Annonce
Aarhus

Gæsterne kan ikke få Nóg: Irsk succes-bar bliver dobbelt så stor

Dansk-irske Andreas Madariaga Ruigrok er klar til at udvide Tir Na Nóg i Frederiksgade markant, så nabolokalerne på 360 kvadratmeter bliver føjet til den populære pubs 200 kvadratmeter. Foto: Tobias H. Niebuhr

12 år efter Tir Na Nóg overtog en gammel sportsforretning i Frederiksgade, er den populære pub klar med markant udvidelse, der baner vejen for en ny, stor sportsbar i Aarhus.

Han var kun 22 år gammel, havde skrevet en skoleopgave om at starte egen bar, men valgte så at springe ud i det med begge ben.

Annonce
Indehaver Andreas Madariaga Ruigrok arbejder på at få bygget en terrasse i Frederiksgade foran Tir Na Nóg og Planet Video, der fra sensommeren bliver en del af pubben. Foto: Tobias H. Niebuhr

Dagen før Festugen for 12 år siden, åbnede Andreas Madariaga Ruigrok dørene til den irske pub Tir Na Nóg i Frederiksgade.

For 12 år siden åbnede 22-årige Andreas Madariaga Ruigrok (th) og Finbarr Carroll - i baggrunden - den irske pub Tir Na Nóg i Frederiksgade. Arkivfoto: Kim Haugaard

Nu er han klar til at udvide den populære bar, der i øjeblikket lider af et luksusproblem. Pladsmangel.

Derfor er naboejendommen købt, og butikken i gadeplanet, Planet Video, er blevet ryddet og skal i stedet gøre Tir Na Nóg mere end dobbelt så stor.

»Vi har svært ved at få armene ned i øjeblikket. Det bliver kæmpestort. Der mangler en ordentligt, stor sportsbar i Aarhus, og det kan vi lave med den nye plads,« siger indehaver Andreas Madariaga Ruigrok

De nye lokaler på 360 kvadratmeter, der tidligere har huset musiktemplet HMV og TP Music, har den seneste tid stået tomt efter Planet Videos konkurs.

Med overtagelsen af bygningen ved siden af, går Tir Na Nóg fra 200 til 560 kvadratmeter, ligesom udearealet bliver tre gange så stort.

»Når lokalerne er klar, vil vi kunne huse 549 gæster i stedet for de 149, som vi er godkendt til nu. Så det en kæmpe udvidelse, vi skal i gang med,« siger Andreas Madariaga Ruigrok, hvis far er irsk, og som kommer fra en familie af pubejere.

Nyt samlingspunkt

De mange ekstra kvadratmeter falder på et tørt sted. Efter man havde kæmpet sig gennem finanskrise og et rygeforbud, er det begyndt at blomstre i den irske bar i det centrale Aarhus. Så meget, så man har pladsproblemer og ikke længere kan tilfredsstille både fodboldpublikum, quizpublikum og dem, der gerne vil hygge sig i krogene og høre livemusik.

»Vi kan samle fodboldfolket ved en ny kæmpeskærm i de nye lokaler, mens der kan være livemusik eller Whisky-smagning i de gamle på samme tid. Det åbner for helt nye muligheder, og vi vil lave en skydedør mellem de to barer, som vi kan åbne og lukke, alt efter om der er et selskab, der har lejet en del af lokalet, eller der er EM i fodbold,« siger Andreas Madariaga Ruigrok, der sammen med sine managers har været på tur i Irland for at finde inspiration til både indretning og udformningen af nye sportsarrangementer.

Han drømmer om at åbne dørene til den nye storpub inden Festugen, som han gjorde det for 12 år siden. Men det er en anelse urealistisk, må han indrømme.

»Jeg tror, vi er klar i sensommer/efterår. Vi skal lige have de sidste godkendelser på plads, inden vi kan gå i gang, men så skal vi nok få fart på. Det bliver super godt,« siger indehaveren med et smil.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Aarhus

Første Aarhus-bilbrand kan være opklaret: Sigtet havde mistænkelige sår i ansigtet

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce