det lille mikrobageri byder på. En kvinde står bag det hele, som udelukkende koncentrerer sig om en enkel surdej der forkæles ud i det uendelige, så kunderne kan vælge mellem brød, bolle og snurrer. Slut.

Annonce

- Folk fortjener bare godt brød. Lækkert mel - lokalt eller økologisk - god smag og så en god duft.  Det være simpelt, smiler Charlotte Andersen, der kun er sig selv i den nye bagerbutik.

Gløden - den let brune af slagsen - er en af hemmelighederne bag Gærdas brødkvalitet. Den skal nemlig rammes lige på en studs. Foto: Ravn

Kundernes betaling er også er en simpel forretning, der kun foregår over Mobilepay, og åbningtiderne er overskuelige fra onsdag-lørdag om formiddagen.

Hun ville med på surdejsbølgen

Opskriften på Gærdas brød er tilsvarende enkel og går tilbage til en surdej, Charlotte Andersen har kælet for i en årrække med en naturlig gæringspoces.

Men jeg ville prøve noget andet. Jeg fik nok. Jeg ville have mere tid med min mand og tre børn. Og så må jeg jo se, om jeg får det? Jeg har altid skabt noget med mine hænder. Det kan jeg ikke lade være med, og jeg synes virkelig, det er sjov at bage

Charlotte Andersen, surdejsbageriet Gærdas moder

Gær er der intet af - kun godt mel - selv om butikkens navn kunne tyde på det. Men navnet Gærda stammer fra Charlottes farmor, der dog hed Gerda.

Surdejsbølgen breder sig fra Aarhus til Malling og Højbjerg

De små mikrobagerier, hvor brødet udelukkende er lavet på surdej, hæver sig ud fra selve Aarhus til forstæderne

I Malling åbnede brødrene Patrik og Jeppe Juul i foråret deres lille bageri udelukkende med brød bagt på surdej i den tidligere City Kiosk

I Højbjerg er Gerda netop åbnet. Her bager Charlotte Andersen også udelukkende på surdej

I Aarhus åbnede Und Butter - skabt af Torben Kiel Hviid og Jan-Ole Herfurt - i  juli i Odensegade 35. Torben Kiel Hviid driver i forvejen Groft i Rude, der også har mikrobageri med øko-brød

Jeremys Breadkitchen er genopstået i Åbyhøj og åbnede for brødsalg til private kunder i  juni. Det populære økologiske bageri, som tidligere lå i Mejlgade, har nu lokaler på Yrsavej 34

La Cabra Bakery. Kaffebaren åbnede i maj et bageri i Borggade Borggade 4F, Aarhus

David Breadhead Baking Studio har åbnet ny bager og større bageri i Ny Munkegade i september. Det vil stadig være muligt at købe brød fra butikken i J. M. Mørks Gade. Bageren er også med på et nyt koncept i Pakhusene på Aarhus, hvor han har café med blandt andet brød, kaffe og tapas i en del af en ny indretningsbutik, Otaku Store

Jumbo Bakery & Eatery på Mindet 4 har eksisteret i tre år. I juni udvidede de med Café Jumbo i Ankersgade 12, hvilket er et nedlagt bilværksted, som engang var en del af den store postterminal på Frederiksbjerg

Simons Brød. Simon Lodberg åbnede i starten af 2020 for salg af økologisk surdejsbrød fra sit lillebitte bageri på Mols. 1. december rykkede han til større lokaler i den gamle købmand i Feldballe for at kunne følge med den voksende efterspørgsel.

 

- Jeg synes, det er super sjovt at arbejde med surdejen. Dejen og brødene er mine kæledyr, siger mine børn. Folk her i Højbjerg fortjener godt og lokalt brød, og så ville jeg gerne med på surdejsbølgen, inden det er for sent, siger Charlotte Andersen.

Det er det enkle, der tæller hos Gærda. Her er udvalget og priserne. Foto: Ravn

I Højbjerg er der nu gode muligheder for at få brød i specialforretninger som Spottag Bakery på Kridthøj Torvet, Lagkagehuset og hos restaurant Unico i Skåde Golfklub. Gærdas er dog ene om at gå all inn på surdej i Højbjerg, mens masser af tilsvarende mikrobagerier har set dagens lys i og omkring Aarhus.

Annonce

Hun sagde designerjobbet op

Højbjergenserne og andre, der fra Oddervej vil svinge ind på Jelshøjvænget til Gærda i det tidligere AP Food, kan takke coronatiden for, at de nu kan købe surdejsbrød.

- Jeg sagde jobbet som designer op, da jeg fik tid til at tænke lidt over livet. Jeg har arbejdet i flere store tøjkoncerner, men nu er jeg endt her, griner Charlotte Andersen, vel vidende hun har taget et stort skridt.

- Men jeg ville prøve noget andet. Jeg fik nok. Jeg ville have mere tid med min mand og tre børn. Og så må jeg jo se, om jeg får det? Jeg har altid skabt noget med mine hænder. Det kan jeg ikke lade være med, og jeg synes virkelig, det er sjovt at bage, siger Charlotte Andersen.

Det er gentagelsernes kunst med surdejsbrød. Kunderne har taget godt imod surdejsbageriet Gærda, der åbner klokken 07.00 om morgenen. Foto: Ravn

Hun kastede sig over iværksætterkurser, og om nogle uger skal hun mødes med Danmarks andre surdejsbageer for at udveksle erfaringer, og nu leves livet så på Jelshøjvænget 9 med åbent onsdag 7-13 og lørdag 7.30-10

- Den første weekend var der pludselig udsolgt. Så jeg er da kommet godt i gang, smiler Charlotte, der har let til netop smiliet i sit nye bageri - og i sin nye tilværelse.

Annonce
Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Aarhus

Er dit navn på listen? Se de 50 mest populære navne i Aarhus

Annonce