x
Annonce
Aarhus

Gæsterne kan ikke få Nóg: Irsk succes-bar bliver dobbelt så stor

Dansk-irske Andreas Madariaga Ruigrok er klar til at udvide Tir Na Nóg i Frederiksgade markant, så nabolokalerne på 360 kvadratmeter bliver føjet til den populære pubs 200 kvadratmeter. Foto: Tobias H. Niebuhr

12 år efter Tir Na Nóg overtog en gammel sportsforretning i Frederiksgade, er den populære pub klar med markant udvidelse, der baner vejen for en ny, stor sportsbar i Aarhus.

Han var kun 22 år gammel, havde skrevet en skoleopgave om at starte egen bar, men valgte så at springe ud i det med begge ben.

Annonce
Indehaver Andreas Madariaga Ruigrok arbejder på at få bygget en terrasse i Frederiksgade foran Tir Na Nóg og Planet Video, der fra sensommeren bliver en del af pubben. Foto: Tobias H. Niebuhr

Dagen før Festugen for 12 år siden, åbnede Andreas Madariaga Ruigrok dørene til den irske pub Tir Na Nóg i Frederiksgade.

For 12 år siden åbnede 22-årige Andreas Madariaga Ruigrok (th) og Finbarr Carroll - i baggrunden - den irske pub Tir Na Nóg i Frederiksgade. Arkivfoto: Kim Haugaard

Nu er han klar til at udvide den populære bar, der i øjeblikket lider af et luksusproblem. Pladsmangel.

Derfor er naboejendommen købt, og butikken i gadeplanet, Planet Video, er blevet ryddet og skal i stedet gøre Tir Na Nóg mere end dobbelt så stor.

»Vi har svært ved at få armene ned i øjeblikket. Det bliver kæmpestort. Der mangler en ordentligt, stor sportsbar i Aarhus, og det kan vi lave med den nye plads,« siger indehaver Andreas Madariaga Ruigrok

De nye lokaler på 360 kvadratmeter, der tidligere har huset musiktemplet HMV og TP Music, har den seneste tid stået tomt efter Planet Videos konkurs.

Med overtagelsen af bygningen ved siden af, går Tir Na Nóg fra 200 til 560 kvadratmeter, ligesom udearealet bliver tre gange så stort.

»Når lokalerne er klar, vil vi kunne huse 549 gæster i stedet for de 149, som vi er godkendt til nu. Så det en kæmpe udvidelse, vi skal i gang med,« siger Andreas Madariaga Ruigrok, hvis far er irsk, og som kommer fra en familie af pubejere.

Nyt samlingspunkt

De mange ekstra kvadratmeter falder på et tørt sted. Efter man havde kæmpet sig gennem finanskrise og et rygeforbud, er det begyndt at blomstre i den irske bar i det centrale Aarhus. Så meget, så man har pladsproblemer og ikke længere kan tilfredsstille både fodboldpublikum, quizpublikum og dem, der gerne vil hygge sig i krogene og høre livemusik.

»Vi kan samle fodboldfolket ved en ny kæmpeskærm i de nye lokaler, mens der kan være livemusik eller Whisky-smagning i de gamle på samme tid. Det åbner for helt nye muligheder, og vi vil lave en skydedør mellem de to barer, som vi kan åbne og lukke, alt efter om der er et selskab, der har lejet en del af lokalet, eller der er EM i fodbold,« siger Andreas Madariaga Ruigrok, der sammen med sine managers har været på tur i Irland for at finde inspiration til både indretning og udformningen af nye sportsarrangementer.

Han drømmer om at åbne dørene til den nye storpub inden Festugen, som han gjorde det for 12 år siden. Men det er en anelse urealistisk, må han indrømme.

»Jeg tror, vi er klar i sensommer/efterår. Vi skal lige have de sidste godkendelser på plads, inden vi kan gå i gang, men så skal vi nok få fart på. Det bliver super godt,« siger indehaveren med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce